علت سکسکه جنین در بارداری چیست؟ خطرناک یا طبیعی؟+سکسکه نوزاد

0 61,316
زمان مطالعه این مطلب: 6 دقیقه

بارداری زمان تغییر هم برای فرد باردار و هم برای جنین در حال رشد است. فرد باردار با رشد جنین، متوجه حرکات مختلفی خواهد شد که علاوه بر لگد زدن، غلت زدن و ضربه زدن، ممکن است فرد متوجه سکسکه جنین خود شود. با این حال، پزشکان هنوز دلیل علمی این اتفاق را نمی‌دانند. همچنین سکسکه باعث آزار نوزادان نیز می‌شود اما نوزادان معمولاً تحت تأثیر سکسکه قرار نمی‌گیرند. در واقع، یک مطالعه(1) در سال 2019 نشان داد که سکسکه نوزاد ممکن است برای رشد مغز و تنفس کودک مهم باشد. سکسکه در نوزادان احتمالاً یکی دیگر از ابزارهای رشد است. حتما تا انتها با ما همراه باشید.

بیشترین سوالی که افراد در این زمینه دارند این است که، آیا این امر طبیعی است؟ در ادامه مطلب نخست به بررسی سکسکه در جنین و سپس سکسکه در نوزادان می‌پردازیم.

سکسکه جنین چگونه احساس می‌شود؟

شناسایی سکسکه‌های جنینی می تواند دشوار باشد. با این حال، یک فرد باردار متوجه می‌شود که احساس سکسکه نسبت به سایر حرکات او ریتمیک‌تر است. اگر کاملاً ثابت نشسته‌اید و احساس می‌کنید تکان‌های ضربانی یا ریتمیک از ناحیه‌ای از شکمتان می‌آید، ممکن است این سکسکه‌های کودک باشد. بعد از مدتی، این انقباض‌ها را به طور کامل خواهید شناخت.

علت سکسکه جنین در شکم مادر

موقعیت جفت، می‌تواند بر سرعت حرکت جنین در فرد تأثیر بگذارد. وزن فرد باردار نیز می‌تواند در سکسکه جنین نقش داشته باشد، زیرا کسانی که وزن کمتری را در اطراف شکم خود حمل می‌کنند، زودتر لگدها و دیگر حرکات را احساس می‌کنند.

دلایل سکسکه جنین در شکم مادر

همه‌ی جنین‌ها در شکم مادر دچار سکسکه نمی‌شوند، با این حال برخی از آن‌ها دچار سکسکه می‌شوند و پزشکان هنوز دلیل علمی این اتفاق را نمی‌دانند.

یکی از نظریه‌ها، علت سکسکه جنین را با رشد و بلوغ ریه‌های جنین در ارتباط می‌داند؛ که این نشانه خوبی است. سکسکه جنین در رحم نشانه تکامل سیستم عصبی است، سکسکه جنین نشانگر فعالیت عصب کنترل کننده دیافراگم است و نشان می دهد که مغز و نخاع جنین سالم است.

آیا سکسکه زیاد جنین خطرناک است؟

سکسکه به طور معمول یک رفلاکس طبیعی است و با این حال اگر بعد از 28 هفتگی دچار تغییر ناگهانی در سکسکه جنین خود شدید؛ مثلاً اگر قوی‌تر است، زیاد است یا بیشتر از 15 دقیقه طول می‌کشد، بهتر است با پزشک خود تماس بگیرید تا نگرانی شما کاهش یابد.

اگر در انتهای دوران بارداری سکسکه زیاد و پایدار باشد، می‌تواند نشان دهنده مشکل در بند ناف باشد. فشرده سازی بند ناف، زمانی که منبع خون و اکسیژن کاهش می‌یابد یا به جنین نمی‌رسد، معمولا در هفته‌های آخر بارداری یا در حین زایمان اتفاق می‌‌افتد.

بیشتر بخوانید:

تعداد سکسکه جنین

بارداری هر شخص منحصر به فرد است، هیچ قاعده‌ای برای تعداد سکسکه جنین وجود ندارد. سکسکه جنین می‌تواند به صورت تصادفی و گاهی چندین بار در روز رخ دهد. با این حال، برخی از جنین‌ها اغلب اوقات سکسکه نمی‌‌کنند.

از شروع سه ماه سوم بارداری، احتمالا با حرکات جنین خود آشنا می شوید. این دوره همان زمانی است که احتمالا سکسکه‌های جنین را بیشتر احساس خواهید کرد و هرچه به زمان زایمان نزدیک‌تر می‌شوید کمتر آن‌ها را حس می‌کنید.

سکسکه یک رفلاکس طبیعی و به طور معمول علامت خوبی از سلامت نوزاد است. بعد از هفته 32

راه‌های متوقف کردن سکسکه جنین

بهترین راه برای متوقف کردن سکسکه جنین، پذیرش آن است. به این دلیل که اغلب اوقات سکسکه جنین همانطور که گفته شد، نشانه تکامل دستگاه تنفس و عصبی جنین است.

اما راه‌های زیر از سوی پزشکان جهت متوقف کردن سکسکه جنین موثر شمرده شده است، که شامل:

  • عوض کردن وضعیت خود و راه رفتن
  • نوشیدن آب، زیرا هرگونه محرکی می‌تواند جنین را به تغییر حالت تشویق کند.
  • خوردن غذاهای مقوی از جمله پروتئین‌‌‌‌ها
  • استراحت و خواب کافی

از نگه داشتن نفس خود اکیدا خودداری کنید و نیز شمردن تعداد ضربان‌ها و مدت آن در اواخر دوران بارداری کمک می کند تا حرکات نوزادتان و پیشرفت او را متوجه شوید.

حال که به طور کامل با سکسکه در جنین و علت آن آشنا شدیم، در ادامه به بررسی سکسکه در نوزادان میپردازیم.

علت سکسکه نوزاد

درمان سکسکه نوزاد

سکسکه نوزاد به دلیل انقباض دیافراگم و بسته شدن سریع تارهای صوتی ایجاد می‌شود. بسته شدن سریع تارهای صوتی باعث ایجاد صدای سکسکه می‌شود و لازم نیست نگران سکسکه نوزاد خود باشید. اما خب ممکن است کمی آزار دهنده باشد. روش های درمان سکسکه نوزاد عبارتند از:

درمان سکسکه نوزاد با آروغ زدن

هنگامی که به نوزاد خود شیر می‌دهید، بین آن کمی فاصله بیندازید و بگذارید کودک استراحت کرده و آروغ بزند. آروغ زدن کودک ممکن است به خلاص شدن از شر سکسکه کمک کند، زیرا آروغ زدن می‌تواند گاز اضافی را که ممکن است باعث سکسکه شود، از بین ببرد.

اگر کودک شما با شیشه شیر، شیر می‌خورد، به صورت دوره‌ای نیز شیشه شیر را از او گرفته و آروغ او را بگیرید نه این که بعد از شیر خوردن این کار را بکنید. اگر کودک شما با شیر مادر تغذیه می‌کند، پس از تعویض سینه، آروغ او را بگیرید.

هنگامی که کودک سکسکه می‌کند، پشت او را به آرامی مالش دهید یا به او ضربه بزنید. به این ناحیه سیلی نزنید یا با زور زیاد به این ناحیه ضربه نزنید. بلکه به آرامی پشت او را مالش دهید.

درمان سکسکه نوزاد با استفاده از پستانک

سکسکه نوزاد همیشه از شیر دادن شروع نمی‌شود. هنگامی که کودک شما خود به خود شروع به سکسکه کرد، سعی کنید به او اجازه دهید پستانک را بمکد، زیرا این کار به آرام شدن دیافراگم کمک می‌کند و ممکن است  منجر به توقف سکسکه شود.

توقف خود به خود سکسکه نوزاد

نوزادان زیر 1 سال معمولاً سکسکه می‌کنند، بنابراین بهترین گزینه ممکن است این باشد که کاری نکنید و به آنها اجازه دهید تا به سکسکه ادامه دهند. اغلب اوقات، سکسکه کودک شما به خودی خود متوقف می‌شود.

اگر سکسکه کودک شما را آزار نمی‌دهد، می‌توانید به آن‌ اجازه دهید مسیر خود را طی کنند. اگر مداخله نکردید و سکسکه کودکتان به خودی خود متوقف نشد، به پزشک اطلاع دهید. در حالی که نادر است، ممکن است سکسکه نشانه یک مشکل پزشکی جدی باشد.

پیشگیری از سکسکه نوزاد

چند راه برای کمک به پیشگیری از سکسکه وجود دارد. با این حال، جلوگیری از سکسکه کودک به طور کامل دشوار است زیرا دلایل آن هنوز مشخص نیست. این روش‌ها را برای کمک به جلوگیری از سکسکه (برای هضم عمومی خوب) امتحان کنید:

  • اطمینان حاصل کنید که کودک شما هنگام شیر دادن آرام است. این بدان معناست که منتظر نمانید تا کودک شما آنقدر گرسنه شود که ناراحت شود و قبل از شروع شیر خوردن گریه کند.
  • پس از شیر دادن، از فعالیت‌های سنگین با کودک خود، مانند بالا و پایین پریدن یا بازی با انرژی زیاد خودداری کنید.
  • کودک خود را به مدت 20 تا 30 دقیقه بعد از هر وعده غذایی در وضعیت عمودی قرار دهید.
  • کلید پیشگیری از سکسکه، اجتناب از تغذیه بیش از حد است. برای آروغ زدن کودک در طول شیردهی استراحت کنید تا معده خیلی سریع پر نشود.
  • برای نوزادانی که با شیشه شیر تغذیه می شوند، هنگام شیر دادن، حتماً شیشه را نوک بزنید تا میزان هوای بلع کودک را محدود کنید.
  • بالا نگه داشتن نوزاد برای چند دقیقه پس از شیر خوردن، قبل از زمین گذاشتن او می‌تواند به جلوگیری از سکسکه نوزاد کمک کند.

سکسکه نوزاد با بزرگتر شدن کودکان کمتر اتفاق می‌افتد. معمولاً تا 6 ماهگی سکسکه کمی کاهش می‌یابد، اما اگر مثلاً یک نوزاد 9 ماهه دچار سکسکه شود، نگران‌کننده نیست.

بله، برخی از نوزادان فقط مستعد سکسکه مکرر هستند. در واقع، بسیاری از نوزادان سکسکه کردن را در رحم مادر نیز نشان می‌دهند. (اگر تا به حال احساس کرده‌اید که شکم شما به صورت ریتمیک می‌پرد، احتمالاً علت آن سکسکه کودک بوده است). سکسکه می‌تواند یک اختلال جزئی باشد، اما این به این معنی نیست که مضر است. با این وجود، اگر کودک بعد از مدتی طولانی سکسکه را متوقف نکرد، در تماس با پزشک اطفال خود تردید نکنید.

چه زمانی باید نگران سکسکه بیش از حد نوزاد خود باشیم؟

سکسکه در نوزادان طبیعی تلقی می‌شود. سکسکه همچنین می‌توانند در زمانی که نوزاد هنوز در رحم است رخ دهند.

با این حال، اگر کودک شما زیاد سکسکه می‌کند، به خصوص اگر او نیز از سکسکه ناراحت یا آشفته است، بهتر است با پزشک کودک خود صحبت کنید. این می‌تواند نشانه ای از سایر مشکلات پزشکی باشد.

همچنین، اگر سکسکه باعث اختلال در خواب او شده است یا اگر سکسکه اغلب بعد از تولد اولین فرزندتان اتفاق می‌افتد، با پزشک صحبت کنید.

نتیجه گیری

  • شناسایی سکسکه‌های جنینی می تواند دشوار باشد. با این حال، یک فرد باردار متوجه می‌شود که احساس سکسکه نسبت به سایر حرکات او ریتمیک‌تر است.
  • اگر در انتهای دوران بارداری سکسکه مکرر و پایدار باشد، می‌تواند نشان دهنده مشکل در بند ناف باشد.
  • سکسکه نوزاد امری کاملاً عادی و طبیعی است.
  • سکسکه می‌تواند یکی از عوامل رشد در نوزاد و کودکان زیر ۱ سال به حساب بیاید.
  • سکسکه زمانی نگران کننده خواهد بود که خواب نوزاد شما را به هم بریزد و باعث آزار و اذیت او شود.

چه زمانی سکسکه نوزاد نگران کننده است؟

زمانی که سکسکه باعث آزار و اذیت نوزاد شما شده و مانع خوابیدن او شود.

راه‌ درمان سکسکه نوزاد چیست؟

آروغ زدن و استفاده از پستانک به هنگام سکسکه می‌تواند به بند آمدن سکسکه کمک کند.

راه‌های متوقف کردن سکسکه جنین چیست؟

عوض کردن وضعیت خود و راه رفتن
نوشیدن آب، زیرا هرگونه محرکی می‌تواند جنین را به تغییر حالت تشویق کند.
خوردن غذاهای مقوی از جمله پروتئین‌‌‌‌ها
استراحت و خواب کافی

نظر بگذارید

ایمیل شما منتشر نمی شود.