
آبله میمون در ایران؛ مصاحبه پروفسور کیوانی – علائم و پیشگیری
هنوز جهان از کابوس کرونا و مرگ و میرهای میلیونی آن رها نشده که دوباره زمزمه هایی مبنی بر شیوع قریب الوقوع یک بیماری با نامی ترسناک تر از کرونا شنیده می شود. آبله میمونی نام یک بیماری وحشت آور است که ضایعات جلدی (بثورات پوستی) در صورت و قسمتهای مختلف بدن ایجاد میکند. پس از خبرهایی مبنی بر پایان کرونا و اکنون شیوه پیک هفتم کرونا ، ویروس آبله میمون که به تازگی در خبرگزاریها شنیده میشود، باعث ایجاد نگرانی در بین مردم شده است.
آیا آبله میمون یا Monkeypox بیماری جدیدی است؟ آیا همهگیری جدیدی در راه است؟ آیا ابله میمون در ایران یا کشورهای همسایه دیده شده است؟ آیا این بیماری مانند کرونا همهگیر میشود؟ آیا این بیماری کشنده است؟ واکسنهای آبله میمون کدام است؟ در این مقاله به بررسی این بیماری و پاسخ به این سوالات میپردازیم.
در این مقاله مطالعه میکنید:
- تاریخچه آبله میمون
- شیوع دوباره آبله میمون
- آبله میمون در ایران
- آبله میمون چیست؟
- علائم و نشانههای آبله میمونی
- تفاوت و شباهت آبله میمون با سایر بیماریهای مشابه
- تفاوت آبله میمون با آبله
- تفاوت آبله میمون با آبله مرغان
- شباهت و تفاوت آبله میمون با طاعون
- راههای انتقال آبله میمون
- راههای تشخیص آبله میمون
- راههای درمان و واکسن آبله میمون
- آیا آبله میمون مانند کرونا همه گیر می شود؟
- جمع بندی
تاریخچه آبله میمون
آبله میمون اولین بار در سال 1958 زمانی که شیوع دو بیماری شبیه آبله در بین میمونهایی که برای تحقیق نگهداری میشدند، کشف شد. از این رو آبله میمونها نامگذاری شد. اولین مورد انسانی آبله میمون در سال 1970 در جمهوری دموکراتیک کنگو در طی یک دوره ثبت شد. از آن زمان آبله میمون در سایر کشورهای آفریقای مرکزی و غربی در انسانها گزارش شده است.
این بیماری سالها پیش نیز در جهان و در برخی کشورها شیوع پیدا کرده بود و در برخی مواقع شاهد مبتلایانی هستیم که باعث ایجاد محدودیت در سفر به برخی کشورها میشوند. برای مثال در سال 2003 و 2021 برای سفر به نیجریه توصیه احتیاطی به دلیل دیده شدن چند فرد مبتلا اعلام شد.
شیوع دوباره آبله میمون
باتوجه به گزارش WHO مبتلایان آبله میمون تا 13 خرداد ماه در کشورهای زیر دیده شده است:

بلژیک به عنوان نخستین کشور در جهان پس از گزارش چهار مورد ابتلا به آبله میمون در هفته گذشته(زمان ویرایش 4 خرداد)، قرنطینه ۲۱ روزه اجباری را برای بیماران مبتلا به این بیماری اعمال کرد.
آبله میمون در ایران
در روز 6 خرداد 1401 رنیس اداره مراقبت بیماریهای واگیردار وزارت بهداشت به شناسایی 6 بیمار مشکوک به آبله میمون اشاره کرد و افزود: 5 نفر از این افراد مشمول نمونهگیری شدند که نتیجه آزمایش هر 5 نفر منفی شده است.
به نقل از BBC و با توجه به گفته مقامات بهداشتی امارات کشور همسایه ایران، یک مورد در مسافری که اخیراً به غرب آفریقا سفر کرده بود دیده شده و اکنون تحت درمان است، شناسایی شده است. مقامات امارات میگویند که برای مقابله با هر گونه شیوع کاملاً آماده هستند.
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، با توجه به مثبت شدن تست یک نفر در امارات و همچنین شناسایی یک مورد به آبله میمون در ترکیه (10خرداد 1401) خاطرنشان کرد به دلیل ورود مسافران زیادی از این دو کشور، احتمال ورود این بیماری واگیردار به ایران وجود دارد.
آبله میمون چیست؟
آبله میمون یک عفونت ویروسی نادر و شبیه به آبله انسان است. ویروس آبله میمون از جنس ارتوپوکسویروس از خانواده پاکس ویریده است. ارتوپوکسویروس شامل ویروس واریولا، ویروس واکسینیا و ویروس آبله گاوی میباشد.

علائم و نشانههای آبله میمونی
این بیماری که سایت زندگی آنلاین قرار است در گزارش هایی تفضیلی به علائم و راه های پیشگیری و درمان آن بپردازد با تب نشانههایی مشابه سرماخوردگی آغاز شده و ضایعات پوستی قرمز رنگی را ایجاد میکند که با گذشت زمان این ضایعات پوستی چرکی میشوند. ضایعات پوستی حدود ۹۵درصد موارد بر روی صورت، ۷۵درصد موارد بر روی کف دست و کف پا و ۳۰ درصد موارد بر اندامهای تناسلی ظاهر میشوند. همچنین میتواند غشای مخاطی دهان را هم درگیر کند. این ویروس میتواند برای قرنیه چشم هم مشکلاتی را ایجاد کند و در موارد شدید باعث نابینایی شود. درگیری پوستی با گذشت زمان افزایش مییابد و رنگ بثورات پوستی به سمت زردی میرود.
در موارد شدید، این ضایعات میتوانند قسمتهای زیادی از پوست را از بین ببرند. با پیشرفت بیماری، ویروس به مغز و نخاع میرسد و باعث التهاب مغز و نخاع میشود که میتواند به آسیب مغزی و مرگ منجر شود.
علائم معمولاً در عرض 6 تا 13 روز ظاهر میشوند، حتی این دوره میتواند از ۵ تا ۲۱ روز نیز ادامه داشته باشد. طبق گفته سازمان بهداشت جهانی، ممکن است دو تا چهار هفته طول بکشند، و موارد شدید، بیشتر در میان کودکان رخ می دهد.
برخی علائم دیگر شامل:
- تب
- سردرد
- درد عضلانی
- خستگی
- کمر درد
- تورم غدد لنفاوی

تفاوت و شباهت آبله میمون با سایر بیماریهای مشابه
تفاوت آبله میمون با آبله
تفاوت آبله میمون با آبله این است که؛ در آبله میمون تورم غدد لنفاوی دیده میشود.
تفاوت آبله میمون با آبله مرغان
در آبله میمون علائمی نظیر: آبریزش بینی و سرفه دیده نمیشود.
شباهت و تفاوت آبله میمون با طاعون
هر دو بیماری طاعون و آبله میمونی عامل عفونی و مشترک بین انسان و حیوان بوده و همچنین برای درمان آنها واکسن وجود دارد. از شباهت دیگر این دو بیماری میتوان به راه انتقال آن به انسان که از طریق تنفس و تماس میباشد اشاره کرد.
عامل آبله میمونی ویروسی میباشد که از طریق میمون به انسان منتقل میشود. امّا طاعون یک بیماری عفونی باکتریایی بوده که عامل آن باکتری گرم منفی یرسینیا پستیس میباشد. بیماری طاعون، بیشتر از راه ککهای بدن موش مبتلا، به انسان سرایت میکند.
مطالب مرتبط:
- ویروس جدید گوارشی
- آبله مرغان در کودکان، علائم و درمان آن
- بیماری زونا چیست؟ علائم، علل بیماری و درمان زونا
- بررسی بیماری عفونی از علل بروز تا راه درمان
- عامل بیماری جذام، علائم، پیشگیری و درمان
راههای انتقال آبله میمون
آبله میمون از طریق تماس نزدیک با فرد یا حیوان آلوده یا با مواد آلوده به ویروس (تماس نزدیک با ضایعات، مایعات بدن، قطرات تنفسی و مواد آلوده) و ارتباط جنسی به انسان منتقل میشود.
متخصصین معتقد هستند موارد جدید ابتلا به آبله میمون بسیار غیرمعمول است و تعدادی از مبتلایان همجنسگرایانی هستند که با مردان دیگر ارتباط داشتهاند.

راههای تشخیص آبله میمون
علاوه بر تشخیص این بیماری از روی علائم، یکی دیگر از راههای تشخیص این بیماری از طریق تست PCR و الایزای اختصاصی این بیماری میباشد. آزمایشگاه تخصصی ویروس شناسی کیوان با ارائه خدمت تست تشخیص آبله میمون در راستای جلوگيرى از گسترش اين بيمارى در كشور اقدام نموده است.
راههای درمان و واکسن آبله میمون
آبله میمون یک بیماری خود محدود شونده است که علائم آن بین 6- 13 روز طول میکشد و فرد با درمانهای کمک کننده جانبی بهبودی پیدا میکند.
واکسنهای مورد استفاده در مبارزه با ریشه کنی این آبله (JYNNEOSTM با نام Imvanex یا Imvamune شناخته میشود.) به دلیل شباهت بالای این دو ویروس، محافظت 85 درصدی در برابر آبله میمون را نشان دادهاند. همچنین یکی از داروهای ضد ویروسی نیز برای درمان آبله میمون نیز مجوز گرفته است.
واکسن دیگری که مجوز گرفته به نام ACAM۲۰۰۰ از نوع ویروس زنده بوده و در افراد بالای ۱۸ سال هم برای آبله و هم آبله میمونی کاربرد دارد. واکسن تزریق شده واکسینیا ویروس (سویه آنکارا) نیز در سال ۲۰۱۹ برای مانکی پاکس تایید شد که شامل دو دوز است، اما چندان در دسترس نیست.
آیا آبله میمون مانند کرونا همه گیر می شود؟
به گفته سازمان جهانی بهداشت (WHO) خطر آبله میمون در جهان جدی است و در سایر کشورهای غیر آفریقایی نیز شیوع داشته است. این سازمون افزود که با وجود شیوع نسبتاً زیاد این بیماری در مدت کوتاه، این بیماری به یک همه گیری جهانی (مانند کرونا) تبدیل نخواهد شد. همچنین به دلیل اینکه انتقال این ویروس از طریق تماس مستقیم پوست به پوست یا با تماس با ترشحات آلوده به این ویروس صورت میگیرد، قدرت سرایت پذیری کمتری داشته و احتمال همه گیری کمتر خواهد شد.
جمع بندی
مرکز پیشگیری و کنترل بیماریهای اروپا اعلام کرد که احتمال انتقال ویروس در طول تماس جنسی زیاد است، اما خطر انتقال از دیگر اشکال تماس نزدیک کم است.
علائم معمولاً خفیف هستند و اکثر افراد ظرف چند هفته بهبود می یابند، اما نرخ مرگ و میر این ویروس در نیجریه حدود 3.3 درصد بوده است که کودکان، بزرگسالان جوان و افراد دارای نقص ایمنی بیشتر مستعد ابتلا هستند. این بیماری نه ویروس و نه بیماری جدیدیی است، پس بهتر است با رفع نگرانی توصیههای بهداشتی را رعایت کنیم.
آیا آبله میمون یک ویروس جدید است؟
خیر، آبله میمون اولین بار در سال 1958 زمانی که شیوع دو بیماری شبیه آبله در بین میمون هایی که برای تحقیق نگهداری میشدند، کشف شد. از این رو آبله میمونها نامگذاری شد.
علائم و نشانههای این بیماری چیست؟
از علائم این بیماری میتوان به بثورات قرمز رنگ همراه با چرک، تورم غدد لنفاوی، تب، سر درد، خستگی و دردهای عضلانی اشاره کرد.
راههای انتقال این بیماری چگونه است؟
آبله میمون از طریق تماس نزدیک با فرد یا حیوان آلوده یا با مواد آلوده به ویروس (تماس نزدیک با ضایعات، مایعات بدن، قطرات تنفسی و مواد آلوده) و ارتباط جنسی به انسان منتقل میشود.
آیا آبله میمون کشنده است؟
در برخی موارد این بیماری کشنده است، اما با توجه به این انتقال این بیماری از طریق تماس نزدیک با فرد مبتلا است، میتوان با رعایت نکات بهداشتی به این بیماری مبتلا نشد.
در برخی موارد با رشد بیماری و انتقال عفونت به سایر نقاط بدن، آبله میمون میتواند کشنده باشد. گرچه تعداد کمی از افراد مبتلا به این بیماری جان خودشان را از دست دادند.
آیا برای این بیماری درمانی وجود دارد؟
بله، به دلیل مشابه بودن این بیماری با بیماری آبله، واکسنهای بیماری آبله تا درصد بسیاری از پیشرفت این بیماری جلوگیری میکنند. اما واکسنهای جدیدتری ساخته شده است که یکی از آنها برای پیشگیری از آبله میمون تایید شده است. همچنین یکی از داروهای ضد ویروسی نیز برای درمان آبله میون نیز مجوز گرفته است.
سلام . ممنون از اطلاعات خوبتون.
اگر تصمیم به ترریق واکسن داشته باشیم در خصوص بیماری آبله میمونی آیا انجام میشه
سلام وقت بخیر
میتوانید احتمالاً واکسنهای مربوط به این بیماری را تهیه و تزریق نمائید، اما در حال حاضر هم به ندرت یافت میشود و هم طبق گفته متخصصین فعلا ضرورتی برای تزریق واکسن آبله میمونی وجود ندارد.
سلام چند روزی هستش تب و گلو درد و بدن درد شدید داشتم، تلم برطف شده وای امروز هر دو دستم شروع کردن به تاول های پوستی زدن،
ایا ابله میمون گرفتم، برای درمان چیکار کنم
سلام وقت بخیر
لطفا در اسرع وقت به پزشک متخصص مراجعه نمایید.
در صورت نیاز و صلاحدید پزشک میتوانید به آزمایشگاه کیوان (تهران) جهت تست آبله میمون مراجعه نمایید.
رو پام یدونه جوش تقریبا بزرگ(نه خیلی بزرگ) میتونه ابله میمون باشه؟
علائم مثل تب و سردرد و …. هم ندارم
سلام وقت بخیر
در صورتی که از طریق راههای انتقالی که در بالا ذکر شده (اعم از تماس مستقیم با میمون، تماس مستقیم با ترشحات آبله میمون و یا شخص مبتلا به این بیماری) ارتباطی نداشته اید امکان وقوع این بیماری وجود نخواهد داشت.
سلام ،آیا دانه های روی پوست در اثر آبله میمونی از بین میروند؟
سلام وقت بخیر
بله آبله های ایجاد شده توسط آبله میمونی بعد از چندروز خشک شده و از بین میروند… همچنین در موارد غیرشدید زخم های ایجاد شده با خشک شدن آبله نیز پس از مدتی از بین رفته و اثری از زخمها باقی نخواهد ماند.
سلام.آیاممکنه که این بیماری مثل کرونا شیوع زیادی پیداکند؟
واینکه اگه واکسن آنفلوآنزابزنیم دیگه دچاراین بیماری نمیشیم؟
سلام وقت بخیر
خیر از نظر پزشکی امکان همه گیری این بیماری مانند کرونا وجود ندارد؛ چراکه سرایت پذیری این بیماری از طریق تماس مستقیم و یا غیرمستقیم با فرد بیمار یا ترشحات حاوی این بیماری است و مانند کرونا از طریق تنفس انتقال نمییابد.
منشاء و نوع بیماری آنفولانزا و با آبله میمون متفاوت است و بالطبع واکسن آنفولانزا نمیتواند روش پیشگیری مناسبی برای این ویروس باشد.
سلام
تاکنون در ایران نمونه ای بوده؟ از قدیم؟ جدیدا چطور؟ موردی در ایران ثبت شده ؟
سلام وقت بخیر
خوشبختانه تاکنون گزارشی از ابتلای قطعی به این بیماری در ایران گزارش نشده است. درحال حاضر در چندین کشور اروپایی و اخیرا در کشور افغانستان این بیماری ثبت شده است. اطلاعی در خصوص نمونه این بیماری در ایران از قدیم در دست نیست. در صورت تایید وقوع ابتلای قطعی از طریق همین صفحه به اطلاع شما خواهیم رساند.
میگن با احتقان در ریه همراهه درسته ؟
باسلام و احترام،
خیر، طبق تحقیقات منتشر شده توسط پژوهشگران آدنوپاتی، گردنی و زیر فکی به بیان دیگر غده یا گره لنفاوی از علائم بالینی شایع این ویروس است.
سلام.خیلی ممنون از اطلاعات پیشگیرانه تون. سوال من اینه که آیا آبله میمون در فصل تابستان تکثیر و همه گیری بیشتری داره؟؟؟؟ اگه اینطوره پس چرا توی کشور های سردسیر شایع شده؟
باسلام
از توجه و سوالی که مطرح کردید سپاسگزاریم.
همانطور که اشاره گردید این بیماری اولین بار در سال 1958 در میمون ها در یک آزمایشگاه در کشور دانمارک مشاهده شد. همچنین اولین مورد انسانی آن در کودکی از کشور کنگو در سال 1970 شناسایی گردید. لذا این بیماری تاریخچه وقوع طولانی دارد. اما در مورد تأثیر فصل ها بر انتشار شیوع این ویروس هنوز گزارشی نشده است. براساس بررسی اخیر سازمان بهداشت جهانی باید اشاره کرد که ویروس آبله میمون بومی کشورهای بنین، کامرون، آفریقای مرکزی، کنگو، گابن، غنا، ساحل عاج، لیبریا، نیجریه، سیرالئون، و سودان جنوبی است. آبله میمون اخیراً در کشورهای غیر بومی مانند کانادا، بلژیک، انگلیس، پرتقال، ایتالیا، هلند، اسپانیا، فرانسه، آمریکا نیز گزارش گردیده است. پس می توان گفت فصول نمی تواند تأثیری در تکثیر این ویروس داشته باشد.
خیلی ممنونم از پاسخگویی و رفع ابهامتون
آیا کسی که آبله مرغان گرفته ممکن است آبله میمون هم بگیرد یا بدنش در برابر این بیماری مقاوم شده؟
باسلام و احترام
آبله مرغان (Chickenpox) و آبله میمون (Monkeypox) هر دو متعلق به دو خانواده ویروسی متفاوت هستند و ارتباطی با همدیگر ندارند. همچنین تنها راه درمان و ایمن بودن از ویروس آبله میمون استفاده از واکسن آبله می باشد. اگرچه در سال 1980 میلادی سازمان بهداشت جهانی (WHO) اعلام کرد که ویروس آبله در جهان ریشه کن شده است. لذا باتوجه به شرایط پیشرو تجویز مجدد واکسن آبله جهت ایمن بودن جامعه جهانی توصیه می گردد.
فرق آبله میمون با طاعون چیست
باسلام
از سوالی که مطرح کردید سپاسگزاریم.
هر دو بیماری طاعون و آبله میمونی عامل عفونی و مشترک بین انسان و حیوان بوده و همچنین برای درمان آنها واکسن وجود دارد. از شباهت دیگر این دو بیماری می توان به راه انتقال آن به انسان که از طریق تنفس و تماس می باشد اشاره گردد.
آبله میمونی عامل آن ویروسی می باشد که از طریق میمون به انسان منتقل می شود. امّا طاعون یک بیماری عفونی باکتریایی بوده که عامل آن باکتری گرم منفی یرسینیا پستیس می باشد. بیماری طاعون، بیشتر از راه ککهای بدن موش مبتلا، به انسان سرایت میکند.