یکی از شایعترین اختلالات اسکلتی–عضلانی در میان بزرگسالان درد وسط پشت است. بر اساس تحقیقات منتشر شده در نشریه The Spine Journal، حدود ۶۰ تا ۸۰ درصد افراد در طول عمر خود نوعی از درد ناحیه پشت را تجربه میکنند که درصد قابل توجهی از آنها مربوط به ناحیه میانی (بین دو کتف یا ناحیه توراسیک) است. این نوع درد ممکن است با فعالیتهای روزمره، نشستن طولانیمدت پشت میز، حمل بارهای سنگین، یا حتی وضعیت نادرست خواب تشدید شود.
روشهای درمانی گوناگونی برای مدیریت درد وسط پشت وجود دارد که از تمرینات کششی و فیزیوتراپی گرفته تا درمانهای دارویی و تکنیکهای نوین مانند طب سوزنی را شامل میشود. انتخاب بهترین روش، به تشخیص دقیق علت درد و شدت علائم بستگی دارد. اگر شما هم با درد وسط پشت مواجه هستید، مطالعه این مقاله از آزمایشگاه ویروس شناسی کیوان، به شما کمک میکند تا با شناخت بهتر علتها، علائم و راهکارهای درمانی، در سریعترین زمان ممکن مسیر بهبود را آغاز کنید.
درد وسط پشت نشانه چیست و کجا می زند؟
گاهی اوقات، بین دو کتف یا امتداد ستوان فقرات درد را احساس می کنیم که ممکن است خفیف یا شدید باشد. این درد که به درد وسط پشت معروف است، امکان دارد در برخی افراد بیشتر بروز پیدا کند. میزان درد در افراد متفاوت بوده و به وضعیت جسمی آن بستگی دارد. این درد مزمن، ریشه آن به بسیاری از مشکلات بر می گیرد که یکی از آن ها گرفتگی یا کشیده شدن عضلات است. معمولا عضلات زمانی کشیده می شوند که شما در وضعیت بد و نادرستی نشسته یا خوابیده باشید، که البته این علائم در گرفتگی عضلات و کمر درد ناگهانی نیز نقش دارند.
درد وسط پشت، گاهی اوقات علاوه بر میان دو کتف، شانه ها و حتی قفسه سینه را نیز درگیر می کند. اگر به آن توجه نشود درد به مرور شدید تر شده و وضعیت فعلی شما را مختل خواهد کرد. در صورتی که، درد احساس شده همراه با علائم دیگری مانند درد در قفسه سینه، تهوع، حس تنگی در نفش کشیدن و غیره خبر از وجود مشکلات دیگری می دهد. با توجه به موارد گفته شده در صورت بروز درد سریعا به مراکز درمانی مراجعه کنید.
علت درد وسط پشت بین دو کتف سمت راست و چپ
از رایج ترین دردهایی که امکان دارد اکثر افراد گرفتار آن شوند، درد وسط پشت است. اطلاع داشتن و کسب آگاهی از علت درد وسط پشت، جزء موارد مهمی است که باید به آن توجه شود. همچین درد در دو حالت خود را نشان می دهد گاهی متناوب و گاهی مداوم. دلایل زیادی وجود دارند که باعث بروز این درد شده و اگر به درمان اقدامی نکنید به دردی مزمن و طاقت فرسا تبدیل خواهد شد. نشستن صحیح در طول روز به خصوص در محل کار موجب می شود که هرگز درگیر این درد ناخوشایند نشوید.
برای مثال، یکی از علائمی که سبب درد بین دو کتف سمت راست و چپ می شود این است که به عضلات پشت خود به صورت مداوم فشار زیادی تحمیل کنید. البته درد در هر دو ناحیه ممکن است مربوط به سایر مشکلات باشد، مثلا اگر در قسمت چپ بدن این درد را حس کردید، سریعا با یک پزشک در ارتباط باشید. چون این درد از قسمت از بدن، وجود مشکلات قلبی، معده و سایر را به ما خبر می دهد.
علت درد پشت بالاتر از کمر چیست؟
کمر انسان، از قسمت های مهمی است که فشار زیادی را تحمل می کند و به خاطر حساس بودن با مشکلات بسیاری نیز مواجه می شود. خم و راست شدن به شکل نادرست، عوارض جدی و گاهی جبران ناپذیری را برای کمر به همراه دارد. اگر شما در حین رانندگی در وضعیت بدی قرار گرفته باشید یا زمان کار کردن، طرز نشستن نامناسب و نادرستی داشته باشد، در بالای کمر درد زیادی احساس خواهید کرد.
موارد دیگری چون فتق دیسک کمر نیز عامل بروز درد پشت بالای کمر می شود که باید برای درمان به یک متخصص حرفه مراجعه کنید. کسانی که روزانه، بیش ترین تایم را صرف کار کردن با رایانه می کنند، به خاطر فشار بر روی کمر بر اثر نشستن دچار همچین دردی خواهند شد. گرفتگی عضلات نیز موجب ایجاد درد در کمر می شود که استرس و اضطراب عاملان اصلی گرفتگی عضلات کمر هستند.
علل درد وسط پشت در بارداری
خانم های باردار که در دوران بارداری خود با مشکلات زیادی رو به رو هستند، همیشه از وجود درد وسط پشت شکایت می کنند. به مرور زمان، با رشد جنین، وضعیت جسمانی آن ها نیز تغییر می کند و با افزایش وزن، در فشار شدیدی قرار می گیرند. با تغییرات هورمونی در خانم های باردار، مفاصل نیز درگیر شده و در این حالت عضلات و مهره های پشتی آن ها تحت فشار بوده و آسیب می بینند، گاهی هم منجربه درد سیاتیک در بارداری می شود. زمانی که کودک در وجود مادر شروع به رشد کردن می کند، رحم شروع به بزرگ شدن کرده و بافت های پشت را درگیر می کند.
با درگیر شدن بافت های پشت، درد در بین دو کتف ایجاد شده و عملکرد زندگی شما را دچار اختلال خواهد کرد. خانم های باردار برای مانع از بروز همچین اتفاقات دردناکی باید به خوبی استراحت کرده و از انجام حرکات نادرست پرهیز کنند، تا مشکلی برای بچه و خودشان به وجود نیاید. برخی از تجهیزات های پزشکی وجود دارند مانند بالش های طبی که در این مسیر به شما کمک بسیاری کرده و باعث می شود شما به شکل صحیحی حرکات خود را انجام دهید. همیشه این مشکلات را به پزشک خود در میان گذاشته و طبق توصیه های وی فعالیت های روزانه خود را انجام دهید تا هیچ اشتباهی صورت نگیرد.
روش های تشخیص درد وسط پشت بین دو کتف
برای درمان اکثر دردها باید در مرحله اول به دنبال تشخیص آن باشید تا زمان کوتاهی صرف شود. موارد زیر از بهترین روش های تشخیص درد وسط پشت بین دو کتف هستند. با کمک آن ها شما می توانید به سادگی درد خود را تشخیص داده و به درمان آن بپردازید. این روش ها عبارتند از:
- بررسی تاریخچه پزشکی بیمار در تشخیص درد وسط پشت
- استفاده از تصویربرداری پزشکی برای شناسایی علت درد
- آزمایشات فیزیکی برای تشخیص درد وسط پشت بین دو کتف
- تفاوتهای درد عضلانی و درد ارگانهای داخلی در ناحیه کتف
- ارزیابی درد وسط پشت در بیماریهای ستون فقرات
در ادامه، روش های تشخیص را به طور کامل بررسی خواهیم کرد:
1. بررسی تاریخچه پزشکی بیمار در تشخیص درد وسط پشت
برای شروع یک درمان، در مرحله اول باید تاریخچه پزشکی بیمار مورد نظر خود را ارزیابی و کامل بررسی نمایید. دردی که ایجاد شده امکان دارد به عوامل مختلفی بستگی داشته و منشا آن متفاوت باشد. مثلا ممکن است این درد اسکلتی، عضلانی و حتی به بخش داخلی بدن مربوط باشد. در ابتدا یک پزشک با تجربه در جستجوی چگونگی آغاز درد شده، شدت و مدت زمان درد را نیز از بیمار جویا می شود. اطلاع داشتن از سابقه بیمار باعث می شود پزشک بدون هیچ گونه خطا و اشتباهی به درمان بیمار خود پرداخته و از بروز مشکلات بزرگ تر و جدی تر جلوگیری کند.
2. استفاده از تصویربرداری پزشکی برای شناسایی علت درد
زمانی که پزشک، بیمار خود را به انجام تصویربرداری توصیه می کند، موجب می شود تا فرآیند درمان سریع تر پیش رفته و فرد سلامتی خود را بدست آورد. با تصویری برداری از ناحیه ای که درد دارد، پزشک با تشخیص دقیق علمی خود، فرد مورد نظر را معالجه خواهد کرد. از آن جایی که اطلاع داشتن از سابقه پزشکی بیمار کافی نیست باید روش های تشخیص دیگری چون تصویر برداری نیز انجام شود.
با کمک تصویر برداری MRI، متخصص عضلات، وضعیت گرفتگی رگ سیاتیک، نخاع و دیسک ها را با دقت زیاد بررسی کرده، بیمار را از روند درمانی خود مطلع خواهد کرد. یک مورد دیگری که برای درمان استفاده می کنند، سی تی اسکن است که با کمک آن تمامی استخوان ها به شکل صحیحی بررسی خواهند شد.
3. آزمایشات فیزیکی برای تشخیص درد وسط پشت بین دو کتف
از موثرترین روش های تشخیص می توان به آزمایشات فیزیکی اشاره کرد، چرا که با وجود این روش، دلیل درد وسط پشت بین دو کتف در کوتاه ترین زمان تشخیص داده می شود. در این حالت، پزشک برای درمان قسمت مورد نظر را لمس می کند تا مواردی چون گرفتگی عضلات، التهاب را بررسی و ارزیابی کند. در حین معاینه، متخصص از بیمار درخواست می کند تا حرکت های فیزیکی زیادی مانند چرخش قسمت بالاتنه، خم شدن و … را انجام دهد. با انجام این حرکت های پزشک قدرت عضلانی بدن را به خوبی بررسی کرده و از واکنش های عصبی یا احساس گزگز در برخی اندام ها مطلع می شوند.
4. تفاوتهای درد عضلانی و درد ارگانهای داخلی در ناحیه کتف
بر اساس بررسی های انجام شده، درد عضلانی با درد ارگان های داخلی در ناحیه کتف، تفاوت های زیادی دارد. برای مثال، درد عضلانی، اگر حرکتی صورت گیرد به مرور شدید تر خواهد شد. اکثر اوقات اگر فردی دارای یک درد عضلانی باشد به راحتی می تواند محل مورد نظر را به پزشک نشان داد.
منشاء دردهای عضلانی معمولا مواردی چون تحت فشار بودن، وضعیت نامناسب جسمانی و انجام حرکات اشتباه است. اما برعکس دردهای عضلانی، درد ارگان های داخلی بسیار شدیدتر و عمیق تر هستند و تشخیص آن ها ممکن است پیچیده باشد. هنگام مواجه شدن با درد ارگان های داخلی، بیمار ممکن است علائم مختلفی چون تنگی نفس، تهوع و غیره را داشته باشد.
5. ارزیابی درد وسط پشت در بیماریهای ستون فقرات
برای تشخیص درد وسط پشت شما می توانید به ارزیابی درد وسط پشت در بیماری های ستون فقرات بپردازید. در مرحله اول، متخصص شرایط فعلی مراجعه کنندگان را به خوبی و با دقت فراوان بررسی می کند. اگر در قسمتی از اندام های خود علائمی چون بی حسی یا ضعفی احساس کردید حتما پزشک خود را از این موضوع در جریان بگذارید. چرا که همچنین علائمی نشان دهنده درگیری های عصبی است و باید درمان شوند.
برای ارزیابی درست تر و دقیق تر، باید تصویربرداری ام آر آی صورت بگیرد تا با کمک آن بتوان از ریشه این درد را درمان کرد. با کمک این موارد مهم، پزشک قادر است دردهای ساده را از دردهای سخت و پیچیده تشخیص داده و درمان را بر اساس شدت صدمات آغاز کند. معمولا برای درمان درد وسط پشت، از روش های پزشکی چون دارو و فیزیوتراپی کمر استفاده می شود که بسیار موثر بوده و باعث بهبود عملکرد افراد شده است.
راه های درمان درد وسط پشت بین دو کتف
این درد میتواند از احساس ناراحتی خفیف تا فشار شدید و محدودکننده متغیر باشد و اغلب نتیجه گرفتگی عضلات، وضعیت نامناسب نشستن، استرس یا کار طولانیمدت در یک حالت است. خوشبختانه در بیشتر موارد، این نوع درد با روشهای ساده و مؤثر قابل درمان است. برخی از مهمترین روش های درمان درد وسط پشت بین دو کتف، عبارتند از:
- درمانهای خانگی و طبیعی
- تمرینات کششی و اصلاحی برای کاهش درد
- فیزیوتراپی و ماساژ درمانی
- استفاده از داروهای مسکن و ضدالتهاب
- درمانهای طب سوزنی و طب سنتی
- استفاده از کمپرس گرم یا سرد
- تغییر سبک زندگی و اصلاح وضعیت بدن
از اصلاح سبک زندگی و انجام حرکات کششی گرفته تا مراجعه به فیزیوتراپی یا دریافت درمان تخصصی. در ادامه، به بهترین راهکارهای درمانی برای کاهش و رفع این درد خواهیم پرداخت:
1) درمانهای خانگی و طبیعی
ساده ترین روش موثری که می توان برای درمان درد وسط پشت بین دو کتف استفاده کرد، درمان های خانگی و طبیعی است. درمان های خانگی بیش تر برای برطرف کردن دردهای خفیف رو به متوسط بکار برده می شوند. مثلا، می توانید با کمک کیسه آب گرم، عملکرد گردش خون را بهبود بخشیده و آن را افزایش دهید.
با افزایش گردش خون، گرفتگی عضلات با گذر زمان کم تر می شود. علاوه بر این مورد، حرکات کششی نیز در برطرف کردن درد وسط پشت بین دو کتف موثر است و باعث نرم تر شدن عضلات می شود. گاهی اوقات، افراد برای کاهش درد از روغن های گیاهی که طبیعی و سالم هستند استفاده می کنند. این روغن ها با خاصیت های بی نظیر خود موجب ایجاد آرامش در فرد و کاهش درد و التهاب می شوند.
2) تمرینات کششی و اصلاحی برای کاهش درد
در کنار درمان های خانگی و طبیعی، برای اثر بخشی بیش تر می توانید تمرینات کششی و اصلاحی را در منزل خود انجام دهید. با کشش در ناحیه بین دو کتف به طور مداوم و منظم، شما در آخر شاهد یک نتیجه عالی خواهید بود که در کاهش درد تاثیرات مستقیمی دارد.
3) فیزیوتراپی و ماساژ درمانی
از بهترین و اثر بخش ترین روش هایی که پزشکان برای درمان درد توصیه می کنند، فیزیوتراپی همراه با ماساژ درمانی است. فیزیوتراپی، از تکنیک های عالی برخوردار است که با بهره گیری از این ویژگی های در کوتاه ترین زمان می توانید از دردهای مزمن و شدید خلاص شوید. در فیزیوتراپی، فیزیوتراپیست شرایط فرد را در نظر گرفته و بعد از بررسی برنامه را برای او تنظیم خواهد کرد.
در صورتی که برنامه داده شده در زمان معین و به طور منظم انجام شود، دیگر نیازی به جراحی های سنگین نیست. همچنین، روش درمانی فیزیوتراپی در منزل بدون استفاده از هیچ گونه دارو بوده و تنها با انجام حرکات ورزشی صورت می گیرد. مگر این که پزشک تشخیص دهید برای تسریع روند بهبودی باید درمان دارویی نیز با فیزیوتراپی همراه باشد.
4) استفاده از داروهای مسکن و ضدالتهاب
در برخی مواقع، درمان های خانگی و فیزیوتراپی کارساز نبوده و شدت درد بسیار بیش تر از حالت معمولی است. در چنین مواردی، متخصص دارو یا تزریق اپیدورال را برای فرد تجویز می کند. داروهای مسکن و ضد التهاب باعت کاهش و تسکین علائم می شوند. با این که این دارو های مسکن در عرض چند ساعت درد شما را از بین می برند، ولی با مصرف زیاد عوارض خطرناکی را نیز به بار می آورند. در مصرف این مدل داروهای ضد التهاب احتیاط کرده و قبل از خوردن نیز پزشک را از این موضوع آگاه نمایید.
5) درمانهای طب سوزنی و طب سنتی
در گذشته درمان سنتی، طرفدار زیادی داشته و بسیاری از بیماری ها توسط این روش قدیمی درمان شده اند. طب سنتی که جزء روش های درمانی قدیمی است باعث می شود تا نقاط مورد نظر تحریک شده و درد شما را بهبود می بخشد. در درمان های سنتی معمولا روش های خاصی چون حجامت، بادکش و روغن درمانی استفاده می شود که هر کدام جداگانه یا در کنار هم تاثیرات فوق العاده ای دارند. حتی در طب سنتی از گیاهان برای درمان بیماری ها استفاده می کنند به خصوص برای برطرف کردن استرس و نگرانی.
6) استفاده از کمپرس گرم یا سرد
همانند درمان های خانگی که در کنار سادگی، جوابدهی موثری دارند، استفاده از کمپرس گرم یا سرد نیز موثر است. این روش برای بعد از انجام فعالیت بدنی سنگین بسیار مفید بوده و درد را به خوبی کاهش می دهد. استفاده منظم از کمپرس گرم یا سرد، باعث می شود تا شدت گرفتن درد پیشگیری کرده و بدن را از وجود همچین دردهای راحت کرد.
همان طور که گفتیم این روش جزء روش های ساده است که امکان دارد به تنهایی نتواند تاثیر مثبتی داشته باشد. در نتیجه، حرکات کششی و ورزشی در کنار کمپرس سرد یا گرم می توانند نتیجه بخش باشند.
7) تغییر سبک زندگی و اصلاح وضعیت بدن
آخرین مورد که تاثیر زیادی می گذارد، تغییر دادن سبک و شیوه زندگی است. شما باید در زندگی خود حرکت های نادرست را تصحیح کرده و سعی کنید حرکت درست و مناسبی را به طور منظم انجام دهید تا برای شما به یک عادت خوب و مداوم تبدیل شود. اگر در محل کار خود، طریقه نشستنتان شکل صحیحی ندارد، می توانید با تهیه صندلی طبی این مشکل را به خوبی رفع کنید.
ارتفاع میزکار خود را در حد تناسب با بدن خود تنظیم کنید تا باعث فشار آمدن بر کمرتان نشود. حتما حین انجام کار، استراحت های منظم و چند دقیقه ای را داشته باشید تا دچار خستگی شدید نشده و دردی را در ستون فقرات خود احساس نکنید.
بیشتر بخوانید: راهنمای کامل فیزیوتراپی زانو برای توانبخشی و تقویت عضلات
نکات پیشگیری از درد وسط پشت
برای جلوگیری از بروز درد در وسط پشت باید چندین نکات مهم را به خوبی رعایت نمایید تا این اتفاق برای شما پیش نیاید. در ابتدا شما باید بدن خود را همیشه در وضعیت صحیح قرار دهید، مثلا زمان نشستن به درست بودن آن توجه نمایید. برای طرز درست نشستن نیاز است تا از صندلی های ارگونومیک که دارای پشتی مناسبی هستند، استفاده کنید.
یکی از مواردی که باعث می شود ستون فقرات شما صدمه زیادی ببیند، بلند کردن و برداشتن اجسام سنگین و بزرگ است. زمانی که با حرکت یهویی قصد برداشتن جسمی دارید، فشار زیادی به ستون فقرات وارد شده و گاهی عوارض جبران ناپذیری برای شما با خود به همراه دارد. بنابراین، برای پیشگیری از درد وسط پشت، حتما از تجهیزات طبی و مناسب استفاده کنید تا آسیب کم تری به ستون فقرات وارد شود.
چه زمانی به متخصص درد مراجعه کنید؟
اگر درد وسط پشت بین دو کتف، بیش تر از چند روز ادامه دار باشد و به مرور شدت آن افزایش پیدا کند، نیاز است تا سریعا به یک متخصص درد مراجعه کنید. وجود علائمی چون، گزگزی، بی حس شدن اندام های مورد نظر و ضعف عضلانی مواردی هستند که باید برای درمان آن ها، نزد یک پزشک مجرب و حرفه ای بروید تا از بروز مشکلات دیگر پیشگیری کنید.
توصیههای نهایی برای درد وسط پشت
در نهایت، درد وسط پشت بین دو کتف یک درد شایعی است که اکثر افراد آن را تجربه کرده و در صورت بی توجهی شدت پیدا می کند. طبق مطالعات منتشرشده در Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy، بین 15 تا 20 درصد از بزرگسالان در هر سال دچار نوعی از درد در ناحیه میانی ستون فقرات (پشت بین دو کتف) میشوند. پژوهشی دیگر نشان میدهد که تقریباً 1 نفر از هر 5 نفر در بازههای مختلف زندگی خود حداقل یکبار درد متوسط تا شدید در این ناحیه را تجربه میکند.
این نوع درد در میان کارکنان اداری و کسانی که مدتزمان زیادی را در حالت نشسته میگذرانند (بیش از 6 ساعت در روز)، تا 40 درصد شیوع دارد. قبل از بروز چنین دردهایی، نکات مهم را رعایت کنید چرا که جلوگیری، خیلی بهتر از درمان است. با انجام موارد گفته شده و تغییر سبک زندگی به سادگی می توانید سلامتی جسمانی و حتی روحی خود را به بهترین شکل حفظ کنید.
رایج ترین دلیلی که باعث بروز درد در وسط پشت می شود، چیست؟
با انجام حرکات نادرست چون ایستادن به شکل اشتباه و نشستن نامناسب به صورت طولانی مدت ممکن است چنین دردی را تجربه کنید.
برای پیشگیری از بروز درد وسط پشت چه نکاتی را باید رعایت کنیم؟
برای پیشگیری باید ماهیچه های پشت را به خوبی تقویت نمایید و به انجام فعالیت های ورزشی مناسب بپردازید.
درد وسط پشت را در کدام قسمت از بدن احساس می کنیم؟
معمولا درد در وسط پشت در قسمت هایی چون تیغه شانه و سایر قسمت ها چون ماهیچه ذوزنقهای پشت احساس می شود.
چه زمانی درد وسط پشت نگران کننده خواهد بود؟
اگر دردی که در وسط پشت ایجاد شده با گذشت چند روز بهبود نیابد و برعکس شدت پیدا کند، باید از این موضوع نگران بوده و برای درمان اقدام کرد.
درد وسط پشت ممکن است به بیماری های دیگری مربوط شود؟
ممکن است منشا این درد بسیاری از بیماری های دیگری چون بیماری ریوی و قلبی و غیره باشد که حتما باید با یک پزشک مشورت کنید.