تست ایمنی پس از واکسن کرونا
بدن انسان گروهی از پروتئینها به نام آنتیبادیها را میسازد که به ارگانیسمهای مختلف مانند ویروس کرونا متصل میشوند تا با عفونت مبارزه کنند. بدن ما چندین آنتیبادی مختلف میسازد که به طور انتخابی به اجزای مختلف ویروس کرونا متصل میشود. جالب است بدانید بدن ما فقط در برابر عفونت ویروس کرونا آنتیبادی نمیسازد؛ بلکه در برابر واکسنهای این بیماری نیز آنتیبادی تولید میکند. جهت اطلاع از میزان آنتیبادیهای حاصل از واکسن کرونا؛ تست ایمنی پس از واکسن یا آنتی اسپایک (Anti Spike) در آزمایشگاه کیوان انجام میشود.
تست آنتی اسپایک
آزمایش آنتی اسپایک برای تشخیص آنتیبادیهای ساخته شده علیه پروتئین اسپایکِ (Spike) ویروس کرونا کاربرد دارد. ویروس کرونا در ساختار خود پروتئینهایی مانند spike ، Membranous ، Envelope دارد. واکسنهای ویروس کرونا براساس منطقهی پروتئین اسپایک(Spike) ساخته شدهاند. بنابراین آزمایش آنتی اسپایک، آنتیبادیهای تولید شده توسط بدن شما را در پاسخ به واکسیناسیون علیه ویروس کرونا شناسایی میکند.
پروتئین اسپایک برای ورود ویروس کرونا به سلولهای میزبان ساختارهایی را تشکیل میدهد که پس از اتصال گیرنده و ادغام غشای ویروس کرونا و سلول میزبان ضروری است. در واقع ناحیهی اسپایک کروناویروس نقش اساسی در ایجاد خاصیت بیماری زایی (پاتوژنی) ویروس کرونا دارد. پروتئینهای اسپایک توسط آنتیبادیهای خنثی کننده میزبان مورد هدف قرار میگیرند.
ایمنی واکسن کرونا
عفونت ویروس کرونا باعث تولید آنتیبادیهایی مانند IgG و IgM در بدن میشود. آنتیبادیهای IgM در چند هفته اول پس از شروع علائم به اوج خود میرسند. سپس 2 تا 3 ماه پس از عفونت به زیر حد قابل تشخیص میرسند. آنتیبادیهای IgG دوام بیشتری دارند. واکسن کرونا تولید آنتیبادی IgG را در خون القا میکند. بنابراین برای اندازهگیری میزان مصونیت حاصل از واکسن کرونا، آنتیبادی IgG در خون بررسی میشود.
تفاوت بین آزمایش آنتی بادی و آنتی اسپایک
آزمایش آنتیبادی IgG: آزمایش آنتیبادی IgG به طور بالقوه آنتیبادیهای ایجاد شده توسط شما را در پاسخ به عفونت کرونا به منظور مبارزه با ویروس کرونا شناسایی میکند. آنتیبادیهای ساخته شده در پاسخ به واکسیناسیون کرونا توسط این آزمایش انجام نمیشود.
آزمایش آنتی اسپایک: این آزمایش آنتیبادیهای ایجاد شده توسط بدن شما را در پاسخ به واکسیناسیون علیه ویروس کرونا شناسایی میکند.
آزمایش آنتی اسپایک فقط مختص اندازه گیری ایمنی حاصل از واکسن کرونا میباشد. جهت اندازه گیری ایمنی در برابر ویروس های دیگر سطح آنتی بادی IgG باید اندازه گیری شود.
روش تشخیص آنتی اسپایک و انجام تست آن
نمونه برداری از این آزمایش، آزمایش خون است. از بیمار دو سیسی خون جهت تشخیص گرفته میشود. بهتر است بیمار بعد از یک الی دو ماه پس از تزریق دوز سوم واکسن کرونا، آزمایش آنتی اسپایک دهد. در واکسنهای مختلف، زمان انجام آزمایش تفاوتی ندارد.
سرم یا پلاسمای خون گرفته شده از بیمار جداسازی میشود و براساس کیتهای تشخیصی تجاری موجود در بازار که مورد تایید وزارت بهداشت است با روش الایزا، تشخیص انجام میشود. ما در آزمایشگاه کیوان با استفاده از دستگاههای ایمونو آنالایزر اتوماتیک به روش الایزا این تشخیص را انجام میدهیم.
بیشتر بخوانید: تفسیر آزمایش کرونا IgM IgG PCR
روش الایزا
تست الایزا (ELISA test) یک روش آزمایشگاهی است که مخفف (Enzyme Linked Immuno Sorbent Assay) که از طریق آن میتوانیم آنتیژن یا آنتیبادی را در خون بررسی کنیم. در رابطه با آنتی اسپایک میزان آنتیبادی بر علیه پروتئین اسپایک را با این روش اندازهگیری و گزارش میکنیم. در تست الیزا خود ویروس جستجو نمیشود بلکه اندازه پادتن(آنتیبادی) که در بدن شخص آلوده به یک ویروس مانند HIV تولید شده٬ اندازه گرفته میشود.
تفسیر جواب آزمایش آنتی اسپایک
ایمنی زایی براساس بازهی تعریف شده در هر کیت تشخیصی و هر آزمایشگاه میباشد. این بازه در آزمایشگاههای مختلف با کیتهای مختلف و متد (روش)های مختلف متفاوت است. بنابراین ما نمیتوانیم یک عدد ثابت را عنوان کنیم.
چند روز پس از تزریق واکسن کرونا باید آزمایش آنتی اسپایک بدهیم؟
بهتر است بعد از یک الی دو ماه پس از دوز سوم واکسن کرونا آزمایش آنتیاسپایک دهید. در واکسنهای مختلف این زمان تفاوتی ندارد.
اگر پس از واکسن کرونا جواب آزمایش آنتی اسپایک منفی شد؛ به چه معناست؟
بهترین زمان دادن آزمایش، یک الی دو ماه پس از تزریق دوز سوم واکسن کرونا است. جواب آزمایش آنتی اسپایک منفی به عوامل مختلفی بستگی دارد. اگر شخص پس از دوز اول واکسن کرونا آزمایش دهد، ممکن است ایمنی لازم برقرار نشود و جواب آزمایش منفی شود. حتما باید پس از دوز دوم یا سوم آزمایش داد. اگر پس از تزریق دوز دوم واکسن کرونا شخص تست دهد و جواب ازمایش آنتی اسپایک منفی باشد، بدنش در برابر واکسن کرونا آنتی بادی نساخته و حتما باید دوز سوم را بزند.
آیا قبل از آزمایش آنتی اسپایک باید ناشتا باشیم؟
خیر؛ نیازی به ناشتا بودن نیست.
آیا انجام این آزمایش درب منزل امکان پذیر است؟
بله؛ آزمایشگاه کیوان خوشبختانه این خدمت را برای شما عزیزان در استان تهران و شهرها
اطراف آن فراهم کرده است.
هزینهی آزمایش آنتی اسپایک درب منزل و در آزمایشگاه چه قدر است؟
در منزل و آزمایشگاه 215/900 تومان میباشد.
نحوه ی انجام آزمایش آنتی اسپایک به چه صورت است؟
آزمایش آنتی اسپایک، آزمایش خون است.
چه میزان میتوان به جواب آزمایش اعتماد کرد؟
جواب این آزمایش 70 درصد قابل اعتماد است.
برای آزمایش آنتی اسپایک چه زمانی میتوان به آزمایشگاه مراجعه کرد؟
شما میتوانید هرروز هفته حتی ایام تعطیل از ساعت 7 صبح الی 20:30 به آزمایشگاه کیوان مراجعه نمائید.