علائم کرونای جدید 1402 چیست؟ شیوع سویه جدید کرونا XBB و BQ.1

585 624,984
زمان مطالعه این مطلب: 7 دقیقه

کرونا برای اولین بار از جمهوری خلق چین نشأت گرفت که در نتیجه این بیماری میلیون‌ها نفر در دنیا جان خودشان را از دست دادند. اکنون پس از گذشت 3 سال از شیوع این ویروس در جهان، موارد ابتلا به کرونا در برخی کشورها رو به افزایش است و باعث نگرانی‌هایی درباره این ویروس شده است. سویه جدید کرونا XBB و BQ.1 یکی از زیرسویه‌های امیکرون هستند طغیان کوچکی را در ابتدای سال 1402 به همراه داشتند. اخیراً در تابستان 1402 زیر سویه جدیدی به نام پیرولا و اریس در جهان درحال شیوع است که افراد زیادی را نگران کرده است.

زیر سویه جدید کرونا چیست و چه علائمی دارد؟ آیا سویه جدید ویروس کرونا کشنده است؟ تا انتهای این مقاله از مجله سلامت کیوان با ما همراه باشید تا به پاسخ سوالات شما درباره این زیر سویه جدید بپردازیم.

سویه جدید کرونا 1402

سویه جدید کرونا سال 1402 متشکل از دو زیرسویه EG.5 و BA.2.86 است که با نام‌های مستعار پیرولا و اریس شناخته می‌شوند؛ محققان این دو سویه را نسخه بسیار جهش یافته از سویه امیکرون و زیر سویه XBB که پیش از این طغیان کرده بود دانسته‌اند که علائم شدیدتر، سرایت‌پذیری بالاتر و مقاومت در برابر واکسن از ویژگی‌های اصلی آن‌ها است.

پیش از این سازمان جهانی بهداشت درباره زیر سویه قبلی یعنی XBB نیز اعلام کرده بود که آن نیازی به برچسب جدیدی ندارد و از همان امیکرون و رده‌های فرعی آن ترکیب شده است. پس نتیجه‌ای که می‌توان گرفت این است که خاطره بدی که هنگام شیوع سویه امیکرون برای مردم جهان تلقی شد، تمامی ندارد و این سویه خطرناک هنوز هم درحال جهش و پیشرفت است.(1)

شناسایی سویه جدید کرونا در جهان
شناسایی سویه جدید کرونا در جهان

موج نهم کرونا در کشور با کرونای جدید

از پیک هشتم کرونا در ابتدای سال 1402 گذر کردیم و حالا باید منتظر پیک نهم کرونا باشیم. متخصصان اعلام کرده‌اند دو سویه جدید ویروس کرونا که با نام EG.5 و BA.2.86 شناخته می‌شوند متاسفانه در مقابل آنتی بادی واکسن مقاوم هستند و شیوع بالاتری خواهند داشت. این دو زیر سویه به بیش از 51 کشور سرایت کرده و بعید نیست به ایران هم رسیده باشد و منجر به موج جدیدی شده باشد.

شروع موج جدید با کرونای جدید 1402

با توجه به اینکه در فصل تابستان، بسیاری از افراد با باد سرد کولر علائم سرماخوردگی را تجربه می‌کنند و ممکن است ابتلا به کرونا را به این علت نسبت دهند، بسیار باید مراقب شیوع این بیماری باشیم و با مشاهده اولین علائم، از حضور در مکان‌های عمومی خودداری کنیم. همچنین بیماری زائران اربعین از سفر برگشته نیز ممکن است به این ابتلاها دامن بزند و موارد را افزایش دهد. با مشاهده اولین علائم بهتر است برای اطمینان تست کرونا انجام دهید تا در صورت تایید ابتلا، خود را قرنطینه و اقدامات درمانی لازم را انجام دهید.

درخواست تست PCR کرونا فوری
درخواست تست PCR کرونا فوری

آمار کرونا امروز

امروز که در آبان ماه 1402 هستیم، رفته رفته آمار مبتلایان کمی رو به افزایش است به طوریکه در یک هفته گذشته یعنی از 28 آبان تا 4 اذر 1402، 295 مبتلای جدید به کرونا در کشور شناسایی شده‌اند و متاسفانه 24 نفر جان خود را از ابتلا به کرونا از دست داده‌اند که نسبت به ماه گذشته کاهش چشمگیری داشته است. وزیر بهداشت کشور در مصاحبه‌ای همه‌گیری کرونای جدید در کشور را تکذیب کرده‌اند و ویروس کرونا رو ویروس بومی مانند سایر ویروس‌های موجود خوانده‌اند.

تزریق دوز یادآور برای سویه جدید کرونا 1402

پس از تحقیقات و مطالعات برخی متخصصان درباره آمار جمعیت واکسینه شده در بسیاری از کشورهای جهان از جمله سنگاپور، متوجه افزایش چشمگیر مبتلایان و شناسایی این زیرسویه‌ها در بیماران شده‌اند، که نشان می‌دهد این زیر سویه ویروس جدید کرونا قابلیت انتقال بیشتری را نسبت به موارد قبلی داشته باشند. دکتر کریمی، معاون درمان وزیر بهداشت دراین باره در ابتدای سال 1402 و با شیوع زیر سویه قبلی ذکر کرد: با توجه به گذشت مدت زیادی از واکسیناسیون در جامعه، ایمنی جامعه کم شده است و تزریق دوز یادآور کرونا پیشنهاد می‌شود. دکتر جهانپور نیز تزریق واکسن کرونا را به همه مردم در آن زمان پیشنهاد کردند. همچنین می‌توانید بیشتر درباره دوز سوم واکسن کرونا و دوز چهارم واکسن کرونا اینجا بخوانید.

البته همانطور که گفته شد و دبیر انجمن متخصصان عفونی کشور نیز تایید کرده است، یکی از ویژگی‌های کرونای جدید یعنی Eg.5 و BA.2.86 فرار و مقاومت از ایمنی واکسن است و احتمالا افرادی که واکسینه شده‌اند نیز در خطر ابتلا هستند.

تزریق دوز یادآور واکسن کرونای جدید
تزریق دوز یادآور واکسن کرونای جدید

آیا XBB و EG.5 از دیگر سویه‌های کرونا خطرناک‌تر‌ اند؟

خطر بستری شدن در بیمارستان برای زیرسویه‌های جدید XBB و BQ.1 در مقایسه با نوع دلتا کمتر است، اما (WHO) هشدار داد هرچند ممکن است رفتار این زیرسویه عیناً مشابه رفتاری نباشد که در سایر نقاط دنیا داشته است، اما نباید این ویروس را دست کم گرفت. افزایش تعداد مرگ و میرهای ناشی از ویروس کرونا در بسیاری از کشورها مشاهده می‌شد، به ویژه مناطق و کشورهایی که روند واکسیناسیون سرعت کمتری داشتند.

با توجه به اینکه زیر سویه جدید، یعنی EG.5 مشتق شده از نوع Xbb است، احتمالا این زیر سویه نیز همچین رفتاری داشته باشد. سازمان جهانی بهداشت درباره این سویه کرونا جدید 1402، درحال بررسی و تکمیل اطلاعات است، همچنین به کشورها توصیه کرده است محدودیت‌های کرونایی را به طور کامل حذف نکنند تا اطلاع رسانی‌های دیگر ابلاغ شود. به محض تکمیل تحقیقات و ارائه اطلاعات صحیح درباره این سویه جدید، در همین بستر اعلام خواهد شد.

خطرناک بودن سویه جدید کرونا 1402
خطرناک بودن سویه جدید کرونا 1402

علائم کرونای جدید 1402 چیست؟

زیر سویه جدید یعنی XBB، EG.5 و BA.2.86 علائم مشابه دیگر زیرسویه‌ها قبلی خود دارد، از دست دادن حس بویایی یا چشایی با امیکرون و زیرسویه‌های آن در مقایسه با دلتا حدود 80 درصد کمتر است. ازاین جهت که زیر سویه‌های جدید کرونا از خانواده اومیکرون می‌باشند ممکن است علائم آن مانند امیکرون باشد، گلودرد در موارد مبتلا به امیکرون نسبت به دیگر زیرسویه‌ها ۸ برابر شایع تر است. طبق مطالعاتی که بر روی سویه جدید کرونا انجام شده، افرادی که بیماری آن‌ها با گلودرد شدید شروع می‌شود به احتمال زیاد گرفتار زیرسویه جدید کرونا اومیکرون شده‌اند.

شایع‌ترین علائم کرونای جدید 1402 شامل:

همچنین شما می‌توانید درباره 4 علامت اختصاصی سویه جدید کرونا که در مرداد و شهریور 1402 شیوع پیدا کرده است در این مقاله بخوانید:

ویروس کرونا جدید 1402
ویروس کرونا جدید 1402

چگونه از ابتلا به ویروس جدید کرونا جلوگیری کنیم؟

قطعاً تاکنون این موارد را زیاد شنیده‌اید، اما هنوز هم ماسک، فاصله گذاری اجتماعی و رعایت پروتکل‌های بهداشتی اقدامات مهمی هستند که می‌توانیم برای جلوگیری از ابتلا به ویروس جدید کرونا انجام دهیم. حالا که آمار کرونا دوباره روند افزایشی پیدا کرده، باید موارد بهداشتی را رعایت کنیم تا از وقوع پیک‌های بعدی کرونا جلوگیری کنیم. در ادامه به برخی نکاتی که باید برای جلوگیری و مهار پیک جدید کرونا لازم است رعایت کنیم اشاره می‌کنیم:

راهکارهای جلوگیری از وقوع پیک جدید کرونا
راهکارهای جلوگیری از وقوع پیک جدید کرونا
  • به شاخص های کووید در منطقه خود توجه کنید

برای جلوگیری از وقوع موج جدید کرونا، آمار مبتلایان به کرونا را در منطقه خود رصد کنید. یک راه آسان برای این کار، کنترل رنگ بندی‌های روزانه ارائه شده توسط مقامات بهداشتی کشور است.

  • از ماسک با کیفیت استفاده کنید

توجه داشته باشید هنگام انتخاب ماسک، به میزان مناسب بودن آن توجه کنید. هنوز هم استفاده از ماسک یکی از مهم ترین اقدامات پیشگیرانه ابتلا به کروناست به همین دلیل بهتر است که با زدن ماسک، شانس ابتلا به ویروس در خود و اطرافیان را کاهش دهیم.

  • فاصله گذاری اجتماعی را رعایت کنید

 تنها راه قطع زنجیره و مهار پیک کرونا رعایت فاصله گذاری اجتماعی است. حتی الامکان از حضور در محیط‌های بسته و شلوغ خودداری نمائید و در صورت حضور حتماً از ماسک استفاده نمائید.

  • واکسیناسیون خود را تکمیل کنید

تحقیقات نشان داده‌است افرادی که حداقل دو دوز واکسن کرونا دریافت کرده‌اند به نسبت افرادی که واکسن تزریق نکرده‌اند کمتر به کووید 19 مبتلا شده‌اند و یا در صورت ابتلا نیز به نوع خفیف آن دچار شده‌اند.

  • تست PCR کرونا انجام دهید

یکی از بهترین روش‌ها جهت کاهش تعداد مبتلایان، انجام تست کرونا می‌باشد. در صورتی که علائم مربوط به کرونا را دارید، در اولین قدم خود را قرنطینه کرده و به نزدیکان و افرادی که با آن‌ها تماس داشته‌اید و ممکن است ناقل بیماری باشند اطلاع دهید. پس از گذشت 2 روز از شروع علائم نسبت به انجام تست PCR اقدام نمائید. همچنین به جهت کاهش این زنجیره از مراجعه به آزمایشگاه خودداری کرده و در منزل اقدام به انجام نمونه گیری نمائید. آزمایشگاه کیوان امکان انجام تست کرونا در منزل را برای شما فراهم کرده است تا با آسودگی خاطر از خدمات آزمایشگاهی با کیفیت بالا در منزل استفاده نمائید. برای ثبت درخواست روی تصویر زیر کلیک کنید.

تست کرونا در منزل
تست کرونا در منزل

همچنین درباره سایر زیر سویه‌های جدید کرونا در زیر می‌‎توانید بخوانید:

درمان کرونای جدید 1402

هنوز هیچ درمان قطعی برای ویروس کرونا جدید شناخته نشده است و توصیه پزشکان در مقابله با این بیماری، استراحت کافی، دریافت مایعات زیاد و تقویت سیستم ایمنی بدن است. درصورتی که علائم شما شدت داشت یا پس از حدود دو هفته بهبود نیافت مراجعه به پزشک متخصص ضروری است. همچنین شما می‌توانید تجربه بیماری و علائم خود را در قسمت دیدگاه انتهای همین مقاله ذکر کنید تا به تکمیل تحقیقات ما و درمان سایر افراد مبتلا کمک کنید.

جمع‌بندی

XBB و BQ.1 از زیر سویه جدید ویروس کرونا است. طبق گفته سازمان بهداشت جهانی (WHO)، در مورد تکامل ویروس SARS-CoV-2 (TAG-VE)، و زیرسویه جدید آن یعنی (XBB) در اصل بخشی از نوع اومیکرون در نظر گرفته می‌شود. این گروه از محققان به این نتیجه رسیدند که (XBB) و زیرشاخه‌های آن به برچسب جدیدی نیاز ندارند، زیرا تفاوت چندانی با سایر زیرشاخه‌های Omicron ندارند. اخیرا نیز زیر سویه جدید و نوترکیبی از XBB به نام EG.5 درحال شیوع درجهان است که سرایت پذیری بالایی دارد و باعث نگرانی مردم شده است.

درصورتی که هریک از علائم کرونا را دارید و مشکوک به کرونا هستید می‌توانید با صرف کمترین زمان، در منزل بمانید و با آزمایشگاه تخصصی ویروس شناسی کیوان تست کرونا در منزل انجام دهید.

زیر سویه‌ کرونا جدید XBB و BQ.1 چیست؟

زیرسویه‌های جدید XBB و BQ.1 یکی از زیرمجموعه‌های اومیکرین هستند، خطر بستری شدن در بیمارستان برای زیرسویه‌های جدید XBB و BQ.1 در مقایسه با نوع دلتا کمتر است، اما به گفته برخی محققان زیرسویه‌های BQ.1 و XBB ایمن‌گریزترین گونه‌های Covid-19 هستند.

علائم کرونا جدید XBB و BQ.1 چیست؟

آبریزش بینی، سردرد، خستگی و ضعف متوسط یا شدید، عطسه، معده درد، تهوع و استفراغ و گلودرد از شایع ترین علائم زیرسویه‌های BQ.1 و XBB کرونا جدید هستند.

سویه پیرولا و اریس کرونا چیست؟

زیر سویه های جدید پیرولا و و اریس، از زیر شاخه‌های سویه امیکرون کرونا و زیر سویه XBB هستند که جهش و سرایت پذیری بسیار بالاتری داشته‌اند و جهان را دوباره نگران کرده‌اند. گزارش‌ها حاکی از این است که هنوز این سویه در ایران شناسایی نشده، اما آمار افرادی که با اظهار بیماری به مراکز درمانی مراجعه می‌کنند افزایش قابل توجهی داشته است.

آیا کرونای جدید خطرناک است؟

به گفته محققان این زیر سویه جدید کرونا، از سایر سویه‌های کرونا شدت کمتری داشته اما قدرت انتقال بیشتری دارند و باعث وقوع پیک جدید خواهند شد.

آیا آبریزش بینی از علائم کرونای جدید است؟

علائم کرونا جدید در افراد مختلف است؛ ممکن است برخی افراد به کرونا مبتلا شوند و تنها علامتشان آبریزش بینی باشد. و یا افرادی هنگام ابتلا به کرونا جدید متوجه آبریزش بینی نشوند.

آیا کرونای جدید باعث سردرد می‌شود؟

بله؛ در برخی موارد علائم کرونای جدید با سردرد بروز خواهد کرد.

منبع WHO
585 نظر
  1. بهار گفت

    سلام وقت بخیر
    دو هفته پیش ابتدا بدن درد و سپس گلودرد شدید گرفتم دکتر رفتم تشخیص کرونا دادن
    دو سری سرم با امپول هیدروکورتیزول زدم ده روز حالم خیلی بد بود
    در کل بی جون و خسته ام همش
    از دیشب مجدد بعد دو هفته باز خلط گلو وبدن درد دارم چکار کنم ؟؟
    دارو چی بخورم ؟؟

    1. علی شاملو (کارشناس) گفت

      سلام وقت بخیر
      ضمن آرزوی سلامتی برای شما، معمولا بدون نیاز به دارو و درصورتی که علائم شدید نیست، با استراحت چندروزه و دریافت مایعات کافی و مقوی مانند دمنوش‌های گیاهی و آبمیوه‌های طبیعی علائم برطرف خواهند شد. درصورت شدت علائم جهت دریافت دارو به پزشک مراجعه نمائید.

  2. علی گفت

    سلام ۲۰ روزه گلو درد شدید دارم در حدی که اب دهنم رو با زور قورت میدم یه ورق آزیترومایسین استفاده کردم با یه ورق کلد استاپ و دکسترومتورفان هیچ تاثیری نداشته چه کار کنم بعد اینکه بچه هام هم گرفتن ایا خطری نداره ؟؟؟

    1. علی شاملو (کارشناس) گفت

      سلام
      سرماخوردگی است. احتمالا بعدا صداتون هم میگیره باید تحمل کنید که خودبخود خوب بشه . بهتره اب نمک یا سرم فیزیولوژی قرقره کنید و از بینی استنشاق کنید و از حلق خارج کنید و انتی هیستامین را هم قرقره کنید.

  3. شيرين گفت

    سلام ٢٥ روزه ويروس گرفتم بي حالي تب٣٩ درجه و تقريبا مردم.ولي سرفه و گلودردم باقي مانده .متخصص عفوني هيدروكورتيزول تزريقي دادن و قرص حساسيت اماً هنود مشكل دارم اين طبيعي است ؟

    1. پروفسور حسین کیوانی گفت

      بله طبیعی است با سرم شستشو از بینی بکشید تا از حلق خارج بشود زود تر بهبود میابید.

  4. مهدی گفت

    سلام .
    حدود یک هفته است با بدن درد و سرفه خشک و سردرد و حالت تهوع و سرگیجه اصلا دو قدم توی خانه راه میرم کم میارم. خلط زرد رنگ تازه شروع شده. ومخیلی بی حال هستم.پزشک هم رفتم به دلیل دیابت و نفروپاتی سرم و آنتی بیوتیک هم زدم ولی نمی دونم چرا خوب نمیشم

    1. علی شاملو (کارشناس) گفت

      سلام وقت بخیر
      با استراحت چندروزه و دریافت مایعات کافی و پیروی از دستورات پزشک روند بهبودی شما حاصل خواهد شد. درصورتی که علائم شدید شد یا پس از دو هفته بهبود نیافت مجدد به پزشک مراجعه نمائید.

    2. من گفت

      به احتمال نود درصد از عوارض واکسنه. دوست عزیز این سیستم ایمنی تونه که به هم ریخته

  5. علیرضا گفت

    سلام من یک ماه پیش کرونا گرفتم حالا تمام علائمش رفته سردردش باعفونت سینوسش مونده برام هر چی هم دکتر میرم خوب نمیشم سی تی اسکن با ام ار ای دادم گفت عفونت نداری ولی مرتب خلط دارم نمیدونم چکار کنم از صبح تا شب سردرد دارم

    1. پروفسور حسین کیوانی گفت

      سلام تشریف ببرید پیش متخصص ریه با گوش و حلق و بینی که ریه هاتون را معاینه کنند و شاید اگر عفونت نداشته باشید اسپری کورتون براتون تجویز کنند

  6. پرهام گفت

    سلام بر شما من از چهارشنبه تب دارم و از روز بعدش لرز و بیرون روی دارم و علائم از گلو درد شروع شد میشه سریع جواب منو بدید من یک پسر ۱۴ ساله هستم که از آمپول و سرم بدجور میترسم

    1. علی شاملو (کارشناس) گفت

      سلام وقت بخیر
      با استراحت و دریافت مایعات کافی طی چندروز علائم شما برطرف خواهند شد، درغیر این صورت به پزشک مراجعه کنید و از درمان نترسید.

  7. مریم گفت

    از همون اول برین پزشک
    حداقلش اینه که برای اسهال آنتی بیوتیک و ضد قارچمیدن من از اسهال دوشب نخوابیدم ولی اصلا از قرص و درمان خونگی بنداوردن اسهال استفاده نکردم که ویروس رو محبوس و تل انبار نکنم تو بدنم
    ولی سیپریدین و فلاژیکس دادن برام و فاموتیدین که خیلی خوبه
    ولی علایم ابریزش و گوش درد و بیحالی و تب خفیف رو و خارش گلو رو دارم هنوز
    ولی نمیدونم دوره اش چند روزه . از شروع علایم ۱۰ روز گذشته

  8. عباس گفت

    سلام زنگ زدم اموزش پرورش میگم بچه دوستم داره میره تو‌کما از این ویروس اکسیژن نمی رسه بهش ابتدایی هست بچه تعطیل کنید اصلأ گوش نمیدن میگه دعا کن چی دعا کنم خدا عقل مگه نداده استفاده کنیم .

  9. مریم گفت

    توی سه هفته دو بار مریض شدم.دارم‌ میمیرم

  10. Zahra گفت

    سلام
    من الان چند ی هفته اس ک ی گلو دردی دارم ک عجیبه😐
    هر روز بین ی ساعتایی یهو درد میگیره و بینیمم ب خارش میوفته بعد از اون دوباره خوب میشه://///
    یعنی چی دیوانس ویروسه؟😂یا اصلا حساسیته

  11. رضوان گفت

    سلام و درود
    من بیش از ده روز هست حالم بده و سرفه خشک دارم و همش بی حالم و احساس سیری دارم اصلأ اشتها ندارم و حالت تهوع دارم باید چکار کنم

    1. علی شاملو (کارشناس) گفت

      سلام وقت بخیر
      در برخی افراد تا دو هفته و در موارد شدید تا یک ماه نیز ممکن است علائم بیماری ادامه دار باشد.
      توصیه می‌شود درصورتی که پس از دو هفته روند بهبودی شما حاصل نشد به پزشک مراجعه نمائید.

نظر بگذارید

ایمیل شما منتشر نمی شود.