آزمایش هپاتیت چیست و چگونه انجام میشود؟ | تست در منزل
هپاتیت یک بیماری التهابی است که به کبد مربوط میشود. این بیماری به طور معمول نتیجه یک عفونت ویروسی است. با این حال، علل احتمالی دیگری برای بیماری هپاتیت وجود دارند. آزمایش هپاتیت، برای تشخیص نوع آن بسیار مهم است. در ادامه به تمامی سوالات شما درخصوص انواع و روشهای انجام تست هپاتیت خواهیم پرداخت؛ با ما همراه باشید.
آزمایش هپاتیت
بیماری هپاتیت اشاره به یک وضعیت التهابی کبد دارد و عامل اصلی این بیماری، یک عفونت ویروسی است. علت دیگر این بیماری میتواند خود ایمنی باشد. خود ایمنی بودن این بیماری به این معناست که بدن شما آنتی بادیهایی را بر علیه بافت کبد تولید میکند. هپاتیت همچنین میتواند در نتیجه استفاده از داروها، سموم یا الکل ایجاد شود. انواع هپاتیت در 5 گروه اصلی طبقهبندی میشود. در ادامۀ مطلب به شرح این 5 گروه اصلی و آزمایش هپاتیت میپردازیم.
تست هپاتیت A
هپاتیت A میتواند کبد را آلوده کند اما در بیشتر مواقع عفونت به خودی خود از بین میرود و به مشکلات طولانی کبدی منجر نمیشود. با این حال، این نوع هپاتیت در برخی موارد نادر ممکن است جدیتر شود. پس از این که فرد در معرض این ویروس قرار میگیرد، مشاهدۀ علائم بین 2 الی 7 هفته طول میکشد. علائم به طور معمول چیزی حدود 2 ماه طول خواهد کشید، اما احتمال دارد که این زمان طولانی تر شود. علائم شایعی که در این نوع از هپاتیت مشاهده میشود به شرح زیر است:
- احساس خستگی شدید
- احساس ناراحتی در معده و عدم احساس گرسنگی
- کاهش وزن بدون تلاش
- درد در سمت راست شکم درست در زیر قفسۀ سینه و در جایی که کبد قرار دارد
- تب
- درد عضلانی
- زردی پوست یا یرقان
- ادرار تیره و مدفوع رسی رنگ
به طور کلی، تمام نوعهای هپاتیت، علائم مشابه دارند و تنها راه تشخیص نوع این بیماری، آزمایش هپاتیت است.
راههای انتقال این بیماری معمولاً از طریق تماس مدفوع، دهان، غذا یا آب آلوده به مدفوع منتقل میشود. در موارد بسیار نادر ممکن است عفونت از راه خون منتقل شود. برای تشخیص هپاتیت (A)، پزشک برای شما آزمایش خون را در نظر میگیرد. آزمایش به شما نشان میدهد که کبد شما ملتهب است یا خیر. همچنین با این آزمایش مشخص میشود که آنتی بادی علیه این ویروس دارید یا ندارید(1).
تست هپاتیت B
اغلب بزرگسالان که به بیماری هپاتیت B مبتلا میشوند برای یک مدت کوتاه با آن درگیر خواهند شد و سپس بهتر میشوند. به این نوع هپاتیت، نوع حاد نیز میگویند. هپاتیت (B) در مدت طولانی میتواند به کبد شما آسیب بزند. این نوع هپاتیت در بعضی مواقع ممکن است باعث عفونت طولانی مدت شود که به آن هپاتیت (B) مزمن نیز میگویند. نوزادان و کودکان خردسال بیشتر در معرض این نوع بیماری هستند. علائم هپاتیت (B) به آنفولانزا نزدیک است و به همین دلیل تشخیص آن فقط با آزمایش خون ممکن است. علائم اصلی هپاتیت (B) به شرح زیر است:
- خستگی شدید
- تب خفیف
- سردرد
- از دست دادن اشتها
- حالت تهوع و استفراغ
- ناراحتی مداوم در سمت راست شکم و زیر قفسۀ سینه، جایی که کبد قرار دارد
- مدفوع تیره رنگ برنزه
- ادرار تیره
- زردی (پوست و سفیدی چشم، زرد به نظر میرسد)
این نوع هپاتیت ممکن است از طریق قرار گرفتن در معرض خون عفونی، مایع منی و مادر آلوده، به نوزاد، انتقال یابد.
تست هپاتیت C
هپاتیت C یکی از شایعترین انواع بیماری هپاتیت است. با طولانی شدن این بیماری ممکن است مشکلاتی مانند سیروز، سرطان کبد و نارسایی کبد ایجاد شوند. گاهی احتمال دارد این بیماری سالها طول بکشد. افرادی که به این نوع هپاتیت مبتلا هستند ممکن است آسیب جدی کبد نداشته باشند و این امر باعث میشود که از ابتلای به آن بی خبر باشند. با این وجود که اکثر افراد مبتلا پس از مدتی بهبود مییابند اما ممکن است با مزمن و طولانی شدن این بیماری با مشکلات جدی مواجه شوند. افراد مبتلا به هپاتیت نوع (C) میتوانند با مدیریت بیماری، زندگی فعال و کاملی داشته باشند. علائم این بیماری عبارتند از:
- خستگی
- درد مفاصل
- شکم درد
- خارش پوست
- درد عضلات
- ادرار تیره
- زردی
دورههای کمون این بیماری حدود 2 هفته الی 6 ماه است. در این مدت ممکن است پس از ورود ویروس هپاتیت به بدن تا بروز اولین علامت آن، هیچ علائم دیگری نداشته باشید اما ویروس میتواند به فرد دیگری منتقل شود. آزمایش هپاتیت، بهترین روش برای تشخیص بیماری است. نتیجۀ آزمایشی که برای تشخیص هپاتیت (C) انجام میگیرد، در مدت بسیار کوتاهی در دسترس شما قرار خواهد گرفت. برای هپاتیت نوع (C) هیچ واکسنی وجود ندارد.
مطالب مرتبط:
تست هپاتیت D
این نوع هپاتیت فقط در صورتی رخ میدهد که فرد مبتلا به هپاتیت نوع (B) باشد. ممکن است فردی مبتلا به هپاتیت (B) باشد اما علائمی مبنی بر وجود بیماری را نشان ندهد یا اینکه علائم بسیار خفیف باشد. در این صورت، عفونت ناشی از هپاتیت D میتواند فرد را در معرض خطر نارسایی کامل کبد قرار دهد و بیماری به سرعت پیشرفت کند. هپاتیت نوع (D) میتواند همزمان با نشانههای اولیه هپاتیت نوع (B) رخ دهد و یا ممکن است علائم آن دیرتر ظاهر شوند. انتقال هپاتیت (D) مشابه هپاتیت (B) است اما در هپاتیت (D) انتقال از مادر به نوزاد کمتر اتفاق میافتد.
بسیار مهم است که تشخیص هپاتیت به موقع اتفاق بیفتد. اگر اطمینان دارید که در معرض خطر انتقال هپاتیت بودهاید اما علائم و نشانههایی در بدن شما وجود ندارد، بهتر است برای آزمایش هپاتیت اقدام کنید.
تست هپاتیت E
این نوع هپاتیت بیشتر از طریق مصرف غذا یا آب آلوده منتقل میشود. هپاتیت E از شایع ترین نوع بیماری هپاتیت در مناطق در حال توسعه یا توسعه نیافته است. واکسنهای مؤثر و ایمنی برای جلوگیری از این عفونت ساخته شدند اما هنوز به طور گسترده در دسترس نمیباشند.
درخواست آزمایش هپاتیت
برای درخواست آزمایش هپاتیت، مراجعه به یک مرکز معتبر بسیار مهم خواهد بود. آزمایشگاه کیوان، به عنوان اولین آزمایشگاه تخصصی ویروس شناسی در خاورمیانه با استفاده از تجهیزات مدرن و مجهز، آماده ارائه خدمات آزمایشگاهی و تشخیصی به شما عزیزان خواهد بود. شما میتوانید برای دریافت مشاوره رایگان و درخواست انجام آزمایش هپاتیت در آزمایشگاه و یا منزل روی دکمه زیر کلیک کنید.
جمع بندی
- هپاتیت، یک نوع بیماری التهابی است که کبد را درگیر میکند.
- هپاتیت انواع مختلفی دارد که در گروه اصلی (HAV – HBV – HCV – HDV – HEV) قرار میگیرد.
- تشخیص بیماری هپاتیت فقط از طریق نمونه گیری خون و با تست هپاتیت صورت میگیرد.
- امروزه برای برخی از انواع هپاتیت، واکسنهای مؤثری ساخته شده است.
آیا ممکن است بیماری هپاتیت بدون نشانه باشد؟
بله، در اکثر افراد مبتلا و در برخی از انواع هپاتیت، بیماری ممکن است بدون علائم باشد.
آیا هپاتیت یک بیماری ویروسی است؟
بله، عامل اصلی بیماری هپاتیت یک عفونت ویروسی است. از دیگر عوامل این بیماری میتواند تأثیرات ثانویه داروها و یا استفاده از الکل باشد اما نوع خود ایمنی آن زمانی اتفاق میافتد که بدن آنتی بادیهایی را بر علیه کبد تولید میکند.
بیماری هپاتیت چگونه تشخیص داده میشود؟
هپاتیت، با نمونه گیری خون و آزمایش هپاتیت قابل تشخیص است.
بیماری هپاتیت چگونه منتقل میشود؟
عامل اصلی انتقال بیماری هپاتیت، تماس مدفوع، دهان، مایع منی، در معرض خون آلوده قرار گرفتن و مصرف آب یا غذای آلوده است.
آیا هپاتیت قابل درمان است؟
بله، در برخی موارد، هپاتیت ویروسی بدون درمان به خودی خود بهبود مییابد. اگر هپاتیت در مراحل اولیه بیماری و به موقع تشخیص داده شود، درمان آن بسیار آسان خواهد بود.