همه چیز درباره چسب ضد بارداری؛ مزایا و نحوه استفاده
راههای پیشگیری از بارداری همواره دغدغه بسیاری از افراد بوده است. از انواع قرص و آمپول ضد بارداری گرفته تا وسایل پیشگیری مثل کاندوم. اما تا به حال چیزی درباره چسب ضد بارداری شنیدهاید؟
در این نوشته از مجله سلامت کیوان قصد داریم درباره این وسیله، کارکرد، مزایا و معایب آن صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
چسب ضد بارداری چیست؟
چسب ضد بارداری یک برچسب پلاستیکی مربع شکل است که شبیه به چسب زخم است. این چسب برای جلوگیری از بارداری روی پوست در قسمتهای خاصی از بدن اعمال میشود. دو برند چسب ضد بارداری موجود است: Twirla و Xulane. هر دو بسیار شبیه به هم هستند، به جز اینکه Twirla دارای سطح کمی پایینتری از هورمونها است.
چسب ضد بارداری چطور کار میکند؟
هر چسب شامل نسخههای مصنوعی از دو هورمون است؛ استروژن و پروژسترون. وقتی چسب به پوست میچسبد، این هورمونها را آزاد میکند و پوست آنها را به جریان خون جذب میکند. این هورمونها با جلوگیری از ترشح تخمک در هر ماه از بارداری جلوگیری میکنند. آنها همچنین مخاط دهانه رحم را ضخیم میکنند تا مانع از رسیدن اسپرم به تخمک شوند.
اگر برای اولین بار از چسب بین روزهای اول تا پنجم پریود خود استفاده کنید، فورا موثر خواهد بود. اما شروع آن در هر زمان دیگری به این معنی است که حداقل برای یک هفته به یک نوع ثانویه پیشگیری از بارداری مانند کاندوم نیاز خواهید داشت.
بیشتر بخوانید:
مزایای چسب ضد بارداری
در این قسمت به مهمترین مزایای این چسبهای ضد بارداری اشاره میکنیم:
- اثربخشی: اگر دستورالعملها را به طور کامل دنبال کنید، چسب یا پچ ضد بارداری 99 درصد موثر است. حتی با استفاده معمولی، میزان اثربخشی هنوز نسبتاً بالا است و 91 درصد است.
- استفاده آسان: این چسب فقط باید یک بار در هفته اعمال شود و هر هفته تعویض شود. این روش کار را برای افرادی که ممکن است مصرف یک قرص روزانه را فراموش کنند، آسانتر میکند.
- کمک به مشکلات پریود: این چسب میتواند به تنظیم چرخه قاعدگی کمک کند و قاعدگی را سبکتر و کمدردتر کند. روی علائم قبل از قاعدگی نیز ممکن است تاثیر مثبتی داشته باشد.
معایب چسب ضد بارداری
علاوه بر مزایای مهم و مفید، این چسب ممکن است معایبی هم داشته باشد که در اینجا به چند مورد اشاره میکنیم:
- تحریک پوست: پوست ممکن است در جایی که چسب زده میشود دچار تحریک، خارش یا درد شود. این مشکل ممکن است به ویژه بر افرادی که پوست حساس دارند تأثیر بگذارد.
- عدم محافظت در برابر عفونتهای مقاربتی: کنترل بارداری هورمونی فقط برای پیشگیری از بارداری موثر است. برای محافظت در برابر بیماریهای مقاربتی باید از یک روش مانع مانند کاندوم استفاده کنید.
- ممکن است کنده شود: ممکن است چسب شل شود یا به طور کامل بیفتد، بنابراین بهتر است هر چند روز یک بار آن را بررسی کنید.
- ممکن است قابل مشاهده باشد: چسبها فقط در رنگ روشن میآیند و بنابراین روی پوستهای تیرهتر واضحتر دیده میشوند، گرچه میتوانید چسب را در جایی بزنید که توی چشم نباشد.
- نیاز به تغییر هفتگی دارد: چسب باید هر هفته در همان روز عوض شود تا کار کند. تنظیم آلارم میتواند به شما کمک کند به خاطر بسپارید. اما اگر به خاطر سپردن برایتان سخت است، روشهای طولانیتر کنترل بارداری، مانند ایمپلنت یا دستگاه داخل رحمی (IUD) ممکن است برایتان بهتر باشد.
عوارض چسب ضد بارداری چیست؟
برخی از افراد در چند ماه اول استفاده دچار عوارض جانبی میشوند. این عوارض میتواند شامل موارد زیر باشد:
- سردرد
- حساس شدن سینهها
- حالت تهوع
- تغییر در زمان، شدت یا دفعات پریودها
- خارش، خشکی، تورم یا بثورات پوستی در ناحیهای که چسب زده شده است
مانند سایر اشکال کنترل بارداری هورمونی، احتمال بروز عوارض جانبی نادر اما جدی نیز وجود دارد، مانند:
- ترومبوز سیاهرگی عمقی
- سکته
- حمله قلبی
- آمبولی ریه
- لخته شدن خون
- بیماری کیسه صفرا
- فشار خون بالا
با اینحال، همه تاثیرات این چسب منفی نیستند. برخی از افراد چسب ضد بارداری را برای برخی اثرات بهتر، مثل دورههای سبکتر یا منظمتر پریود و پیشگیری از آکنه استفاده میکنند.
همچنین شواهدی وجود دارد که نشان میدهد این چسب میتواند به محافظت در برابر کم خونی و برخی سرطانها از جمله سرطان تخمدان، رحم و روده کمک کند.
بیشتر بخوانید:
- بهترین و کم خطر ترین روش های پیشگیری از بارداری
- علائم بارداری چگونه است؟ 10 تا از شایع ترین نشانه های بارداری
چسب ضد بارداری چقدر در پیشگیری از بارداری موثر است؟
در صورت استفاده صحیح، چسب ضد بارداری بسیار موثر است. با استفاده اصولی و درست، این چسب 99 درصد موثر است. اما واقعیت این است که میزان اثربخشی برای افرادی که ممکن است همیشه دستورالعملها را به طور منظم دنبال نکنند به 91 درصد کاهش مییابد.
استفاده از چسب ضد بارداری برای چه کسانی مناسب است؟
بسته به سابقه پزشکی و شیوه زندگی فعلی، ممکن است چسب روش مناسبی برای شما نباشد. کسانی که ممکن است نتوانند از چسب استفاده کنند شامل افرادی هستند که:
- باردار هستند یا به یک کودک تازه متولد شده شیر میدهند
- سیگار میکشند و 35 سال یا بیشتر سن دارند
- از داروهای خاصی مانند داروهای HIV استفاده میکنند
- لخته خون در ورید یا شریان داشته اند
- فشار خون بالا، میگرن همراه با اورا یا بیماری قلبی دارند
آیا چسب ضد بارداری از بیماریهای مقاربتی هم جلوگیری میکند؟
هیچ شکلی از کنترل بارداری هورمونی نمیتواند از بیماریهای مقاربتی جلوگیری کند، زیرا آنها فقط برای جلوگیری از بارداری موثر هستند. بنابراین شما باید از روشی مثل کاندوم در طول فعالیت جنسی استفاده کنید تا خطر ابتلا یا انتقال یک بیماری مقاربتی به دیگران را کاهش دهید.
چطور از چسب ضد بارداری استفاده کنیم؟
ابتدا تصمیم بگیرید که در کجا میخواهید چسب را اعمال کنید دقت کنید این ناحیه از پوست شما باید تمیز و خشک باشد، مانند:
- شکم
- بالای بازو
- قسمت بالایی پشت
- شانه
- باسن
اما قسمتهایی که باید از قرار دادن چسب خودداری کنید موارد زیر هستند:
- روی سینه
- هر ناحیه ای که زخم یا تحریک شده است
- مناطقی که ممکن است لباس تنگ به آنها مالیده شود
- مناطقی که ممکن است از لوسیون، پودر یا آرایش استفاده کنید تا به چسبندگی چسب کمک کند
نحوه استفاده
کیسه فویل را باز کنید تا صاف باشد و وصله را از روی فویل جدا کنید. بعد، نیمی از پلاستیک را از روی چسب جدا کنید. مراقب باشید به قسمت چسبنده آن دست نزنید. چسب را به پوست خود بچسبانید و بقیه پلاستیک را جدا کنید. آن را با کف دست به مدت 10 ثانیه به پوست فشار دهید. (1)
جمع بندی
در این نوشته درباره چسب ضد بارداری، کارکرد، مزایا و معایب، عوارض، و نحوه استفاده از آن صحبت کردیم. به خاطر داشته باشید که این وسیله از بیماریهای مقاربتی جلوگیری نمیکند و تنها مانع بارداری میشود. برای استفاده از این چسب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید تا تعیین کند که آیا استفاده از آن برای شما مناسب است یا خیر.
قیمت چسب ضد بارداری چقدر است؟
چسب ضد بارداری به راحتی پیدا نمیشود و فقط در برخی داروخانهها میتوان آن را تهیه کرد. علاوه بر این برندهای مختلفی داشته که قیمت متفاوتی دارند.
چسب ضد بارداری بهتر است یا قرض جلوگیری؟
در هر دو این روشها هورمون پروژسترون و استروژن آزاد میشود. تفاوت آنها در اقدام روزانه است. شما برای جلوگیری از طریق قرص پیشگیری از بارداری باید روزانه آن را مصرف کنید. اما چسب باید هفتهای یک بار تعویض شود. میزان تاثیر آنها در پیشگیری از بارداری نیز یکسان است.
آیا چسب ضد بارداری باعث تغییر در پریود میشود؟
چسب ضد بارداری و دیگر روشهای پیشگیری از بارداری هورمونی روی پریود تاثیر گذاشته و دوره آن را منظم میکنند. همچنین باعث کاهش درد و خونریزی در طول پریود میشود.