تست کرونا چگونه انجام می شود؟

  • تست کرونا (PCR)
  • تست آنتی بادی (Antibody)
  • سی تی اسکن سینه (CT SCAN)

تست تشخیص عفونی(مولکولی) به دو روش انجام میشود:

  • تست کرونا پی سی آر (PCR)  که مواد ژنتیکی ویروس را بررسی میکند. 
  • تست آنتی ژن که پروتئینهای خاص روی سطح ویروس را مشخص می کند.  

تست آنتی بادی (antibody): در این روش وجود دو آنتی بادی (IgM و IgG) در خون انسان بررسی میشود.

سی تی اسکن: در این روش از ریه عکس برداری میشود.

1. تست کرونا پی سی آر (PCR):

 تست PCR وجود ویروس کرونا را نشان می دهد. تست PCR قادر نیست که مشخص کند، آیا در گذشته به ویروس کرونا (کویید- 19) مبتلا شدهاید یا نه. در تستPCR ژن ویروس کرونا را می سنجند.

چه کسانی باید تست PCR بدهند؟

افرادی که علائم شدید کرونا (کویید-19) مانند تب بالا، سرفه خشک، بی اشتهایی، بدن درد، مشکلات تنفسی مانند تنگی نفس یا کوتاه شدن نفس و اختلال حس بویایی و چشایی دارند باید تست PCR بدهند، تا در زمان مناسب مراقبتهای مفید و درمان انجام پذیرد.

تست PCR چگونه گرفته میشود؟

درتست PCR نمونهای از مخاط بینی و یا گلو گرفته میشود، سپس وجود ماده ژنتیکی ویروس یعنی RNA مورد بررسی قرار می گیرید .

تکنسین یک سوآب پنبهای 1۵ سانتی متری را درون هر دو طرف بینی یا گلوی شما قرار داده و آن را چند ثانیه حرکت میدهد. این حرکت درد نخواهد داشت، ولی ممکن است باعث احساس ناراحتی شود. سپس، سوآب را به آزمایشگاه کیوان جهت آزمایش مواد داخل بینی شما میفرستند.  

نتیجه مثبت تست PCR:

اگر پاسخ تستPCR مثبت شدیعنی در زمانی که آزمایش دادید آلوده به کرونا (کویید- 19) بودهاید .البته نتیجه مثبت تستPCR  لزوماً نشان دهنده حضور ویروس زنده نیست ،بلکه تنها تاییدی برای حضور RNA یا ماده ژنتیکی ویروس است. گاهی نتیجه ی تست PCR مثبت ولی کاذب است. برای مثال زمانی که نمونهی سالم آلوده شود. اگردارای علائمی همانند تنگی نفس، تب و سرفه هستید اما نتیجه تست PCR شما منفی است انجام CT-SCAN نیز در این مورد توصیه می گردد.

نتیجه منفی تست PCR:

پاسخ منفی تست PCR یعنی احتمالا مبتلا به کرونا (کویید- 19) نیستید.گاهی نتیجه ی تستPCR منفی ولی کاذب است .

 این حالت زمانیاتفاق می افتد که خطای انسانی  رخ داده باشد. یا اینکه ممکن است میزان ویروس در بدن کم باشد.

2. تست آنتی بادی (antibody):

تست آنتی بادی (antibody) نشان می دهد که آیا سیستم ایمنی به ویروس کرونا پاسخ داده است یا خیر. در تست آنتی بادی وجود دو آنتی بادی در خون چک میشود:  

آنتی بادی immunoglobulin M) IgM): در ماههای پنجم و ششم بارداری در جنین ساخته میشوند و وجود آنها در خون نشانهای از عفونت در بدن است.

آنتی بادی immunoglobulin G) IgG): فراوانترین آنتی بادی بدن به شمار میآید و در حدود 1۵ درصد از کل پروتئینهایخون را به خود اختصاص داده است. این آنتی بادی تنها در خون وجود دارد و قادر است با عبور از جفت وارد جنین شده و از آن در برابر عوامل بیگانه محافظت کند.

چه کسانی باید تست آنتی بادی (antibody) بدهند؟

تولید این آنتی بادیها در بدن طول میکشد و به طور میانگین سه تا چهار هفته بعد از ابتلا به ویروس کرونا زمان میبرد. بهتر است فرد بعد از بهبودی کامل از کرونا تست آنتی بادی را بدهد و یا حداقل دو هفته بعد از مشاهده علائم، تست آنتی بادی را انجام دهد. بنابراین اگر میخواهید بدانید که در حال حاضر مبتلا به کرونا (کویید- 19) هستید یا خیر تست آنتی بادی را ندهید.

تست آنتی بادی چگونه گرفته می شود؟

 برای انجام تست آنتی بادی باید از نوک انگشت یا از رگ دست شما نمونه خون گرفته شود. نمونه خون شما سپس به آزمایشگاه کیوان ارسال میشود. آزمایش خون نشان میدهد که شما تا به حال توسط ویروس آلوده شده اید یا خیر، حتی اگر علائمی نداشته باشید. با استفاده از تست آنتی بادی افراد بدون علامت اما آلوده به ویروس کرونا) کویید-19 )که به عنوان ناقلین سالم در نظر گرفته میشوند ، نیز قابل شناسایی میباشند.

نتیجه مثبت تست آنتی بادی:

مثبت شدن تست آنتی بادی نشان می دهد، آنتی بادیهای کرونا (کویید- 19)را در بدن خود دارید و احتمالا نسبت به کرونا مقاوم هستید. یا شما احتملا زمانی در گذشته به کرونا مبتلا بوده اید.اما اینکه تا چه زمانی در برابر ویروس کرونا مقاوم خواهید بود مشخص نیست. گاهی اوقات نتیجه ی تست آنتی بادی مثبت ولی کاذب است. برای مثال زمانی که شما سرما خورده اید.

 نتیجه منفی تست آنتی بادی:

منفی شدن تست آنتی بادی نشان میدهد که احتمالا تا سه هفته اخیر به کرونا مبتلا نشدهاید. اما با توجه به اینکه تولید آنتی بادیها در بدن چند هفته زمان میبرد ممکن است در حال حاضر مبتلا به ویروس کرونا باشید. هم چنین  تولید آنتی بادی در برخی افراد ممکن است، حتی بیشتر طول بکشد یا در برخی دیگر ممکن است اصلا آنتی بادی تولید نشود. گاهی نتیجه ی تست آنتی بادی منفی ولی کاذب است.

تفسیر تست آنتی بادی نیاز به نظر تخصصی پزشک با توجه به علائم بالینی شما دارد.

3. سیتی اسکن سینه (CT-SCAN):

انجام سیتی اسکن سینه به عنوان یک روش تشخیص کمکی ضروری  است زیرا یک روش بسیار حساس است و میتواند تصاویر مشخصی از وقوع پنومونی (ذات الریه) و میزان درگیری ریه های بیمار را به نمایش بگذارد. از این رو در افراد مشکوک به کرونا که نتایج تست کرونا در آنها منفی گزارش میشود، تکرار مجدد تست کرونا و سیتی اسکن سینه میتواند مفید باشد. انجام سیتی اسکن با وضوح بالا در جهت بررسی ریه ها برای  تشخیص بیماری در مراحل اولیه و ارزیابی شدت عفونت کویید-19 در بیماران ضروری است.

مقالات مرتبط