هر آنچه که باید از قوز کمر بدانید؛ تشخیص و درمان قوز کمر

0 171
زمان مطالعه این مطلب: 4 دقیقه

کیفوز و یا قوز به معنای انحنای بیش از حد ستون فقرات است که ممکن است در شرایط بدخیم آن به عنوان “گوژپشتی” نیز شناخته شود. انواع مختلفی از شرایط کیفوز وجود دارند که برای درمان آن‌ها به روش‌های متفاوتی نیاز است. همچنین در برخی موارد ممکن است نیازی به درمان نداشته باشید. در این مقاله از مجله سلانت کیوان به علت بروز قوز کمر و بهترین روش‌های درمان آن می‌پردازیم.

قوز کمر چیست؟

قوز کمر و یا به اصطلاح پزشکی بیماری کیفوز، نوعی بیماری ستون فقرات است که موجب می‌شود افراد مبتلا به این عارضه، ستون فقرات‌شان بیش از آنچه که باید به سمت بیرون خم شود. در نتیجه قسمت بالایی کمر آن‌ها بیش از حد گرد به نظر می‌رسد. انحنای کیفوز می‌تواند باعث شود که افراد خمیده به نظر برسند یا انگار در حال خم شدن هستند. همچنین مردم گاهی اوقات آن را “قوز کمر” و یا “گوژپشتی” نیز می‌نامند.

عوارض کیفوز و یا قوز کمر چیست؟

در بیشتر مواقع، کیفوز مشکلاتی برای سلامتی ایجاد نمی‌کند یا نیاز به درمان پزشکی ندارد. اما این عارضه ممکن است باعث شود نسبت به ظاهرتان احساس بدی داشته باشید. همچنین در موارد شدید، کیفوز می‌تواند باعث درد یا مشکلات تنفسی شود و در برخی موارد برای اصلاح کیفوز شدید به جراحی نیاز داشته باشید.

چه کسانی به کیفوز مبتلا می‌شوند؟

قوز کمر یا گوژپشتی بیشتر در نوجوانان ظاهر می‌شود که استخوان‌های آنها به سرعت در حال رشد است. اما این عارضه می‌تواند در هر فردی ایجاد شود. همچنین احتمال بروز کیفوز و یا قوز در افراد مسن بیشتر است. با افزایش سن، مهره‌های ستون فقرات انعطاف پذیری خود را از دست می‌دهند که در نتیجه آن ممکن است شروع به کج شدن و یا انحراف به سمت جلو کنند. همچنین در برخی موارد افراد می‌توانند به صورت مادرزادی و در بدو تولد دچار این عالرضه باشند.(1)

چه کسانی به کیفوز مبتلا می‌شوند؟
چه کسانی به کیفوز مبتلا می‌شوند؟

کیفوز وضعیتی چیست؟

شایع ترین نوع کیفوز، کیفوز وضعیتی است که معمولاً در سنین نوجوانی اتفاق می‌افتد. خمیدگی بیش از حد و یا وضعیت نامناسب سبک زندگی اغلب باعث کشیدگی رباط‌ها و ماهیچه‌ها می‌شود که میتواند مهره‌ها و یا استخوان‌های ستون فقرات) را دچار انحراف کنند. این کشش مهره‌ها را از وضعیت طبیعی خود خارج می‌کند و باعث ایجاد شکل گرد در ستون فقرات می‌شود.

قوز کمر پیشرفته چگونه تشخیص داده می‌شود؟

برای تشخیص کیفوز، اغلب در نوجوانی افراد و یا در زمان مدرسه، یک غربالگری کلی انجام می‌شود که پزشکان برای اولین بار متوجه کیفوز در کودکان می‌شوند. اما در مواقع دیگر، نوجوانان یا والدین آن‌ها ممکن است متوجه گرد شدن ستون فقرات فرزندان خود شوند. با این‌هال برای تشخیص کامل قوز کمر باید به پزشک متخصص ستون فقرات مراجعه کنید.

پزشکان برای تشخیص این عارضه برای بررسی ستون فقرات شما ممکن است از شما یا فرزندتان بخواهند که «تست خم شدن به جلو » را انجام دهید. از شما خواسته می‌شود با پاهای کنار هم، زانوهای صاف و بازوهای آویزان به جلو خم شوید. این آزمایش به پزشک شما کمک می‌کند تا انحنای ستون فقرات یا هر مشکل دیگری مانند اسکولیوز را تشخیص دهند.

همچنین ممکن است به دنبال تشخیص شرایط دیگری که می‌تواند باعث بروز کیفوز باشد، پزشکان آزمیشاتری را نیز برای تشخیص بیماری پارکینسون نیز انجام دهند.

اگر انحنای کمر بیمار شدید باشد، پزشک از شما می‌خواهد که یک آزمایش عملکرد ریوی برای اندازه گیری میزان عملکرد ریه‌های شما انجام دهید زیرا انحنای شدید ممکن است طناب نخاعی شما را فشرده کند. پزشک شما ممکن است علائم فشرده شدن نخاع، مانند بی حسی، سوزن سوزن شدن، بی اختیاری مثانه یا روده را در شما بررسی کند. همچنین برای تشخیص دقیق تر، پزشک شما ممکن است از MRI برای نگاه دقیق تری به ستون فقرات شما استفاده کند.

درمان قوز کمر یا گوژپشتی

هدف از درمان قوز کمر، جلوگیری از بدتر شدن انحنای کمر در بیماران است. در موارد شدید برای درمان ممکن است نیاز به جراحی داشته باشید. اما اکثر افراد مبتلا به کیفوز نیازی به جراحی ندارند.

گزینه‌های درمانی غیرجراحی کیفوز

پزشکان اغلب برای درمان کیفوز روش‌های غیرجراحی را توصیه می‌کنند. اگر انحنای کمر شما کمتر از ۷۵ درجه باشد، گزینه‌های غیرجراحی نیز می‌توانند برای شما بسیار مفید باشند.

این نوع از گزینه‌های درمانی عبارتند از:

  • فیزیوتراپی: فیزیوتراپی می‌توانند عضلات شکم و پشت را برای تسکین درد و بهبود وضعیت بدن تقویت کنند. همچنین سایر ورزش‌ها می‌توانند عضلات همسترینگ سفت را کشیده و سایر نواحی بدن شما را تقویت کنند.
  • داروهای ضد درد: داروهای ضد التهابی می‌توانند کمردرد ناشی از قوز کمر را تسکین دهند.
  • بریس پشت: پزشک شما ممکن است در موارد نادر یک بریس را توصیه کند. زمانی که کودکانی که هنوز در حال رشد هستند به کیفوز مبتلا هستند، پزشک در مورد نوع بریس و مدت زمات استفاده از آن برای شما توضیحاتی خواهند داد.

اگر کیفوز باعث درد شدید یا علائم دیگری شود که در زندگی شما اختلال ایجاد کند، ممکن است به جراحی نیاز داشته باشید. درواقع جراحی می‌تواند علائم بیماری کیفوز را کاهش دهند. انجام جراحی ستون فقرات برای افرادی که دارای موارد زیر هستند توصیه می‌شود:

  • کیفوز مادرزادی
  • کیفوز شوئرمن با انحنای بیش از 75 درجه.
  • کمردرد شدید، حتی پس از تلاش برای درمان غیر جراحی.

آیا می‌توانم از کیفوز پیشگیری کنم؟

برای جلوگیری از بروز عارضه کیفوز و یا جلوگیزی از شد ت پیشرفت آن می‌توانید اقدامات زیر را انجام دهید:

  • سبک زندگی سالمی را دنبال کنید.
  • تقویت عضلات شکم و پشت.
  • وزن سالم بدن خود را حفظ کنید.
  • برای تقویت بدن و بهبود انعطاف پذیری ستون فقرات بیشتر ورزش کنید.
  • نحوه نشستن خود در طول روز را اصلاح کنید
  • اگر ورزش بدنسازی را دنبال می‌کنید باید در انجام تکنیک‌های ورزش دقت کنید و آن‌ها را به درستی انجام دهید.
  • نحوه ایستادن خود را اصلاح کنید و در طول پیاده روی و یا ایستادن قوز نکنید.

بهتر است بدانید که عارضه کیفوز حتی پس از درمان نیز ممکن است عود کند. به همین دلیل بسیار مهم است تا با پزشک خود در مورد اقداماتی که باید برای جلوگیری از عود کیفوز انجام دهید صحبت کنید.

کلام آخر

منظور از ابتلا به قوز کمر و یا کیفوز زمانی است که ستون فقرات شما انحنای بیش از حد داشته باشد. این عرضه باعث ایجاد یک قوز در کمر شما می‌شود و می‌تواند باعث شود شما احساس بدی نسبت به بدن خود پیدا کنید که در برخی موارد می‌تواند باعث افسردگی شود.

قوز کمر یا گوژپشتی چیست؟

قوز کمر و یا به اصطلاح پزشکی بیماری کیفوز، نوعی بیماری ستون فقرات است که موجب می‌شود تا افراد مبتلا به این عارضه، ستون فقرات‌شان بیش از آنچه که باید به سمت بیرون خم شود.

انواع قوز کمر چیستند؟

قوز یا کیفوز وضعیتی، قوز کمر ساختاری، قوز مادرزادی و قوزپشتی شوئرمن از انواع مختلف عارضه کیفوز هستند.

قوز کمر یا گوژپشتی چگونه درمان می‌شود؟

در اغلب موارد قوز کمر نیازی به درمان خاصی ندارد اما اگر شدت کیفوز شما وخیم باشد، پزشکان اغلب دارو درمانی را برای بهبود کمر درد ناشی از قوز کمر و یا فیزیوتراپی و استفاده از بریس یا کمربندهای طبی را پیشنهاد می‌کنند اما در شرایط بسیار وخیم کیفوز ممکن است بهئ جراحی نیاز داشته باشید.

منبع clevelandclinic
نظر بگذارید

ایمیل شما منتشر نمی شود.