راههای انتقال HPV در زنان
بیماری HPV یا Human Papilloma Virus یکی از متداول ترین بیماریهای آمیزشی عفونی است. مطابق مطالعات انجام شده، حدود 80 درصد از زنان در طول زندگی خود، تجربه ابتلا به یکی از انواع این ویروس را دارند.
به همین دلیل سوالاتی که برای بسیاری از افراد پیش میآید این است که آیا علاوه بر ارتباط جنسی، زگیل تناسلی از طریق راههای دیگری از فردی به فرد دیگر منتقل میشود یا خیر؟ همراه ما باشید تا در این مقاله از سری مقالههای مجله سلامت کیوان به تشریح راههای انتقال HPV در زنان، نشانههای حاصل از آن و راههای درمان پرداخته ایم.
نشانههای HPV در زنان
در بسیاری از مواقع ابتلا به ویروس HPV بدون علامت یا نشانه خاصی(1) بوده و ویروس به طور خود به خودی ناپدید میشود. از این رو ممکن است شخص مبتلا از آلوده بودن خود به این بیماری آگاهی نداشته باشد. اما گاهی هم این ویروس نمود بیرونی یافته و به شکل زگیلهای سفید رنگ یا همرنگ پوست بر روی بدن زنان پدیدار میشود. این زگیلها میتوانند همراه با خارش یا بدون خارش باشند. بعضی از آنها برجسته و برخی صاف هستند. اندازه آنها از یک میلی متر تا یک سانتی متر متغیر خواهد بود. به طور کلی زگیلهای حاصل از ویروس HPV به دو دسته زیر دسته بندی میشوند:
زگیلهای پوستی
انتقال HPV در زنان به روشهای متفاوتی اتفاق میافتد. باید بدانید که توجه به روشهایی که این بیماری انتقال پیدا میکند و انجام اقدامات لازم برای جلوگیری از انتقال بهترین روشی است که میتوانید توسط آن با این بیماری مقابله کنید. راههای انتقال HPV در زنان عبارتند از:
1- رابطه جنسی
مهمترین و اصلیترین روش انتقال HPV در زنان تماس جنسی است. بسیاری افراد به دلیل داشتن رابطه جنسی پر خطر و بدون محافظت به این بیماری مبتلا شده اند. باید بدانید که رابطه جنسی دهانی نیز میتواند باعث انتقال این بیماری به دهان فرد سالم و ابتلای او شود.
2- لباس زیر
استفاده از لباس زیر فرد مبتلا یکی دیگر از راههای انتقال HPV در زنان و مردان است. توجه به این نکته میتواند از آلوده شدن افراد جلوگیری کند. لباسهای زیر فرد آلوده به صورت مستقیم با نواحی مبتلا به این ویروس در تماس هستند و به همین دلیل میتوانند به راحتی باعث انتقال این ویروس شوند.
3- تیغ آلوده
تیغ و لوازم اصلاح آلوده نیز میتواند باعث انتقال HPV در زنان و مردان شود. باید بدانید که تماس پوستی با لوازم آلوده یکی دیگر از راههای انتقال این بیماری است و باید در این خصوص دقت داشته باشید.
4- اپیلاسیون و لیزر
همانطور که در بخشهای قبل به آن اشاره کردیم، تماس لوازم اصلاح و موارد دیگری که با قسمتهای آلوده به این بیماری در تماس هستند میتوانند باعث انتقال این بیماری شوند. به همین دلیل در صورتی که دستگاه اپیلاسیون و لیزر قبل از استفاده به خوبی ضد عفونی نشود، میتواند باعث انتقال این بیماری از فرد مبتلا به افراد سالم شود.
5- انتقال از مادر به فرزند
در بسیاری مواقع در هنگام تولد نوزاد، در صورتی که مادر مبتلا به این بیماری باشد، میتواند بیماری HPV را به نوزاد انتقال دهد. البته احتمال بروز این اتفاق در زایمان طبیعی بسیار بیشتر است و در به دنیا آمدن نوزاد به صورت سزارین این ریسک کاهش پیدا میکند.
6- لوازم شخصی آلوده
استفاده از لوازم شخصی فرد مبتلا مانند مسواک، حوله و سایر موارد مشابه نیز باعث انتقال این بیماری به افراد سالم میشود. باید بدانید که برای عدم ابتلا به این ویروس بهتر است از هیچ گونه لوازم شخصی افرادی که به این بیماری مبتلا هستند، استفاده نکنید. هر وسیلهای که با قسمتهای آلوده در تماس باشد، میتواند باعث انتقال این بیماری شود.
توجه داشته باشید که مواردی مانند دست دادن و استفاده از روشویی و دستشوییای که فرد آلوده از آن استفاده میکند، باعث انتقال این بیماری نمیشود. همچنین این بیماری از طریق استخر و موارد مشابه نیز منتقل نخواهد شد.
مواردی که احتمال ابتلا را افزایش میدهد
باید بدانید که در برخی مواقع بعضی افراد زمینه بیشتری برای ابتلا به این بیماری را دارند و راحتتر مبتلا میشوند. اگر بخواهیم به صورت خلاصه به افرادی که در معرض خطر بیشتری قرار دارند اشاره کنیم، باید از گروههای زیر نام ببریم.
- استفاده طولانی مدت از آنتی بیوتیکها
- افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند
- مبتلایان به برخی از بیماریهای پوستی و عفونی
- افرادی که پوست آنها ملتهب است
- کودکانی که والدینشان به این بیماری مبتلا هستند
- کسانی که شیمی درمانی انجام میدهند.
- افرادی که پیوند عضو داشتهاند.
مطالب مرتبط:
- درمان زگیل تناسلی با لیزر هزینه، مزایا و معایب
- کرایو یا فریز زگیل تناسلی: درمان با روش انجماد و فریز کردن
- تفسیر آزمایش HPV
راههای پیشگیری و درمان
قطعاً زنان برای پیشگیری از ابتلا به ویروس HPV باید از رعایت بهداشت و ایمنی در مکانهایی مانند استخرها، حمامهای عمومی، سالنهای اپیلاسیون، مراکز لیزر و مکانهایی از این قبیل اطمینان حاصل کنند. از آن مهم تر، توجه به داشتن رابطه جنسی محافظت شده با شرکای جنسی معین و محدود است. برای مثال استفاده از کاندوم در آمیزش میتواند خطر ابتلا به زگیل تناسلی را تا 70 درصد کم کند. اما باید گفت بهترین و مؤثرترین راه برای محافظت در برابر ابتلا به ویروس HPV تزریق واکسن HPV آن است.
متأسفانه درمان قطعی یا مشخصی برای نابودی ویروس HPV در شخص مبتلا وجود ندارد. اما میتوان ضایعات حاصل از این ویروس را با روشهای مختلفی از میان برد و این بیماری را به حالت کنترل شده درآورد.
روشهای تشخیص HPV در زنان
تقریباً میتوان گفت روشهای تشخیص HPV فقط برای زنان کاربرد دارند. سه روش تست کولپوسکوپی، تست مولکولی و تست پاپ اسمیر بهترین روشهای تشخیص HPV در زنان محسوب میشوند.
تست کولپوسکوپی
تست کولپوسکوپی بالاترین میزان دقت را در میان این سه روش داشته و با استفاده از آن حتی میتوان سلولهای دیسپلازی یا سلولهای سرطانی را در همان ابتدا شناسایی کرد.
تست مولکولی
امروزه از تستهای مولکولی (PCR)، (DNA probs) ، (HPV Typing) ، (Real-Time PCR) و (HC2) جهت شناسایی (DNA) پاپیلوما ویروس انسانی استفاده میکنند. این روشها نیز دقت و حساسیت بالایی دارند.
تست پاپ اسمیر
این نوع تست از جمله تستهای رایج است که با انجام نمونه برداری یا بیوپسی از دهانه رحم صورت میگیرد. البته این روش نسبت به دو روش قبلی از دقت پایین تری برخوردار است. به طور کلی بنا به توصیه پزشکان بهتر است خانمهای 21 سال به بالا در صورت داشتن فعالیت جنسی، هر سه سال یک بار تست پاپ اسمیر را انجام دهند.
در صورتی که نیاز به تست HPV دارید و یا هنوز ابهامی در خصوص ویروس HPV برای شما باقی مانده است، میتوانید همین حالا با پر کردن فرم زیر درخواست مشاوره خود را ثبت نمائید. متخصصان آزمایشگاه تخصی ویروس شناسی کیوان در اولین فرصت با شما تماس گرفته و راهنماییهای لازم را انجام خواهند داد. همین حالا اقدام کنید.
جمع بندی
- HPV یا (Human Papilloma Virus) یکی از متداول ترین بیماریهای آمیزشی عفونی است.
- مطابق مطالعات انجام شده، حدود 80 درصد از زنان در طول زندگی خود، تجربه ابتلا به یکی از انواع این ویروس را دارند.
- به طور کلی زگیلهای حاصل از ویروس HPV به دو دسته زگیلهای پوستی و زگیلهای تناسلی دسته بندی میشوند.
- انتقال HPV در زنان از راههای انواع تماس و رابطه جنسی، از طریق استفاده مشترک از وسایل شخصی مانند مسواک و تیغ، در آرایشگاهها و مراکز لیزر، در استخرها و حمامهای عمومی میتواند رخ دهد.
- سه روش تست کولپوسکوپی، تست مولکولی و تست پاپ اسمیر بهترین روشهای تشخیص HPV در زنان محسوب میشوند.
- متأسفانه درمان قطعی برای نابودی ویروس HPV در شخص مبتلا وجود ندارد. اما میتوان ضایعات حاصل از این ویروس را با روشهای مختلفی مانند استفاده از کرمهای موضعی سوزاندن، منجمد کردن و جراحی زگیل از میان برد.
آیا ویروس HPV از مادر به جنین منتقل میشود؟
ممکن است این ویروس در طول دوره بارداری یا در حین زایمان از مادر به جنین منتقل شود. البته احتمال این امر کم بوده و غالب نوزادان متولد شده با این ویروس بدون هیچ مشکلی به زندگی خود ادامه میدهند و پس از مدتی ویروس خود به خود از بین میرود. به ندرت ممکن است ویروس HPV از نوع زگیل تناسلی بر روی حنجره یا تارهای صوتی نوزاد اثر گذاشته و بیماری پاپیلوماتوز تنفسی عود کننده را پدید آورد.
چه نوع روشی میتواند به عنوان درمان قطعی برای درمان ویروس HPV به کار رود؟
متأسفانه این ویروس درمان قطعی ندارد و با هیچ روشی نمیتوان آن را از بین برد. اما به کمک برخی روشها میتوان ضایعات حاصل از این بیماری را از میان برد.
آیا همه سویههای ویروس HPV خطرناک هستند؟
خیر، این ویروس شامل گونههای مختلفی است که میتواند باعث ایجاد زگیل بر روی پوست و حتی در مواردی سرطان شود. در واقع نوع ویروس HPV تعیین کننده میزان خطرناک بودن و عارضههای حاصل از آن خواهد بود. غالب سویههای این ویروس بدون ایجاد مشکل و به طور خود به خودی از بین میروند. اما حدود 90 درصد از سویههای ویروس HPV میتوانند باعث ایجاد بیماری و عارضههای جدی شوند.
آیا انتقال ویروس HPV از طریق استخر ممکن است؟
با این که انتقال ویروس HPV از طریق استخر نادر است، در صورتیکه که فرد مبتلا به HPV در جایی مثل لبه ی استخر بنشیند و شما بلافاصله بدون لباس روی همان قسمت بنشینید، امکان ابتلا به زگیل تناسلی وجود دارد.