
هر آنچه لازم است درباره هپاتیت B بدانید
هپاتیت HBV) B) یک عفونت كبدی است كه توسط ويروس هپاتيت ب ايجاد میشود. در ایران شیوع این بیماری متوسط است که بیشتر این افراد از بدو تولد مبتلا بودهاند و هیچ علائم بالینی نداشتند. دورهی کمون بیماری، طولانی و حدود ۵۰ تا ۱۸۰ روز است. بیماری هپاتیت B مانند هپاتیت C به دو صورت حاد و مزمن وجود دارد. تا انتهای این مقاله از مجله سلامت کیوان همراه ما باشید تا با علل، علائم ، پیشگیری و درمان هپاتیت B آشنا شویم. همچنین جهت مطالعه درخصوص انواع هپاتیت میتوانید روی دکمههای زیر کلیک کنید.
علت هپاتیت ب
علت هپاتیت ب، ویروس هپاتیت B است و از طریق تماس با خون، مایع منی، یا سایر مایعات بدن فرد آلوده قابل انتقال است. درباره راههای انتقال این ویروس در ادامه توضیح خواهیم داد.
انواع هپاتیت B
گفته شد که هپاتیت ب دو نوع حاد و مزمن دارد که هرکدام را بررسی میکنیم.
هپاتیت B حاد
این نوع از هپاتیت زمانی ایجاد میشود که آلودگی با ویروس کمتر از 6 ماه طول بکشد و در این مدت عفونت کاملا برطرف شده و ویروس از خون پاک شود.
هپاتیت B مزمن
این بیماری زمانی ایجاد میشود که ویروس بیش از 6 ماه در بدن باقی بماند و سیستم ایمنی بدن نتواند ویروس را از بین ببرد. این نوع از هپاتیت به دو صورت فعال و غیرفعال ظاهر میشود. در حالت فعال، سلول های کبد تخریب میشوند و علائم بالینی بروز پیدا میکند. در حالت غیرفعال ویروس هپاتیت بیش از 6 ماه در بدن باقی میماند؛ اما ویروس در بدن به صورت غیر فعال زندگی میکند و به سلولهای کبدی آسیبی نمیرساند.
علائم هپاتیت B
اکثر مبتلایان به هپاتیت مزمن فاقد علائم هستند و حتی احساس بیماری نیز نمیکنند. این مسئله ممکن است تا زمانی ادامه پیدا کند که کبد بیمار به طور کامل از کار بیفتد. اما برخی از بیماران ممکن است علائم زیر را داشته باشند:
- تب
- خستگی
- از دست دادن اشتها
- حالت تهوع
- استفراغ
- درد شکم
- تیرگی ادرار
- مدفوع خاکستری یا کمرنگ
- درد مفاصل
- زردی (رنگ زرد پوست یا چشم)
راه های انتقال هپاتیت B
همانطور که گفته شد انتقال این بیماری از طریق خون، مایع منی یا ترشحات بدن فرد آلوده قابل انتقال است. اما طریقه انتقال و سایر راههای انتقال هپاتیت b به شرح زیر است:
- سوزن آلوده
- خون و ترشحات آلوده
- رابطه جنسی با فرد آلوده
- انتقال از مادر آلوده به نوزاد
- پیوند اعضا
- خالکوبی یا سوراخ کردن گوش با وسایل آلوده
- تماس با خون یا زخم فرد مبتلا
- استفاده از تیغ مشترک با فرد آلوده
- استفاده از مسواک فرد آلوده
همچنین هپاتیت B از طریق غذا یا نوشیدنی، شیردهی، در آغوش گرفتن، بوسیدن، دست دادن، نشستن کنار فرد آلوده، استفاده از وسایل غذاخوری مشترک، سرفه و یا عطسه منتقل نخواهد.
تشخیص هپاتیت B
برای تشخیص هپاتیت ب، پزشک شما ابتدا معاینه فیزیکی را با توجه به سابقه پزشکی و خانوادگی شما انجام میدهد. سپس برای تشخیص قطعی ویروس آزمایش خون تجویز میکند و در صورت ابتلا آزمایشات تکمیلی دیگری درخواست مینماید. همچنین معمولا پزشکان آزمایشات دورهای برای بررسی روند تغییرات این بیمایری در بدن شما تجویز خواهند کرد.

در آزمایشگاه کیوان، آزمایشهای زیر برای تشخیص هپاتیت B قابل انجام است
HBS Ag: این آزمایش نشاندهندهی وجود عفونت در بدن، چه در مرحلهی حاد و چه در مرحلهی مزمن میباشد. این آزمایش در واقع نشاندهندهی حضور قطعی ویروس در بدن است.
HBS Ab: آنتی بادی مربوط به هپاتیت B در اواخر دورهی نقاهت تولید میشود. این آزمایش نشاندهندهی ایجاد ایمنی در اثر واکسیناسیون یا عفونت قبلی است.
HBV PCR: از آنجایی که PCR روش دقیق و حساس است؛ جهت تشخیص قطعی عفونت از این تست استفاده میشود.
HBV Viral loud: این روش دقیق تر از PCR میباشد. در افراد مبتلا به هپاتیت B مقدار ویروس شمارش و به پرشک گزارش میشود.
همچنین شما میتوانید در منزل بمانید و آزمایش هپاتیت خود را با آسودگی خاطر در منزل انجام دهید. برای ثبت درخواست، روی دکمه زیر کلیک کنید:
چطور از هپاتیت B پیشگیری کنیم؟
پیشگیری از این بیماری مانند هپاتیت A با واکسن امکان پذیر است. واکسن هپاتیت B در سه مرحله تزریق میشود.
چه کسانی باید واکسن هپاتیت دریافت کنند؟
- نوزادان
- معتادان تزریقی
- افرادی که بیش از یک شریک جنسی دارند
- کارکنان مراکز بهداشتی و درمانی
- کسانی که بیماری مزمن کبدی یا کلیوی دارند
- افراد مبتلا به ایدز
- افراد دارای اختلالات انعقادی خون مثل بیماران هموفیلی
مطالب مرتبط:
- کیت تشخیص هپاتیت B
- علت تغییر رنگ ادرار چیست؟
- بارداری و هپاتیت: هر آنچه باید بدانید
- گزارش اولیه شیوع ژنوتیپ ویروس هپاتیت B در ایران
درمان هپاتیت B
از آن جایی که درمان بیماری هپاتیت B بسیار پیچیده و به عوامل مختلفی وابسته است؛ تصمیم گیری در مورد استفاده از داروها بر عهده پزشک متخصص است. برای درمان هپاتیت ب پزشکان ممکن است داروهای صد ویروسی تجویز کنند و یا در برخی موارد داروهای بدون نسخه را همراه با رژیم غذایی مناسب تجویز نمایند.
تماس با آزمایشگاه کیوان جهت درخواست تست هپاتیت
هپاتیت B چیست؟
یک عفونت كبدی است كه توسط ويروس هپاتيت بی ايجاد میشود. دورهی کمون بیماری طولانی و حدود ۵۰ تا ۱۸۰ روز است. به دو صورت حاد و مزمن وجود دارد.
هپاتیت B حاد چیست؟
نوعی از بیماری هپاتیت است و آلودگی به این ویروس کمتر از 6 ماه طول میکشد و در این مدت عفونت کاملا برطرف و ویروس از خون پاک شود.
هپاتیت B مزمن چیست؟
طول دوره این بیماری بیش از 6 ماه است و ویروس در بدن باقی میماند و سیستم ایمنی بدن نمیتواند آن را از بین ببرد.
علائم بیماران مبتلا به هپاتیت مزمن چیست؟
اکثر مبتلایان به هپاتیت مزمن فاقد علائم هستند. اما برخی از بیماران ممکن است علائم زیر را داشته باشند:
تب، خستگی، از دست دادن اشتها، حالت تهوع، استفراغ، درد شکم، تیرگی ادرار، درد مفاصل، زردی (رنگ زرد پوست یا چشم)
از چه راههایی ویروس هپاتیت B منتقل میشود؟
سوزن آلوده، خون و ترشحات آلوده، رابطه جنسی با فرد آلوده، انتقال از مادر آلوده به نوزاد، پیوند اعضا، خالکوبی
چطور از ابتلا به بیماری هپاتیت B پیشگیری کنیم؟
پیشگیری از این بیماری از طریق واکسن امکان پذیر است.
راهی برای درمان هپاتیت B وجود دارد؟
درمان بیماری هپاتیت B بسیار پیچیده و به عوامل مختلفی وابسته است؛ تصمیم گیری در مورد استفاده از داروها بر عهده پزشک متخصص است.
سلام.سال هشتاد و چهار وقتی شانزده سالم بود سه دوز واکسن هپاتیت بی زدم (پدرم هپاتیت داره)سال نود و شش آزمایش تیتر دادم که شصت و چهار بود الان که سی و چهار سالمه آیا احتیاج به دوز یادآور هست؟
امروز به خاطر استفاده از تیغ اصلاح که پدرم باهاش پارچه را شکافت (امکانش هست که دستش را خراشیده باشه)و من ده دقیقه بعد با اون تیغ اصلاح کردم امکان انتقال هست؟
با سلام
من دو هفته پیش یک رابطه پر خطر داشتم با خانومی س*س ورکر که متولد سال ۷۸ بودن خودم هم متولد ۷۶ هستم
امروز آزمایش hbs ag و hbs ab دادم و جواب آنتی ژن اومده منفی هست و جواب آنتی بادی هنوز نیومده
یک سوال به جواب این آزمایش بعد از دو هفته اعبار هست یا نه و اینکه با توجه به اینکه هردو به احتمال زیاد در کودکی واکسینه شده ایم باز هم احتمال انتقال وجود دارد یا نه؟
سلام وقت بخیر
در روابط پرخطر ویروس ها و باکتری های مسئول ایجاد عفونتهای مقاربتی سلامتی افراد را تهدید می کند. توصیه می شود پانل بیماری های مقاربتی آزمایشگاه کیوان را انجام دهید. هر چند که با توجه به پوشش خوب واکسیناسیون هپاتیت B در کشور احتمال انتقال این ویروس از راه جنسی کمتر از بقیه پاتوژنهای مقاربتی مطرح است. جهت ثبت درخواست تست در منزل کلیک کنید: نسخه خوانی
سلام.من به تازگی آزمایش دادم و دکتر گفت باید بازم واکس هپاتیت بزنم مثل اینکه نوعش هپاتیت bهستش میخاستم بدونم روی صورت و سینه جوش زده بخاطر همین مشکله؟
سلام وقت بخیر
احتمالا به دلیل پایین بودن تیتر آنتی بادی توصیه به دریافت دوز یادآور واکسن هپاتیت B می کنند. زدن جوش روی صورت و بدن ارتباطی با پایین بودن تیتر آنتی بادی هپاتیت B ندارد.
با سلام
آیا میتونیم از کسی که خارج از ایرانه و امکان برگشتن به ایران نداره نمونه بگیریم بیاریم ایران برای پی سی ار یا وایرال لود؟
اگر میشه به چه صورت؟
با تشکر
سلام وقت بخیر
به دلیل دقت بالای این نوع آزمایش ها، انجام آن نیازمند تایید هویت شخص است. ضمنا ارسال نمونه خارج از ایران و و عدم امکان ارسال نمونه به صورت فوری، در جوابدهی تست موثر است.
متاسفانه امکان انجام این مورد وجود ندارد.
با تشکر