بیماری گال؛ علائم، علت و راه های درمان آن

1 25,128
زمان مطالعه این مطلب: 5 دقیقه

بیماری گال نوعی بیماری پوستی است که، به شدت مسری و خارش‌زاست. از علائم بارز این بیماری، خارش بیش از حد و بدون وقفه بدن است. راه انتقال بیماری گال از طریق تماس پوستی است، همچنین این حشره از طریق لباس و ملحفه آلوده هم انتقال می‌یابد. اگر این بیماری به موقع درمان شود، امکان درمان قطعی آن وجود دارد.

در این مقاله از مجله سلامت کیوان، به علل و راه‌های درمان این بیماری می‌پردازیم.

بیماری گال چیست؟

بیماری گال بر اثر خارش حشره‌ای به نام هیره خارشی (Sarcoptes scabiei)، بر روی سطح پوست ایجاد می‌شود. انگل‌های عامل این بیماری، نوعی بندپا هستند که هشت پا دارند. طول این موجودات تنها یک سوم میلی‌متر است که، با چشم‌ غیرمسلح دیده نمی‌شوند و تنها از طریق میکروسکوپ می‌توان آن‌ها را تشخیص داد.

در صورت عدم درمان به موقع ممکن است این موجودات، مدت طولانی روی سطح پوست باقی بمانند و حتی در آن فرو روند و تولیدمثل کنند. همین امر باعث ایجاد بثورات پوستی قرمز خارشی و آزاردهنده بر روی پوست به ویژه در هنگام شب می‌شود.

این انگل تنها بر روی پوست می‌خزد و قدرت پریدن یا پرواز کردن ندارد. امکان ابتلا این بیماری در هر سن و سال یا هر نژادی وجود دارد. این بیماری با وجود آزاردهنده بودن، قابل درمان است و با تشخیص به موقع، می‌توان سریع‌تر از شر آن رهایی یافت.

انواع گال

فرم‌های مختلفی از گال علاوه بر نوع کلاسیک وجود دارد. انواع دیگر عبارتند از:

  • پوسته دار (نروژی): این نوع اغلب در افرادی با سیستم ایمنی ضعیف اتفاق می‌افتد. تمایل به تشکیل نواحی پوسته‌ای دارد که سطح وسیعی از پوست را می‌پوشاند. اگر گال پوسته دار داشته باشید، ممکن است به جای 10 تا 15 کنه رایج در گال کلاسیک یا معمولی، میلیون‌ها کنه داشته باشید.
  • ندولار: این نوع بیشتر در بین کودکان دیده می‌شود و اندام تناسلی، کشاله ران یا زیر بغل آنها را درگیر می‌کند. برجستگی‌ها همچنان می‌توانند مدت‌ها پس از از بین رفتن کنه‌ها وجود داشته باشند.

علت بیماری گال و راه‌های انتقال آن

گال از چی به وجود میاد؟ این سوالی است که بسیاری از افراد می‌پرسند. علت ابتلا به بیماری گال، آلودگی به نوعی انگل به نام مایت است. این انگل‌ها با ایجاد تونل روی پوست و تخم‌گذاری در آن باعث خارش شدید پوست می‌شوند. راه‌های انتقال این بیماری از طریق تماس مستقیم پوستی، مبلمان، لباس و ملحفه آلوده و رابطه جنسی است. میزان انتقال گال از طریق برقراری رابطه جنسی به حدی زیاد است که، برخی از افراد آن را یک بیماری مقاربتی می‌دانند.

بیماری گال
بیماری گال

علائم بیماری گال

بعد از انتقال انگل از بدن آلوده به بدن سالم، حدود ۶ هفته طول می‌کشد تا علائم بروز کنند. البته در افرادی که قبلاً به این بیماری مبتلا شده‌اند، علائم زودتر بروز می‌کنند. از علائم بارز این بیماری می‌توان به بروز لکه‌های پوستی قرمز و خارش زیاد اشاره کرد که، معمولاً در طول شب شدیدتر می‌شود.

در صورت خارش مداوم و بیش از حد، ایجاد زخم و عفونت در نواحی آلوده به انگل شایع است. طبق مشاهدات به دست آمده علائم بیماری گال در کودکان، افراد جوان و میانسال غالباً در مچ دست‌ها، آرنج، زیربغل، نوک پستان، آلت تناسلی، میان انگشتان دست و پا، کمر و باسن بروز می‌کند. در صورتی که در نوزادان، افراد مسن یا کسانی که دچار ضعف سیستم ایمنی هستند، بیشتر در کف دست و پا، سر، نواحی گردن وصورت بروز می‌کنند.(1)

راه‌های پیشگیری از بیماری گال

با توجه به مسری بودن بیماری گال، پیشگیری از ابتلا به آن کمی سخت است؛ مخصوصاً اگر در مجاورت افراد آلوده به این انگل قرار بگیریم. با این وجود از مهم‌ترین راه‌های پیشگیری از بیماری گال می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • شستن لباس‌ها، ملحفه و پرده به طور مرتب
  • تمیز کردن اتاق و محل زندگی با استفاده از مواد شوینده
  • تمیز نگه داشتن فرش و مبلمان به کمک جاروبرقی

تشخیص بیماری گال

ابتلا به بیماری گال، با حساسیت شدید پوستی و خارش بی‌وقفه به خصوص در شب همراه است. به گونه‌ای که امکان خوابیدن برای فرد وجود نخواهد داشت. در چنین شرایطی که فرد به پزشک مراجعه می‌کند، پزشک مربوطه با کمک آزمایش‌هایی متوجه وجود انگل در پوست فرد می‌شود.

در واقع از طریق پوشاندن پوست با لایه‌ای از روغن‌های معدنی و برداشتن یک لایه نازک از روی آن، می‌توان پوست را از نظر وجود انگل گال، تخم انگل‌ها و همچنین دیگر ذرات ریز بیماری‌زا معاینه کرد.

فرایند معاینه فرد مشکوک به این صورت و همچنین کشف کانال‌های ایجاد شده توسط انگل، تا حدودی زمانبر است. چراکه امکان تشخیص این کانال‌ها از خراشیدگی‌های پوست دشوار خواهد بود. به عنوان مثال در مواردی ممکن است با معاینه تعداد ۱۵ تونل، تنها یک یا دو انگل در آن کشف شود.

البته در اکثر مواقع جهت تشخیص بیماری گال، نیاز به برداشتن یک لایه از روی پوست نیست. در واقع آزمایش فوق در مواردی انجام می‌شود که، از نظر جسمانی ابتلا به بیماری گال تأیید شده باشد.

در موارد سخت و دشوار نیز از آزمایش‌هایی مانند واکنش زنجیره پلیمراز (PCR) استفاده می‌شود. یک روش تشخیصی دیگر برای بیماری گال، نمونه‌برداری از پوست است که در هنگام مشکوک بودن پزشک به سایر مشکلات پوستی تجویز می‌شود.

درمان قطعی گال

در صورت تشخیص ابتلا به بیماری گال توسط پزشک، نیاز است که فرد هرچه زودتر اقدام به درمان بیماری کند. تشخیص این بیماری توسط پزشک عمومی، متخصص داخلی، اطفال، متخصص پوست و پزشک خانواده امکان‌پذیر است. درمان بیماری گال با کمک پزشک و با استفاده از درمان‌های دارویی خوراکی و موضعی انجام می‌شود. البته در مواردی هم می‌توان با کمک داروهای پوستی، این انگل را از بین برد.

پماد پرمترین

یکی از رایج‌ترین درمان‌ها، استفاده از پماد موضعی پرمترین است. دوره درمان استفاده از این پماد حدود ۷ الی ۱۵ شب است که متناسب با میزان وخامت بیماری تجویز می‌شود. پماد را به طور شبانه در قسمت‌های آلوده بمالید و صبح روز بعد بشویید.

قرص ایورمکتین

برای گال شدید یا گسترده ممکن است، درمان تهاجمی‌تری لازم باشد. مصرف قرص خوراکی ایورمکتین (Stromectol) می‌تواند، برای افرادی تجویز شود که، پس از درمان اولیه، بهبودی مشاهده نکردند و مبتلا به گال نروژی یا پوسته‌دار باشد.

کرم لیندان

کرم لیندان در صورتی که فرد شرایط استفاده از آن را داشته باشد، جایگزین خوبی برای پماد پرمترین است. البته با توجه به ساختار شیمیایی این لوسیون، استفاده از آن برای افراد با پوست‌های حساس، نوزادان، کودکان زیر سه سال، خانم‌های باردار و شیرده و افراد با بیماری‌های پوستی زمینه‌ای توصیه نمی‌شود.

از دیگر داروهای درمانی برای این بیماری می‌توان به؛ لوسیون ۲۵ درصد بنزیل بنزوات، پماد گوگرد و کرم‌های استروئیدی اشاره کرد. داروهایی مانند آنتی بیوتیک‌ها و آنتی هیستامین‌ها نیز جهت تسکین و کاهش علائم این بیماری مفید خواهد بود.

با توجه به این که انگل‌های گال اغلب در هنگام شب فعال می‌شوند، بهتر است در طول شب از داروها استفاده شود.

جمع‌بندی

  • بیماری گال نوعی بیماری پوستی است که بر اثر آلودگی توسط نوعی حشره بر روی پوست ایجاد می‌شود.
  • انگل‌های گال به قدری ریز هستند که با چشمان غیرمسلح دیده نمی‌شوند و تنها به کمک میکروسکوپ قابل تشخیص هستند.
  • این بیماری به شدت مسری است و به راحتی از طریق تماس پوستی از بدن فرد آلوده به بدن فرد سالم انتقال می‌یابد.
  • از علائم بارز این بیماری می‌توان به بروز بثورات پوستی قرمز و خارش شدید اشاره کرد.
  • بعد از بروز علائم و مشاهده آن توسط فرد آلوده، نیاز است جهت تشخیص نهایی، به پزشک متخصص مراجعه کند.
  • از رایج‌ترین راه‌های درمان بیماری گال، استفاده از پمادهای موضعی مختلفی همچون پماد پرمترین است.

مطالب مرتبط:

آیا برای بیماری گال درمان قطعی وجود دارد؟

بله. خوشبختانه بیماری گال از جمله بیماری‌هایی است که برای درمان آن می‌توان از انواع داروهای آنتی بیوتیک، آنتی هیستامین و پمادهای موضعی موجود در بازار استفاده کرد. فقط این نکته را در نظر بگیرید که جهت تشخیص قطعی و درمان نهایی لازم است به دکتر مراجعه کرد. چراکه درمان‌های خانگی و سرخود ممکن است به طور مقطعی این بیماری را برطرف کند.

علائم بارز بیماری گال چیست؟

بیماری گال به علت آلودگی به نوعی حشره یا انگل به نام هیره خارشی ایجاد می‌شود. در واقع انگل گال با ایجاد تونل روی پوست و خزیدن در آن باعث بروز بثورات پوستی قرمز و خارش زا می‌شود. بنابراین ایجاد خارش شدید، قرمزی و خشکی از علائم بارز این بیماری است.

چه افرادی بیشتر در معرض ابتلا به بیماری گال هستند؟

بیماری گال ممکن است در هر فرد با هر سنی و در هر نژادی بروز کند. اما در پاسخ به این که امکان ابتلا در چه افرادی بیشتر است؟ می‌توان گفت در افراد با سیستم ایمنی ضعیف، نوزادان، کودکان و سالمندان در آسایشگاه‌ها بیشتر است.

یک نظر
  1. رحمان گفت

    واقعا این بیماری گال درد سختی است.من این مدت کلی در مورد بیماری گال و درمان اون تحقیق کردم. اینجا چند راهکار را در موردش می نویسم که دوستانی که مثل می خواهند با بیماری گال آشنا بشن.

    عنوان: درک گال: علل، علائم، و گزینه های درمانی موثر

    گال، یک بیماری پوستی بسیار مسری است که در اثر هجوم کنه های ریز به نام Sarcoptes scabiei ایجاد می شود. این کنه‌ها در پوست فرو می‌روند و باعث خارش شدید و راش‌های جوش مانند می‌شوند. گال یک بیماری شایع است که افراد در هر سن و زمینه ای را درگیر می کند و در شرایط شلوغ می تواند به سرعت گسترش یابد. در این مقاله به علل، علائم و گزینه های موثر درمان گال از جمله درمان موجود در سایت درمانگل می پردازیم.

    علل ایجاد گال

    گال توسط کنه Sarcoptes scabiei ایجاد می شود، یک انگل کوچک هشت پا که در پوست نفوذ می کند. کنه ماده در حفره ها تخم می گذارد که به صورت لارو بیرون می آید. این لاروها سپس به کنه های بالغ بالغ می شوند و چرخه زندگی را ادامه می دهند. کل فرآیند حدود سه هفته طول می کشد.

    گال بسیار مسری است و می تواند از طریق تماس مستقیم پوست به پوست مانند گرفتن دست، در آغوش گرفتن یا تماس جنسی گسترش یابد. همچنین می تواند از طریق لباس های مشترک، ملافه یا حوله پخش شود. در برخی موارد، گال می تواند به طور غیرمستقیم منتقل شود، مانند زمانی که یک فرد شیء آلوده به کنه ها را لمس می کند و سپس پوست خود را لمس می کند.

    علائم گال

    شایع ترین علامت گال خارش شدید است که معمولاً در شب بدتر می شود. خارش ناشی از واکنش آلرژیک به کنه ها، تخم مرغ ها و مواد زائد آنهاست. علائم دیگر ممکن است شامل موارد زیر باشد:

    1. بثورات جوش مانند، اغلب با تاول ها یا برجستگی های کوچک
    2. لانه های نازک و نامنظم روی پوست، معمولاً 10-2 میلی متر طول دارند
    3. زخم های ناشی از خاراندن
    4. پوسته پوسته دار یا پوسته پوسته

    گال معمولاً دست ها، مچ دست، آرنج، زیر بغل، کمر و اندام تناسلی را درگیر می کند. در نوزادان و خردسالان، سر، گردن، صورت و پوست سر نیز ممکن است تحت تأثیر قرار گیرند.

    درمان اولیه گال استفاده از کرم یا لوسیون موضعی حاوی پرمترین یا گال کش دیگر است. این داروها با از بین بردن کنه ها و تخم های آنها عمل می کنند. درمان معمولاً روی کل بدن از گردن به پایین اعمال می‌شود و باید قبل از شست‌وشو برای مدت زمان توصیه‌شده باقی بماند.

    در برخی موارد ممکن است داروهای خوراکی مانند ایورمکتین که به شکل قرص مصرف می شود تجویز شود. این درمان به ویژه برای افراد مبتلا به گال پوسته‌دار مفید است، نوع شدیدتری از این بیماری که بر افرادی با سیستم ایمنی ضعیف تأثیر می‌گذارد.

    علاوه بر دارو، اقدامات لازم برای جلوگیری از گسترش گال ضروری است. این شامل شستن تمام لباس‌ها، ملافه‌ها و حوله‌ها در آب داغ و خشک کردن آن‌ها روی حرارت زیاد است. اقلامی که قابل شستشو نیستند باید به مدت حداقل 72 ساعت در یک کیسه پلاستیکی بسته شوند تا کنه ها از بین بروند.

نظر بگذارید

ایمیل شما منتشر نمی شود.