گرفتگی رگ سیاتیک

گرفتگی رگ سیاتیک در زنان و مردان؛ چرا و چگونه اتفاق می‌افتد؟

فهرست محتوا

گرفتگی رگ سیاتیک یکی از دردهای آزار دهنده است که از کمر شروع می‌شود و باسن، پشت ران و حتی ساق پاها را نیزدرگیر می کند. درد این عصب به صورت ناگهانی رخ می دهد، در برخی بیماران این درد به قدری شدید است که به درمان جراحی نیاز دارد. با این حال موارد خفیف گرفتن رگ سیاتیک گردن یا کمر با مرور زمان و با مراقبت صحیح تا حد بسیاری درمان می‌شود. آمارهای منتشر شده در مجله پزشکی نیوانگلند نشان می دهد که در حدود 35 درصد از افراد بالای 50 سال به مشکل گرفتن رگ سیاتیک گردن مبتلا هستند. این مشکل باعث اختلال بسیار در انجام امور روزمره افراد می شود.

گرفتگی عصب سیاتیک معمولاً به صورت تیر کشیدن در ناحیه کمر، ران ها، پشت و پایین پا احساس می شود. درد رگ سیاتیک بسیار شدید است. این درد در زمان ایستادن، نشستن یا دراز کشیدن احساس می شود. خوشبختانه، در صورت تشخیص به موقع گرفتگی رگ سیاتیک علائم بیماری معمولاً در طول چند ماه پس از شروع درمان عصب سیاتیک از بین می رود. در این مقاله از آزمایشگاه ویروس شناسی کیوان، به طور کامل هر آنچه که باید از گرفتن رگ سیاتیک و علائم گرفتگی رگ سیاتیک بدانید را بررسی می کنیم.

فیزیوتراپی تخصصی در منزل – بدون نیاز به مراجعه!

خدمات فیزیوتراپی حرفه‌ای در منزل شما، با تجهیزات کامل و متخصصین مجرب. همین حالا وقت بگیرید!

رگ سیاتیک چیست و کجا قرار دارد؟

عصب سیاتیک، که به عنوان رگ سیاتیک نیز شناخته می‌شود، طولانی‌ترین عصب در بدن انسان است. این عصب از ناحیه کمر شروع می‌شود و به سمت پایین یا عبارت دقیق تر باسن، ساق پا و سپس مچ پاها ادامه می‌یابد. عصب سیاتیک به کنترل حرکت و احساس در ناحیه تحتانی بدن کمک می‌کند و در عملکرد عضلات و حواس این نواحی از بدن نقش بسیار مهمی دارد.

گرفتگی رگ سیاتیک
رگ سیاتیک همان عصب است که از ناحیه پایین کمر شروع می‌ شود.

عصب سیاتیک به دلیل موقعیت خاص خود، ممکن است در اثر فشار یا آسیب به ناحیه کمر یا لگن دچار درد یا ناراحتی شود. گرفتگی یا التهاب عصب سیاتیک، با ایجاد دردهای شدید، بی‌حسی یا ضعف در پاها همراه است. این درد معمولاً از ناحیه کمر یا باسن شروع می شود و به سمت پایین و ساق پا انتشار می‌یابد.

اگر رگ سیاتیک پاره شود چه می شود؟

پاره شدن رگ سیاتیک از جمله مشکلات بسیار حادی است که باعث بروز علائم متعددی در فرد می شود و کیفیت زندگی افراد را به شدت کاهش می دهد. درد شدید و تیر کشیدن در ناحیه کمر، لگن و پاها از جمله مهمترین علائم پاره شدن رگ سیاتیک هستند که به همراه بی‌حسی، ضعف عضلانی و در برخی موارد بی‌اختیاری ادرار یا مدفوع در بیمار رخ می دهند. این علائم در هر فرد و با توجه به شدت بیماری به اشکال و درجات مختلف ظاهر می شود.

علائم پاره شدن رگ سیاتیک به شدت ناتوان‌کننده است و باعث ایجاد اختلالات شدید در انجام امور روزمره افراد می شود. به همین علت شناسایی زودهنگام علت گرفتن رگ سیاتیک و یا پاره شدن آن بسیار اهمیت دارد و باعث پیشگیری از بروز مشکلات پیچیده‌تر می شود. از این رو به محض مشاهده علائمی نظیر کمر درد ناگهانی شدید، ساق پا و مچ ها برای درمان مشکل هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کنید. زیرا ابتلا به بی اختیاری مدفوع و یا ادرار نشان دهنده پیشرفت مشکل، مزمن شدن بیماری و در نتیجه دشوار بودن روند درمان است.

علت گرفتن رگ سیاتیک در افراد چیست؟

در واقع علت های بسیار گسترده ای وجود دارند که می توانند باعث ابتلا به مشکلاتی نظیر گرفتگی رگ سیاتیک شوند. گرفتگی رگ سیاتیک اعم از انواع مختلف آن مانند گرفتگی رگ سیاتیک پای راست و چپ، سیاتیک زانو و گرفتن رگ سیاتیک گردن از جمله مشکلات بسیار حادی است که باعث ناتوانی افراد در انجام امور روزمره می شود. برخی از مهمترین علت گرفتن رگ سیاتیک عبارتند از:

  • تنگی کانال نخاعی
  • چاقی و اضافه وزن
  • التهاب  و ورم عصب سیاتیک
  • بیرون زدگی یا فتق دیسک کمر
  • نشستن یا ایستادن طولانی مدت
  • فشار مستقیم بر روی عصب سیاتیک
  • ضعف عضلات مرکزی و کمردرد مزمن
  • بارداری و فشار رحم روی عصب سیاتیک
  • سبک زندگی کم تحرک و ضعف عضلانی
  • آسیب های فیزیکی و ضربه به کمر یا لگن
  • دیابت و تاثیر آن بر عملکرد عصب سیاتیک
  • حرکات ناگهانی و بلند کردن اجسام سنگین
  • حرکات ناگهانی و بلند کردن اجسام سنگین
  • رشد غیر طبیعی استخوان ها (خارهای استخوانی)

با این حال علائم گرفتگی رگ سیاتیک در بسیاری از موارد با استفاده از راهکارهای غیرجراحی قابل درمان هستند. جراحی به عنوان آخرین گزینه محسوب می شود. پزشک معمولا زمانی جراحی را به شما توصیه می کند که درد به مدت طولانی ادامه یابد و یا بدن شما به سایر درمان ها پاسخ ندهد.

بیشتر بخوانید: 20 علت درد فک صورت و نشانه های رایج: پیشگیری + راه درمان معتبر

گرفتگی رگ سیاتیک چه علائمی دارد؟

مشکل گرفتن رگ سیاتیک به دلیل فشار بر عصب سیاتیک رخ می دهد و باعث تاثیر بر سیگنال‌های عصبی می شود. این وضعیت واکنش‌های متفاوتی در نواحی مختلف بدن ایجاد می کند. عصب سیاتیک به نواحی متعددی از بدن متصل است و به همین علت مشکل گرفتن رگ سیاتیک با علائم بسیار زیادی در بیمار همراه است. برخی از مهمترین علائم گرفتگی رگ سیاتیک عبارتند از:

  • درد تیرکشنده از کمر تا ساق پا
  • مشکل در راه رفتن و تعادل بدن
  • کاهش انعطاف پذیری کمر و پاها
  • درد شبانه و بی خوابی ناشی از سیاتیک
  • بی حسی و گزگز در مسیر عصب سیاتیک
  • ضعف عضلانی در پا و کاهش توان حرکتی
  • احساس درد در یک طرف بدن یا هر دو طرف
  • احساس سوزش یا داغی در پشت ران و ساق پا
  • بدتر شدن درد هنگام سرفه، عطسه یا خم شدن
  • درد شدید هنگام نشستن یا ایستادن طولانی مدت

به علاوه، لازم به ذکر است که عوامل دیگری مانند التهاب و وضعیت‌های ساختاری بدن نیز می‌توانند بر شدت و نوع علائم گرفتگی رگ سیاتیک تأثیر بگذارند.

عوارض گرفتگی رگ سیاتیک چیست؟

رگ سیاتیک بزرگ‌ ترین عصب بدن است. عوارض زدن رگ سیاتیک به صورت درد شدید و مزمن رخ می دهد که از ناحیه کمر به سمت پاها منتشر می‌شود. این درد با حرکات ناگهانی یا نشستن طولانی‌مدت شدت می یابد و در نتیجه به کاهش فعالیت‌های روزمره فرد منجر می شود. در برخی موارد، بی‌حسی یا سوزن‌سوزن شدن در پاها نیز کیفیت خواب و تمرکز فرد را به شدت کاهش می دهد.

عوارض گرفتن رگ سیاتیک
گرفتگی رگ سیاتیک سبب کبودی ناحیه و درد مزمن در افراد می شود.

از سوی دیگر، زدن رگ سیاتیک در عده ای از بیماران، عوارض جدی‌تری مانند ضعف عضلانی در پاها را به دنبال دارد که خود باعث عدم تعادل و افزایش احتمال سقوط می شود. همچنین، درد مزمن و محدودیت‌های حرکتی تأثیرات منفی بسیاری بر سلامت روانی فرد ایجاد می کنند و باعث بروز مشکلاتی مانند اضطراب یا افسردگی می شوند. این وضعیت در نهایت چرخه‌ای از درد و ناتوانی را ایجاد می کند.

چه کسانی بیشتر در معرض گرفتگی رگ سیاتیک هستند؟

مطالعات نشان می دهد آن دسته از افرادی که به دلیل مشاغل خود به مدت های طولانی در حالت نشسته قرار دارند به میزان 50 درصد بیش از سایر افراد به مشکلات گرفتگی رگ سیاتیک مبتلا می شوند. به عنوان مثال آخرین آمار منتشر شده حاکی از آن است که رانندگان اتوبوس در معرض خطر بالایی برای ابتلا به گرفتگی رگ سیاتیک کمر قرار دارند. به طوری که 60 درصد رانندگان اتوبوس بالای 50 سال از مشکل رگ سایتیک کمر شکایت دارند.

علاوه بر آن سقوط از ارتفاع یکی دیگر از دلایل ابتلا به مشکلات کمری حاد محسوب می شود. این موارد در حالی است که رعایت یک سبک زندگی سالم مبتنی بر ورزش و حفظ وضعیت صحیح بدن در هنگام نشستن، ایستادن یا بلند کردن اجسام سنگین می تواند تا حد بسیاری در پیشگیری از این مشکل به شما کمک کند.

راه های تشخیص گرفتگی رگ سیاتیک

امروزه با پیشرفت علم پزشکی روش های بسیاری برای تشخیص علائم گرفتگی رگ سیاتیک وجود دارد. شناسایی این علائم در تشخیص هر چه بهتر بیماری به پزشک کمک می کنند. در نتیجه پزشک بر اساس یافته های حاصل از آزمایش و وضعیت بالینی بیمار می تواند بهترین روش درمان اعم از دارو یا جراحی را برای مداوای گرفتگی رگ سیاتیک مورد استفاده قرار بدهد. جدول زیر برخی از روش های تشخیص گرفتگی رگ سیاتیک را به شما نشان می دهد:

روشتوضیحات
معاینهجهت ارزیابی علائم بالینی
تست بلند کردن پا (Straight Leg raise Test)  برای تشخیص فتق دیسک کمر
بررسی تاریخچه پزشکی بیمارتعیین سطح سلامت یا بیماری های زمینه ای
تصویر برداری با اشعه ایکس (X-ray)       بررسی مشکلات درد استخوان
ام آر آی (MRI)    تشخیص دقیق آسیب های عصب سیاتیک
سی تی اسکن (CT Scan)بررسی ستون فقرات و دیسک ها
الکترومیوگرافی (EMG)    بررسی عملکرد عصب سیاتیک
آزمایش خون  تشخیص التهاب یا بیماری های زمینه ای
سونوگرافی بررسی فشار روی عصب سیاتیک

همانگونه که جدول بالا نشان می دهد، مجموعه ای از آزمایش های مختلف در کنار هم برای تشخیص بهتر بیماری به کار می روند. هنگامی که بیماری خفیف و در مراحل اولیه قرار دارد تشخیص علت گرفتن رگ سیاتیک ساده است و انجام آزمایش های زیادی نیاز نیست. اما با پیشرفت بیماری و مزمن شدن علائم گرفتگی رگ سیاتیک، به همان میزان تشخیص دشوارتر می شود و پزشک برای تشخیص نهایی به آزمایش های بیشتری نیاز پیدا می کند. 

گرفتگی رگ سیاتیک در کدام بخش های بدن است؟

علائم گرفتگی رگ سیاتیک بسیار گسترده است و می تواند نواحی مختلفی از بدن را تحت تاثیر قرار بدهد که در ادامه به برخی از آنها اشاره می کنیم:

  • ناحیه کمر و ستون فقرات کمری
  • لگن و مفصل ران
  • باسن و تأثیر آن بر عصب سیاتیک
  • پشت ران و همسترینگ
  • پشت زانو و ارتباط آن با عصب سیاتیک
  • گرفتگی رگ سیاتیک پای چپ
  • گرفتگی رگ سیاتیک پای راست
  • هر دو طرف بدن

هر کدام از نواحی بالا، بیشتر تحت تاثیر هستند و امکان گرفتن رگ سیاتیک در آنها وجود دارد. در ادامه به بررسی موارد فوق خواهیم پرداخت.

ناحیه کمر و ستون فقرات کمری

کمر اولین بخشی از بدن است درآسیب های ناشی از گرفتگی رگ سیاتیک تحت تاثیر قرار می گیرد. درد سیاتیک در 90 درصد از موارد نواحی مختلف کمر و به خصوص بخش های تحتانی کمر را درگیر می کند. مهره های پایینی کمر که پشت عضلات شکمی قرار دارند، بیش از قسمت های دیگر کمر دچار آسیب های ناشی از گرفتگی رگ سیاتیک می شوند و گرفتگی کمر را همراه دارد.

گرفتگی رگ سیاتیک کمر
گرفتگی رگ سیاتیک کمر نوعی گرفتگی عصب است که موجب سوزش و درد شدید می شود.

گرفتگن رگ سیاتیک لگن و مفصل ران

درد شدید در ناحیه لگن یکی از مهمترین علائم گرفتگی رگ سیاتیک لگن محسوب می شود. این درد در اثر کمر درد و انتشار درد به پشت بدن رخ می دهد. درد لگن اغلب در خانم ها بیشتر دیده می شود، که این وضعیت به دلیل فشار بر عصب سیاتیک در دوره بارداری رخ می دهد.

باسن و تاثیر آن بر عصب سیاتیک

هرگونه آسیب به عصب سیاتیک با درد در ناحیه باسن همراه است. در واقع رگ سیاتیک از باسن عبور می کند و سپس به دو شاخه منشعب می شود، که یکی از آنها به پای راست و دیگری به پای چپ می رود. احساس درد در باسن که در هنگام حرکت، راه رفتن و به خصوص نشستن بیشتر می شود نشان دهنده آسیب به عصب سیاتیک است. 

پشت ران و همسترینگ؛ گرفتگی رگ سیاتیک

درد ساتیک در پشت ران و عضلات همسترینگ باعث ناتوانی در خم و راست کردن پاها می شود. عصب سیاتیک پس از عبور از باسن از طریق عضلات همسترینگ به بخش های پایینی بدن انتشار می یابد، فشار به عصب در طول مسیر باعث درد و التهاب می شود.

پشت زانو و ارتباط آن با عصب سیاتیک

احساس درد در ناحیه پشت زانو یکی از مهمترین علائم گرفتگی رگ سیاتیک است. هنگامی که عصب سیاتیک در پشت زانو تحت فشار قرار می گیرد التهاب زیادی در بدن زخ می دهد. این التهاب با درد شدید در پشت زانو همراه است و باعث ناتوانی فرد از راه رفتن یا سایر فعالیت های ساده روزمره می شود. 

گرفتگی رگ سیاتیک پای چپ

ابتلا به گرفتگی رگ سیاتیک پای چپ با احساس درد، سوزن سوزن شدن و بی حسی در ساق پا و کف پا همراه است. به طوری که فرد در ناحیه انگشتان و کف پا درد شدیدی را تجربه می کند. این وضعیت به این علت رخ می دهد که عصب سیاتیک پای چپ بنا به دلایل مختلف تحت فشار قرار می گیرد.

گرفتگی رگ سیاتیک پای راست

مشکل گرفتگی رگ سیاتیک پای راست به صورت کاملا ناگهانی رخ می دهد. بیمارانی که به این مشکل مبتلا هستند درد گرفتگی رگ سیاتیک پای راست را همانند برق گرفتگی توصیف می کنند. ابتلا به این مشکل باعث بی حسی و سوزن سوزن شدن در ناحیه ساق پا و کف پای راست می شود.

گرفتگی رگ سیاتیک در هر دو طرف بدن

سیاتیک بزرگترین عصب بدن است که از کمر تا مچ پای چپ و راست امتداد دارد. در 70 درصد بیماران گرفتگی عصب سیاتیک فقط در یک طرف بدن مشاهده می شود. اما در عده ای دیگر از بیماران علائم گرفتگی رگ سیاتیک هر دو سمت بدن را درگیر می کند.

علت گرفتگی رگ سیاتیک در اوایل بارداری چیست؟

رشد جنین و بزرگ شدن رحم به خصوص در طول سه ماهه سوم بارداری باعث تغییر مرکز ثقل بدن می شود. فشار رحم به کمر معمولا با ابتلا به گودی کمر در خانم های باردار همراه است. هر قدر ضعف عضلات شکم بیشتر باشد، به همان میزان احتمال ابتلا به گودی کمر افزایش می یابد. ابتلا به گودی کمر همراه با تغییر مرکز ثقل بدن به جلو باعث گرفتن رگ سیاتیک در بارداری می شود.

تقویت عضلات شکم با انجام وزش های سبک روزانه تنها راه پیشگیری از گرفتن رگ سیاتیک در اوایل بارداری است. این کار با تقویت عضلات شکم باعث حمایت از ستون فقرات و در نتیجه کاهش خطر ابتلا به گرفتگی رگ سیاتیک در بارداری می شود.  

تفاوت بین گرفتگی رگ سیاتیک و دیسک کمر در یک نگاه!     

دیسک کمر، درد ناتوان کننده ای است که به صورت متمرکز در ناحیه‌ پایین کمر احساس می شود. این درد با حرکت و یا نشستن های طولانی، حالت شدیدتری پیدا می کند. درد دیسک کمر شدید و تیر کشنده است. در حالی که درد سیاتیک، بیشتر پای چپ بیمار را درگیر می کند. این درد از پایین کمر شروع می شود و به سمت پایین پا گسترش می یابد و اغلب نیز با احساس بی‌حسی و یا ضعف در پاها همراه است.

در مجموع دیسک کمر و علائم گرفتگی رگ سیاتیک، مشابهت های زیادی با هم دارند. از این رو تشخیص این دو بیماری برای افراد عادی کار آسانی نیست. بیماری که در ناحیه کمر خود احساس درد شدید دارد هرگز بدون مراجعه به پزشک نمی تواند علت اصلی درد یعنی دیسک یا سیاتیک را از هم تشخیص بدهد. به همین علت توصیه می‌شود، پس از احساس درد در ناحیه کمر حتما برای تشخیص مناسب به پزشک مراجعه کنید.

بیشتر بخوانید: تعریف درد چیست؟ (انواع درد + نکات کلیدی)

معرفی روش های درمان گرفتگی رگ سیاتیک

برای گرفتگی رگ سیاتیک درمان های متعددی وجود دارد. در موارد گرفتگی خفیف از درمان های خانگی و درمان های جایگزین برای سیاتیک، به عنوان مثال درمان گرفتن رگ سیاتیک در طب سنتی استفاده می شود. جدول زیر برخی از روش های رایج درمان گرفتگی رگ سیاتیک را به شما نشان می دهد:

روش های درمانتوضیحات
درمان های خانگیتسکین درد با استراحت
تمرینات کششی و ورزشیافزایش انعطاف پذیری و رفع گرفتگی کمر
فیزیوتراپیرفع گرفتگی رگ سیاتیک
داروهای مسکنکاهش درد سیاتیک
تزریق کورتیکواستروئیدکاهش التهاب عصب سیاتیک
ماساژ درمانیتسکین درد و افزایش خون رسانی
استفاده از گرما و سرماتسکین درد و التهاب
اصطلاح سبک زندگیپیشگیری از عود مجدد درد سیاتیک
طب سوزنیرفع التهاب بافت های بدن
جراحیدرمان گرفتگی شدید عصب سیاتیک

جراحی معمولا آخرین گزینه پیشنهادی پزشک است. جراحی فقط هنگامی استفاده می شود که بدن بیمار به سایر روش های درمان پاسخ نمی دهد. برخی مواقع، پماد سیاتیک هم انتخاب خوبی برای کاهش درد است.

نقش تغذیه در کاهش گرفتگی رگ سیاتیک

کاملا بدیهی است که تغذیه در سلامت عمومی بدن و پیشگیری از دردهای مزمن مانند گرفتن رگ سیاتیک گردن، کمر یا پاها نقش بسیار موثری دارد. مصرف مواد مغذی مناسب به بدن کمک می‌کند تا عملکردهای حیاتی خود را به درستی انجام دهد و باعث کاهش علائم مرتبط با بیماری‌ها می شود. جدول زیر برخی از مواد غذایی مهم، همراه با ترکیبات موثر و نقش آنها در کاهش درد سیاتیک را به اختصار به شما نشان می دهد:

نوع غذامثالمواد مغذیتاثیرات
ماهیسالمون، ساردینامگا-3کاهش التهاب
لبنیاتشیر، ماست، پنیرکلسیم و ویتامین Dبهبود عملکرد عصبی
میوه هاتوت، گیلاس، پرتقالانواع ویتامین هابهبود گردش خون
سبزیجاتاسفناج، بروکلی، هویجانواع آنتی اکسیدان هاتقویت سیستم ایمنی
مغزها و دانه هاگردو، بادام، دانه چیاچربی‌های سالمکاهش درد و التهاب
غلات کاملبرنج قهوه‌ای، جو دوسرفیبرهای غذاییحمایت از سلامت عمومی
ادویه جاتزردچوبه، زنجبیلآنتی‌اکسیدان‌هابهبود عملکرد مفاصل

همچنین، تغذیه مناسب در کنترل وزن و حفظ آن در محدوده سالم نیز بسیار موثر است. همانگونه که می دانید چاقی و اضافه وزن خود از عوامل اصلی گرفتن رگ سیاتیک کمر محسوب می شود. به طور کلی، انتخاب‌های غذایی سالم تأثیر مستقیمی بر کیفیت زندگی و سلامت کلی افراد دارد.

معرفی بهترین دارو برای گرفتگی رگ سیاتیک

مصرف دارو در کاهش درد سیاتیک بسیار موثر است و از طریق مکانیسم های مختلف درد سیاتیک را کاهش می دهد. این داروها سیگنال‌های درد در سیستم عصبی مرکزی را مهار می کنند، تنش و انقباضات عضلانی در ناحیه آسیب‌دیده را کاهش می دهند. جدول زیر فهرستی از بهترین دارو برای گرفتگی رگ سیاتیک را به شما نشان می دهد:

نوع دارونام دارواثرات
مسکن‌های غیرنسخه‌ایایبوپروفن، ناپروکسن     کاهش درد و التهاب
مسکن‌های قویکدئین، ترامادولتسکین درد شدید
داروهای ضدالتهاب غیر استروئیدی (NSAIDs)     ایبوپروفن، ناپروکسن     کاهش التهاب و درد
داروهای شل‌کننده عضلات       سیکلوبنزاپرین، متوکاربامول         کاهش تنش عضلانی
داروهای ضدافسردگی یا ضد تشنج         گاباپنتین، پرگابالین      کاهش درد عصبی

در مورد مصرف داروها، این نکته مهم را به یاد داشته باشید که دوز و مدت زمان مصرف دارو را طبق دستور پزشک رعایت کنید و از هر گونه خوددرمانی پرهیز نمایید. همچنین، به عوارض جانبی و تداخلات دارویی توجه کنید و در صورت بروز هرگونه مشکل، فوراً از پزشک مشاوره بگیرید.

چگونه از گرفتن رگ سیاتیک و درد آن پیشگیری کنیم؟

اصلاح و مدیریت سبک زندگی در پیشگیری از درد سیاتیک تأثیر بسزایی دارد، زیرا بسیاری از عوامل مرتبط با شیوه زندگی می‌توانند به سلامت کمر و ستون فقرات کمک کنند. برخی از مهمترین عوامل موثر در پیشگیری از بروز علائم گرفتگی رگ سیاتیک عبارتند از:

  • کنترل وزن
  • استراحت کافی
  • تقویت عضلات کمر
  • حفظ وضعیت صحیح
  • ورزش و فعالیت بدنی منظم
  • استفاده از کفش‌های مناسب
  • اجتناب از نشستن های طولانی‌مدت

در نتیجه، با اتخاذ یک سبک زندگی سالم و فعال، علاوه بر افزایش کیفیت سطح سلامت، می‌توانید به طور مؤثری از بروز دردهای سیاتیک نیز پیشگیری کنید.

چه زمانی باید به متخصص درد مراجعه کنیم؟

اگر علائم گرفتگی رگ سیاتیک در شما بسیار شدید است به طوری که با استفاده از مسکن‌ها بهبود نمی یابد، باید به متخصص درد مراجعه کنید. در واقع دردی که بهبود نمی یابد نشانه‌ای از مشکلات جدی‌تر است که به ارزیابی و درمان تخصصی نیاز دارد. همچنین، احساس بی‌حسی یا ضعف شدید در پاها یا نواحی دیگر بدن که بر توانایی حرکت تأثیر می‌گذارد، از نشانه های مراجعه فوری به پزشک است.

علائم گرفتگی رگ سیاتیک در برخی از بیماران با مشکلاتی مانند بی‌اختیاری ادراری یا مدفوع شدید همراه است، که از علائم آسیب جدی به عصب محسوب می شود و به درمان فوری نیاز دارد. در نهایت یادآور می شویم که اگر درد سیاتیک به مدت طولانی ادامه یابد بر کیفیت زندگی و فعالیت‌های روزمره شما تأثیرات منفی بسیاری می گذارد، بنابراین بهتر است با بروز اولین علائم به متخصص درد مراجعه کنید تا ارزیابی دقیق‌تری از وضعیت شما انجام شود.

اهمیت جدی گرفتن گرفتگی رگ سیاتیک

گرفتگی رگ سیاتیک در بسیاری از بیماران، خود را به صورت یک درد متوسط تا شدید در کمر، باسن و پاها نشان خواهد داد. به طوری که در این نواحی از بدن احساس ضعف، بی‌حسی یا سوزن سوزن شدن شدید احساس می شود. یکی از مهمترین مشکلات مربوط به عصب سیاتیک گرفتن رگ سیاتیک پای چپ و گرفتن رگ سیاتیک گردن است. علائم گرفتگی رگ سیاتیک صورت یک درد متوسط تا شدید در کمر، باسن و پاها ظاهر می شود که در بسیاری از موارد با احساس ضعف یا بی‌حسی در ناحیه کمر و پاها همراه است.

ابتلا به این درد باعث ناتوانی درانجام امور روزمره می شود. آمارهای منتشر شده در نشریات پزشکی نشان می هد که خطر گرفتگی رگ سیاتیک با افزایش سن به میزان 45 درصد افزایش می یابد. برای درمان گرفتگی رگ سیاتیک، باید از روش های مختلفی مخصوصا گزینه فیزیوتراپی در منزل استفاده کنید.

آیا علائم گرفتگی رگ سیاتیک در مردان و زنان متفاوت است؟

خیر، علائم گرفتگی رگ سیاتیک در مردان و زنان معمولا مشابه و شامل درد، بی‌حسی و سوزن‌سوزن شدن در نواحی کمر و پاها می شود. با این حال، شدت و نوع علائم به عواملی مانند سن و وضعیت سلامت بستگی دارد.

چه عواملی می توانند شدت علائم گرفتگی رگ سیاتیک را افزایش بدهند؟

عواملی مانند نشستن های طولانی‌مدت، فعالیت‌های فیزیکی سنگین، وضعیت بدنی نادرست و اضافه وزن می‌توانند شدت علائم سیاتیک را افزایش دهند.

درد گرفتگی رگ سیاتیک چگونه احساس می شود؟

درد سیاتیک به صورت تیز و ناگهانی است و اغلب به شکل برق گرفتگی در تمام مسیر عصب سیاتیک یعنی از کمر تا پشت ساق پاها احساس می شود.

درمان گرفتگی خفیف رگ سیاتیک چیست؟

در بسیاری از موارد گرفتگی خفیف رگ سیاتیک با استراحت در منزل، ماساژ و استفاده از کیسه آب گرم در مدت یک هفته بهبود می یابد. 

گرفتگی رگ سیاتیک به صورت یکطرفه است یا دو طرفه؟

در 70 درصد موارد علائم گرفتگی رگ سیاتیک یک طرفه است، اما در 30 درصد از موارد نیز این درد هر دو طرف بیمار را درگیر می کند.

علیرضا فیروزی فر‌ (کارشناس)
عاشق یادگیری و کشف دنیای جدید، از تکنولوژی و دیجیتال مارکتینگ تا پزشکی و سلامت. همیشه دنبال راه‌هایی هستم که ترکیب دانش و تجربه رو به ارزش واقعی تبدیل کنم.
آخرین به روزرسانی در توسط علیرضا فیروزی فر‌ (کارشناس) | منتشر شده در: 10 اردیبهشت 1404

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

میزان پیشرفت مطالعه
مجله سلامت کیوان