آرتروز چیست؟ چه چیزی باعث ابتلا به آرتریت میشود؟
بیماری آرتروز میتواند باعث ایجاد درد و سفتی در مفاصل افراد شود. همچنین مصرف برخی داروها همراه با ورزشهایی خاص، ممکن است به تسکین درد و التهاب بیماری آرتروز کمک کنند. اما آرتروز چیست؟ علائم آرتروز چیست؟ علت آرتریت چیست؟ در این مقاله از مجله سلامت کیوان همراه ما باشید تا درباره بیماری آرتروز و نحوه درمان و پیشگیری از آن بیشتر توضیح دهیم.
آرتروز چیست؟
بیماری آرتروز که به آن استئوآرتریت (OA) نیز گفته میشود یکی از شایعترین بیماریهای مفاصل است. مفصل جایی است که دو استخوان به هم میرسند و به واسطه غضروفها روی هم حرکت میکنند. غضروف بافت محافظی است که انتهای استخوانها را میپوشاند. ابتلا به بیماری آرتروز یا استئوآرتریت، باعث میشود این غضروفها در مرور زمان از بین بروند، که متاسفانه این فرایند باعث ساییدگی استخوانها و مفاصل میشوند. بیماری آرتروز میتواند باعث ایجاد احساس درد، سفتی و سایر علائم مربوط با آن در بین افراد مبتلا به این عارضه شوند(1).
آرتروز میتواند در هر مفصلی رخدهد. با اینحال، شایعترین نواحی بدن که درگیر این بیماری میشوند عبارتند از:
- دستها
- انگشتان دست
- شانه
- ستون فقرات (به طور معمول در گردن یا پایین کمر)
- باسن
- زانوها
اگرچه بیماری آرتروز ممکن است در هر سنی و یا در بزرگسالان نیز رخدهد، با اینحال این بیماری بیشتر در افراد مسن دیده میشود. آرتروز یکی از شایعترین عوامل اصلی در ناتوانی در بین افراد مسن است. طبق گفته مسئولان بهداشتی کشور، حدود 15 درصد از ایرانیان به آرتروز مبتلا هستند.
عوامل افزایش خطر آرتروز
برخی از عواملی که خطر ابتلا به آرتروز را افزایش میدهند عبارتند از:
- سابقه خانوادگی
- جنسیت (زنان میزان آرتروز بالاتری نسبت به مردان دارند)
- یائسگی
- داشتن مشاغل سخت
- سابقه آسیب دیدگی در مفاصل
- اضافه وزن یا چاقی
- وضعیت بدنی ضعیف
- داشتن یک بیماری پزشکی دیگر که بر سلامت مفاصل شما تأثیر میگذارد، مانند دیابت یا نوع دیگری از آرتریت
- وجود آرتروز در یکی از قسمتهای بدن خطر ابتلا به آرتروز در سایر قسمتهای بدن شما افزایش میدهد.
علائم بیماری آرتروز
درد مفاصل، سفتی و تورم شایع ترین علائم بیماری آرتریت هستند. همچنین ممکن است علائم شما در صبح هنگام برخاستن از رختخواب یا در هنگام ایستادن پس از استراحت بدتر شود. سایر علائم آرتریت روماتوئید عبارتند از:
- سفتی صبحگاهی که میتواند 30 دقیقه یا بیشتر طول بکشد.
- بیش از یک مفصل آسیب دیده باشد.
- آرتریت در مفاصل کوچکتر مانند دست و پا شایع تر است.
- خستگی مفرط
- تب با درجه پایین
- التهاب چشم و دهان
- تعداد کم گلبولهای قرمز خون
عوارض آرتروز چیست؟
عوارض آرتروز به خوبی شناخته شده است از جمله اینکه میتواند باعث عوارض فیزیکی شدیدی در بین افراد مبتلا به این بیماری شود. همچنین در برخی موارد این بیماری میتواند باعث ایجاد عوارض عاطفی نیز شود.
عوارض جسمی آرتروز عبارتند از:
- درد استخوان
- خواب ضعیف
- احساس خراشیده شدن در زانوها
- ضعف عضلانی اطراف مفصل
- رشد استخوان در انگشتان دست
- افزایش وزن در نتیجه درد یا محدودیت حرکتی
- استئونکروز یا مرگ استخوان
- فرسایش رباطها و تاندونها
- همارتروز یا خونریزی در نزدیکی مفاصل
- مشکل در حرکت کردن
- احساس خستگی مزمن
عوارض عاطفی آرتروز عبارتند از:
آرتروز و تاثیر آن بر غضروفها
غضروف ماده ای سخت، لاستیکی و انعطاف پذیر است که وظیفه آن محافظت از انتهای استخوانها در داخل مفصل است و به آنها اجازه میدهد به راحتی در مقابل یکدیگر حرکت کنند. هنگامی که غضروف از بین میرود، سطوح استخوانی حفرهدار و خشن میشوند. این امر میتواند باعث درد در مفاصل و تحریک در بافتهای اطراف آن شود. غضروف آسیب دیده نمیتواند خود را ترمیم کند، زیرا غضروف حاوی هیچ رگ خونی نیست. تماس استخوانها با یکدیگر میتوانند باعث ایجاد درد شدید و سایر علائم مرتبط با آرتروز شود.
تشخیص آرتروز
آرتروز بیماری است که اغلب به کندی ایجاد میشود. و تا زمانی که شروع به ایجاد علائم دردناک یا ناتوان کننده نکند، تشخیص آن ممکن است سخت باشد. آرتروز زودرس، اغلب پس از تصادف یا حادثه دیگری که باعث شکستگی در استخوانها میشود ایجاد میشود. برای تشخیص آرتروز به برخی عکسبرداریها نیاز است. برای مثال پزشک شما ممکن است از MRI برای تشخیص آرتروز استفاده کند. این تست تصویربرداری از امواج رادیویی و میدان مغناطیسی برای ایجاد تصاویری از استخوان و بافتهای نرم استفاده میکند.
سایر آزمایشهای تشخیصی شامل آزمایش خون برای رد سایر بیماریهایی که باعث درد مفاصل میشوند، مانند آرتریت(RA) است. همچنین تجزیه و تحلیل مایع سینوویال (مفاصل) میتواند به تعیین اینکه نقرس یا عفونت علت اصلی التهاب شما است کمک کند.
مطالب مرتبط:
- آیا ایدز خطر سرطان را افزایش می دهد؟
- تفسیر آزمایش ایدز
- علت خونریزی از واژن و درمان آن
- علت خونریزی از مقعد و درمان آن
تفاوت استئوآرتریت و آرتریت روماتوئید
آرتروز و آرتریت روماتوئید (RA) علائم مشابهی دارند اما شرایط بسیار متفاوتی نسبت به یکدیگر دارند. آرتروز یک بیماری دژنراتیو است، به این معنی که با گذشت زمان شدت آن افزایش مییابد. از طرف دیگر، آرتریت (RA) یک اختلال خود ایمنی است.
افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید سیستم ایمنی دارند که پوشش نرم اطراف مفاصل را با تهدیدی برای بدن اشتباه میگیرند و باعث میشوند سیستم ایمنی بدن به آن ناحیه حمله کند. این پوشش نرم که شامل مایع سینوویال است، سینوویوم نامیده میشود. همانطور که سیستم ایمنی حمله خود را آغاز میکند، تجمع مایع در مفصل رخ میدهد. این فرایند باعث سفتی، درد، تورم و التهاب در افراد میشود. اگر مطمئن نیستید که درد مفاصل شما به چه علت است، بهترین راه حل این است که با پزشک درباره علائم خود صحبت کنید. شما همچنین می توانید تحقیقات اولیه خود را انجام دهید.
روشهای درمان آرتروز
نحوه درمان آرتروز بر مدیریت علائم آن متمرکز است. به طور کلی نوع و نحوه درمان که بتواند بیشترین کمک را به شما میکند تا حد زیادی به شدت علائم و محل مفصل آسیب دیده بستگی دارد. اغلب، داروهای بدون نسخه (OTC)، تغییر در سبک زندگی و درمانهای خانگی برای تسکین درد، سفتی و تورم مفاصل کافی هستند.
- داروها: تعدادی از انواع مختلف داروهای OA که میتوانند به تسکین دردهای آرتروز شما کمک کنند عبارتند از:
- مسکنهای خوراکی: استامینوفن (تیلنول) و سایر مسکنها به کاهش دردهای ناشی از آرتروز کمک میکنند اما تورم آن را کاهش نمیدهند.
- مسکنهای موضعی: برخی محصولات (OTC) به صورت کرم و ژل در دسترس هستند. آنها به بیحس شدن ناحیه مفصل کمک میکنند و میتوانند درد را به ویژه برای دردهای خفیف آرتریت تسکین دهند.
- مدیریت وزن: اضافه وزن میتواند به مفاصل شما فشار وارد کرده و باعث ایجاد درد شود. کاهش وزن به کاهش فشار بر روی مفاصل و کاهش درد آرتروز شما کمک میکند.
- خواب مناسب: استراحت دادن به عضلات میتواند تورم و التهاب ناشی از آرتروز را کاهش دهد. با خودتان مهربان باشید و زیاده روی نکنید. خواب کافی در شب نیز می تواند به شما در مدیریت موثرتر درد کمک کند.
- ورزش کردن: فعالیت بدنی باعث میشود تا عضلات اطراف مفاصل شما را تقویت شوند و ممکن است به کاهش سفتی مفاصل کمک کند. شما میتوانید برخی فعالیت های ملایم مانند پیاده روی یا شنا را انتخاب کنید. تای چی و یوگا همچنین میتوانند انعطاف پذیری مفاصل را بهبود بخشند و به مدیریت درد و علائم شما کمک کنند.
کلام آخر
ابتلا به بیماری آرتروز یا استئوآرتریت، باعث میشود که غضروفها در مرور زمان از بین بروند، این فرایند باعث ساییدگی استخوانها و مفاصل میشود. بیماری آرتروز میتواند باعث ایجاد احساس درد، سفتی و سایر علائم مربوط با آن در بین افراد مبتلا به این عارضه شود. هنگامی که غضروف از بین میرود، سطوح استخوانی حفره دار و خشن میشوند. این امر میتواند باعث درد در مفاصل و تحریک در بافتهای اطراف آن شود که به آن آرتروز یا استئوآرتریت گفته میشود.
آرتروز چیست؟
بیماری آرتروز که به آن استئوآرتریت (OA) نیز گفته میشود یکی از شایع ترین بیماریهای مفاصل است. مفصل جایی است که دو استخوان به هم میرسند.
تشخیص آرتروز چگونه است؟
آرتروز بیماری است که اغلب به کندی ایجاد میشود. و تا زمانی که شروع به ایجاد علائم دردناک یا ناتوان کننده نکند، تشخیص آن ممکن است سخت باشد. روشهای تصویربرداری و آزمایش خون میتوانند به تشخیص بیماری آرتروز کمک کنند.
عوارض آرتروز چیست؟
آرتروز، میتواند باعث عوارض فیزیکی شدیدی در بین افراد مبتلا به این بیماری شود. همچنین در برخی موارد این بیماری میتواند باعث ایجاد عوارض عاطفی نیز شود.