6 تا از بهترین درمانهای سوختگی دست در خانه
سوختگی دست در خانه به عنوان یکی از شایعترین نوع سوختگی در بین افراد معمولاً به دلیل بیدقتیهایی هنگام کار در آشپزخانه و استفاده از لوازم منزل مانند اتو و دیگر وسایل مفید اتفاق میافتد. اما شدت سوختگی در تمامی افراد یکی نیست و میتواند به عوامل مختلفی بستگی داشته باشد. در این مقاله از مجله سلامت کیوان همراه ما باشید تا به سوختگی دست و بهترین روشهای درمان آن بپردازیم.
منظور از سوختگی دست در خانه چیست؟
سوختگی دست در خانه عموماً به دلیل تماس مستقیم با یک منبع حرارتی مانند اتو، تابه و دیگر وسایل آشپزخانه به وجود میآید. این نوع سوختگی معمولاً برای درجه اول (کمتر از ۱۵ درجه سانتیگراد) تا درجه دوم (۱۵-۱۷ درجه سانتیگراد) است و در موارد نادر درجه سوم (بیش از ۲۵ درجه سانتیگراد) در افراد دیده شده است. بنابراین، دریافت اقدامات درمانی در صورت بروز یک سوختگی جدی در خانه، بسیار مهم هستند. در صورتی که سوختگی شدیدتر یا گستردهتر باشد، بهتر است هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کنید.
عوامل دیگری نیز در رابطه با سوختگی دست وجود دارند که بروز آنها در خانه کمتر شایع است اما غیر ممکن نیست. در اغلب موارد بیشتر این نوع از سوختگیها در محیطهای صنعتی اتفاق میافتند، مانند سوختگی پوست دست بر اثر تماس با مواد شیمیایی، حرارت، خوردگی و یا نور آفتاب اتفاق میافتد. علائمی مانند درد، التهاب، قرمزی و تورم در ناحیهی سوخته را نشان میدهد.
سوختگی دست چگونه اتفاق میافتد؟
در بدن ما چند نوع عصب وجود دارد که هر یک وظایف خاص خود را دارند، یکی از این عصبها عصب حسی نامیده میشود که درواقع وظیفه تشخیص درد، حس و بو و لامسه را دارد و در نتیجه، سوختگی در دستها، به دلیل اغلب اشتباه به لمس منبع حرارتی یا دیگر دلایلی که باعث تشدید این عصب حسی میشوند، محسوس و بسیار آزار دهنده است، به خصوص در صورتی که سوختگی شما از نوع شدیدی باشد.(1)
در ادامه به بررسی انواع درجه سوختگی با توجه به نوع سوختگی و بسته به درجه آن توضیح میدهیم.
سوختگی درجه ۱ (کمتر از ۱۵ درجه سانتیگراد)
سوختگی درجه ۱ تنها بر سطح پوستی تاثیر میگذارد. در صورتی که سوختگی دست شما کوچک و کم عمق باشد، ممکن است شما تنها کمی احساس درد، تحریک پذیری، و سوزش خفیفی را در محل سوخته احساس کنید. با اینحال حتی در نوع سوختگی درجه ۱ نیز، تمامی لایههای پوستی، نسبت به مواد شیمیایی یا هر نوع مداخله دیگری که موجب سوختگی شده اند، نسبتاً بیشتر درمعرض آسیب قرار میگیرند.
سوختگی درجه ۲ (۱۵-۱۷ درجه سانتیگراد)
در سوختگی درجه ۲، سوختگی بر لایههای بیشتری از پوست شما تاثیر میگذارد. درجه دوم سوختگی اغلب شامل ورم، درد ، تغییر رنگ پوست و احساسح قابل توجه درد در نواحی آسیب دیده است. تاثیر گذاردی بیشتر این نوع از سوختگی بر لایههای پوستی نسبت به درجه ۱ به این معناست که آسیب به بافتهای پوست شما در شدت بیشتری اتفاق افتاده است.
سوختگی درجه ۳ و ۴ (بیش از ۲۵ درجه سانتیگراد)
سوختگی درجه ۳ و ۴ شامل از بین رفتنتمامی لایههای پوستی است. این درجه سوختگی، با بیشترین شدت دور و بر تمامی لایههای پوست تاثیر میگذارد. در این درجه، علاوه بر ورم و درد قابل توجه، ممکن است تغییراتی در رنگ و حالت پوست ناحیه آسیب دیده ایجاد شود. همچنین در این درجه از سوختگی، اغلب به دلیل عوامل صنعتی، مانند برخورد پوست با مواد شیمیایی و یا فلزات داغ است.،درواقع این نوع از سوختگی دیگر تنها به یک سوختگی معمولی که ممکن است ذرخانه اتفاق افتاده باشد محدود نمیشود.
سوختگی درجه ۳ و ۴ شدیدترین نوع سوختگیهایی هستند که میتوانند باعث یک آسیب جدی در پوست، بافتهای عمیق و حتی اندامهای داخلی بدن شوند.
درمان سوختگی دست در خانه
برای درمان سوختگی پوست در خانه میتوانید از روشهای زیر استفاده کنید:
استفاده از پمادهای ضد سوختگی
پمادهای درمان سوختگی نوعی پمادهای آبرسان و التیامبخش است که برای درمان سوختگیهای سطحی و خفیف دست استفاده میشوند. این پمادها معمولا شامل آلوئه ورا، ویتامین E، پانتنول و روغنهای طبیعی مانند روغن نارگیل میباشند که به سرعت التیام و بهبودی پوست زخمی و سوخته کمک میکنند. استفاده از این پمادها میتواند در کاهش التهاب، درد، قرمزی و تورم ناشی از سوختگی دست کمک کند و به سرعت بهبودی پوست را تسریع کند.
استفاده از آب لولهکشی برای درمان
استفاده از آب لولهکشی یکی از رایج ترین روشهای سوختگی پوست در خانه است البته، در صورتی که سوختگی شما شدید باشد، باید فورا به پزشک یا مراکز درمانی مراجعه کنید. اما در سوختگیهای خفیف، کمک خانگی میتواند به شما در همان ساعات اولیه سوختگی، بسیار مفید باشد. بنابراین، ابتدا باید با آب لوله کشی (آب خنک و شیرین) محل سوختگی را برای چند دقیقه تمیز کنید.
استفاده از آلوئه ورا
آلوئه ورا خواص التیامبخشی و ضد التهابی بالایی دارد. برای استفاده از آن، یکی از برگهای آلوئه ورا را بریده و ژل آن را روی پوست سوخته خود بمالید. و تنها پس از چند دقیقه، پوست خود را با آب خنک بشویید.
استفاده از عسل
عسل نیز به عنوان یکی از بهترین داروهای خانگی ضد التهابی است که بیشتر به یک خوراکی باکتریکش معرف است. برای استفاده، مقدار کمی عسل را روی پوست سوخته خود بمالید و چند دقیقه صبر کنید. سپس، پوست خود را با آب خنک بشویید.
استفاده از خنک کنندهها
بسته به محل سوختگی و میزان درد و التهاب، میتوانید از خنک کنندههای مانند کمپرس یخ و یا یخ مصنوعی را به کار ببرید. استفاده از این کمپرسها میتوانند شدت درد و احساس سوختگی را به سرعت کاهش دهند. همچنین درمان سوختگی دست با استفاده از کرمهای ضد التهاب و مرطوب کننده، نیز موثر است. همچنین، مصرف داروهای ضد التهابی موضعی، در صورت لزوم، نیز برای کاهش التهاب در ناحیه سوخته توصیه میشود.
مراقبت از ناحیه سوخته
در نهایت، باید پوست خود را در مقابل هر عاملی که ممکن است شدت سوختگی را تشدید کند، محافظت کنید. به قدر کافی آب بنوشید و از جذب غذاهای حاوی ویتامین C غنی شوید و به منظور بهبود هرچه سریعتر بهتر است این مراقبتها را تا بهبودی کامل ناحیه آسیب دیده رعایت کنید. اما این نکته را به خاطر داشته باشید که اگر سوختگی شما شدید است، باید به جای آن به پزشک معالج مراجعه کنید.
کلام آخر
سوختگی دست در خانه به عنوان یکی از شایعترین نوع سوختگی در بین افراد معمولاً به دلیل بیدقتیهای شخصی اتفاق میافتند، برای درمان سوختگی پوست دست، ابتدا باید منطقه را با آب خنک یا یخ مالش دهید. سپس میتوانید از مواد خانگی مانند عسل، آلوئه ورا، برای کاهش التهاب ناشی از سوختگی استفاده کنید تا به طور طبیعی سوختگی شما التیام یابد. همچنین، میتوانید از کمپرس سرد نیز برای کاهش التهاب و احساس سوزش دستان خود استفاده کنید. در صورت سوختگی شدید، به جای درمان خانگی به صورت خودسرانه، به پزشک معالج مراجعه کنید.
سوختگی دست در خانه چیست؟
سوختگی دست در خانه اغلب به دلیل تماس مستقیم با یک منبع حرارتی مانند اتو، تابه و دیگر وسایل آشپزخانه به وجود میآید.
درمان سوختگی دست چیست؟
برای درمان سوختگی پوست در خانه میتوانید از کمپرس یخ و یا برخی پمادهای ضد سوختگی استفاده کنید. با اینحال در صورتی که سوختگی شما شدید باشد، باید فورا به پزشک یا مراکز درمانی مراجعه کنید.
انواع سوختگی چیست؟
انواع درجه سوختگی با توجه به نوع سوختگی و بسته به درجه آن شامل سوختگی سوختگی درجه ۱ تا سوختگی درجه ۳ و ۴ هستند که شدیدترین نوع سوختگیهایی هستند که میتوانند باعث یک آسیب جدی در پوست، بافتهای عمیق و حتی اندامهای داخلی بدن شوند.