توده سینه؛ هر آنچه باید درباره تودههای سینه و خطرات احتمالی آن بدانید
تودههای سینه به دلایل زیادی ایجاد میشوند، تودهها میتوانند سخت، صاف و یا نرم و گرد باشند. در بیشتر مواقع، توده سینه به این معنی نیست که شما سرطان سینه دارید در واقع تودههای سینه میتوانند به دو صورت خوش خیم یا بدخیم باشند. بسیاری از شرایط دیگر نیز میتوانند باعث ایجاد تودههای سینه شوند.
ایده خوبی است که با نحوه ظاهر و احساس سینههای خود به طور معمول آشنا شوید تا بتوانید هر گونه تغییری را متوجه شوید، به همین دلیل در این مقاله از مجله سلامت کیوان به علل بروز تودههای سینه و بهترین روشهای درمان آن میبپردازیم.
توده سینه چیست؟
تودههای سینه نوعی برآمدگی موضعی در پستانها هستند که با بافت پستانی اطراف آن یا بافت همان محل در پستان دیگر، تفاوت دارد. در حالی که توده سینه میتواند نشانه سرطان سینه باشد، اما در اغلب موارد، تودههای سینه خوش خیم هستند، در واقع از هر 10 توده سینه 8 مورد از نوع غیر سرطانی هستند.
به همین دلیل اگر تودهای در سینه یا زیر بازوی خود احساس کردید، وحشت نکنید. همچنین درمان توده سینه به علت آن بستگی دارد با اینحال برخی از تودهها حتی نیازی به درمان ندارند و به خودی خود و با مرور زمان درمان میشوند.
تودههای سینه چه حسی دارد؟
تودههای سینه ممکن است به سختی یک سنگ یا مانند انگور یا نخود در بافت سینه یا نزدیک ناحیه زیر بغل شما احساس شوند. همچنین این تودهها ممکن است سخت یا متفاوت تر از بقیه بافت سینه شما به نظر برسند.
علاوه بر این، رایج است که شما تودهای را در بافت سینه یا در نزدیکی ناحیه زیر بغل خود داشته باشید که این توده ممکن است دارای ویژگیهای زیر باشد:
- برآمده یا صاف و اسفنجی
- نرم و یا سخت و محکم
- قابلیت حرکت داشته باشد (میتوانید آن را به اطراف فشار دهید)
- شکل گرد یا نامنظم داشته باشد
علاوه بر این، ممکن است لمس توده برای شما دردناک باشد یا در آن حساسیت وجود داشته باشد، که الزاما نشانه یک مشکل جدی نیست. این درد ممکن است به همراه دوره قاعدگی شما بروز کند و در نهایت با مرور از بین برود.
در اغلب موارد، ایجاد یک توده در سینه شما ممکن است با تغییراتی همراه باشد، مانند چرخش نوک سینه به سمت داخل یا ترشحات شفاف یا خونی. همچنین ایجاد تودههای سینه در هنگام شیردهی ممکن است نشانه گرفتگی مجرای شیر پستان باشد. اگر در عرض چند روز این تودهها از بین نرفتند، باید با پزشک خود تماس بگیرید و یا به یک یا مرکز بهداشتی مراجعه کنید.
تودههای سرطانی سینه چه حسی دارد؟
علائم تودههای سرطانی سینه ممکن است برای هر فردی متفاوت باشد. با اینحال برخی از مواردی که باید در این مورد مراقب آنها باشید.
- تودههای سخت و ناهموار به عنوان شایعترین علامت سرطان سینه محسوب میشوند. این تودهها دارای بافتی بسیار متفاوت نسبت به بافت سینه و اطراف آن هستند. این تودهها در ابتدا ممکن است متحرک باشند اما با گذشت زمان کمتر در این حالت میمانند.
- تغییرات پوستی نیز میتواند نشانه سرطان سینه باشند، از جمله فرورفتگی، برآمدگی، چروکیدگی یا قرمزی در پوست سینه و نواحی اطراف آن، همچنین، تغییر در شکل یا اندازه سینه و درد موضعی در سینه نیز از علائم احتمالی سرطان سینه هستند.
- بروز تغییرات در نوک پستانها نیز ممکن است نشانه سرطان سینه باشند، مانند ترشحات خونی، معکوس شدن نوک پستان یا پوسته پوسته شدن و فرسایش نوک پستانها از جمله علائم سرطان سینه هستند.
علت ایجاد توده سینه چیست؟
برخی از شایع ترین عواملی که موجب تشکیل توده در سینهها میباشند شامل موارد زیر است:
توده سینه یک تغییر غیرطبیعی در بافت سینه است که ممکن است به دلیل علل مختلفی ایجاد شود. بعضی از این علل شامل تغییرات فیبروکیستیک، کیستهای سینه، فیبروآدنوما، تومور فیلود، کلسیفیکاسیون سینه، عفونت سینه و سرطان سینه میباشد.
- تغییرات فیبروکیستیک شامل کیسههای ریز پر از مایع و بافت فیبری (لاستیکی) هستند که ممکن است مانند یک توده احساس شوند.
- کیستهای سینه نیز ممکن است بر اثر انسداد مجاری شیر در سینه ایجاد شود. فیبروآدنوما و تومور فیلود، دو نوع تومور خوشخیم هستند که در بافت سینه ایجاد میشوند.
- کلسیفیکاسیون سینه به رسوبات کلسیم بسیار بزرگ در سینه گفته میشود. عفونت سینه ممکن است باعث ایجاد ناحیهای از بافت سفت شده و در موارد شدید، تودهای سفت و مجزا ایجاد شود.
- سرطان سینه نیز ممکن است باعث ایجاد توده شود و به عنوان یک علت نگران کننده برای تشخیص دقیق و درمان سریع توده سینه شناخته میشود.
چه نوع تودههایی غیر سرطانی هستند؟
بافت هر سینه دارای ناهمواریهایی است که اغلب آنها به صورت طبیعی هستند، و یا برخی از افراد سینههای درشتتری نسبت به دیگران دارند. اگر سینههای شما در هر دو طرف یکسان هستند، احتمالاً آنها در حالت طبیعی قرار دارند با اینحال، تودههایی که سختتر یا متفاوتتر هستند، ممکن است باعث نگرانی شوند(1).
در صورتی که یک توده جدید در اطراف بافت سینههای خود پیدا کردید یا تودههای قبلی شما تغییر کردهاند، بهتر است به یک پزشک متخصص مراجعه کنید.
بافت سینه به طور طبیعی تودهای دارد و برآمدگیهای شبیه به بقیه پستانها عادی است، بنابراین اگر تودهای را که به شکل و حجم مشابه بقیه پستانهای شماست احساس میکنید، نیازی به نگرانی نیست.
اما اگر هر گونه توده یا تغییر غیرمعمولی در سینه یا زیر بغل خود را مشاهده کردید، باید با پزشک خود تماس بگیرید. برخی از علائمی که نشان میدهند نیاز به بررسی دارید، عبارتند از:
- توده یا تودهای سختتر از بقیه پستانها که احساس میکنید یا از یک طرف نسبت به طرف دیگر متفاوت است.
- تغییرات دیگری در سینه، مانند وارونگی نوک پستان، فرورفتگی پوست یا ترشحات خونی/روشن از نوک پستان.
- قرمزی، درد یا حساسیت در سینه شما.
- تغییرات نوک پستان، مانند پوسته پوسته شدن.
تودههای سینه دلایل زیادی دارند و در بیشتر موارد سرطانی نیستند. با این حال، اگر هر گونه توده یا تغییر دیگری در سینه خود را تشخیص دادید، بهتر است با پزشک خود صحبت کنید تا علت آن را بررسی کنند و در صورت نیاز به درمان بپردازند. مراقبت از سلامت سینه خود را به تعویق نیندازید؛ در صورتی که توده سرطانی باشد، درمان زودهنگام آن موفقیت آمیزتر است.
آیا مردان هم میتوانند توده سینه داشته باشند؟
مردان نیز ممکن است به بیماری ژنیکوماستی مبتلا شوند که باعث حساسیت و تودهای شدن سینه آنها میشود. علت این بیماری میتواند عدم تعادل هورمونی یا عوارض جانبی دارو باشد، اما در بیشتر موارد علت دقیق آن نامشخص است.
در ضمن، مردان هم ممکن است به سرطان سینه مبتلا شوند، بنابراین اگر تودهای در سینه خود مشاهده کردند، بهتر است به پزشک معالج خود مراجعه کرده و ارزیابی و درمان لازم را دریافت کنند.
مراقبتهای پیشگیرانه
ماموگرافی، بهترین روش برای تشخیص سرطان سینه در مراحل اولیه آن است. برای اینکه سرطان سینه در مراحل اولیه تشخیص داده شود، تمام زنان بالای 40 سال باید سالانه ماموگرافی دریافت کنند. ماموگرافی، یک نوع اشعه ایکس است که به متخصص واجد شرایط اجازه میدهد تا بافت پستان را از نظر هر ناحیه مشکوک بررسی کند.
با انجام ماموگرافی، سرطان سینه در مراحل اولیه تشخیص داده شده و درمان آن راحتتر خواهد بود. علاوه بر این، انجام ماموگرافی به افزایش اطمینان و روانی زنان کمک میکند.
کلام آخر
اگر هر گونه تغییر در سینههای خود را تشخیص دادید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا پزشکان علت آن را بررسی کنند و در صورت لزوم به درمان آن بپردازند. بهترین راه برای جلوگیری و درمان سرطان سینه، شناخت زودهنگام نشانههای آن، مانند تشخیص نوع تودههای سینه و انجام ماموگرافی سالانه است. همچنین، انجام تغییرات در سبک زندگی مانند افزایش فعالیت بدنی، تغذیه سالم و کاهش استرس نیز میتواند به جلوگیری از بروز توده سینه کمک کنند.
آیا بروز تودههای سینه به این معنای ابتلا به سرطان سینه است؟
بروز تودههای سینه یکی از علائم شایع سرطان سینه هستند، با اینحال، اغلب، تودههای سینه سرطانی نیستند.
آیا توده سینه به معناب نوعی عفونت پستان است؟
یکی از علائم احتمالی عفونت پستان بروز تودههای سینه است. عفونت پستان عارضه نسبتاً شایع است و میتواند در افراد شیرده و غیر شیرده رخ دهد.
آیا مردان هم میتوانند توده سینه داشته باشند؟
بله، مردان نیز میتوانند به بیماری ژنیکوماستی مبتلا شوند که باعث تودهای شدن سینه آنها میشود. علت این بیماری میتواند عدم تعادل هورمونی یا عوارض جانبی دارو باشد