علت گوش درد چیست؟ سریع ترین روش درمان گوش درد در خانه
گوش درد معمولاً در کودکان دیده میشود، البته این عارضه ممکن است در بزرگسالان نیز رخ دهد. گوش درد ممکن است یک یا هر دو گوش شما را درگیر کند، اما بیشتر اوقات یک گوش را تحت تاثیر قرار میدهد. بیماریهای متفاوتی ممکن است منجر به ایجاد عارضه گوش درد شوند.
علت درد گوش چیست؟ گوش درد کودکان به چه علتی رخ میدهد؟ درمان گوش درد در خانه ممکن است؟ تا انتهای این مقاله از مجله سلامت کیوان همراه ما باشید تا به عوامل و روشهای درمان گوش درد بپردازیم.
گوش درد چیست؟
گوش درد یکی از شایعترین عواملی است که به دلیل بروز آن به پزشک مراجعه میکنیم، یا برای کنترل و مدیریت علائم گوش درد خود، به دنبال درمان آن هستیم. در اغلب موارد گوش درد میتواند نشانهای از عفونت گوش یا نشانهای از یک بیماری زمینهای باشد. با اینحال به ندرت، پیش میآید که این عارضه نشانهای از یک بیماری جدی باشد. بسیاری از عوامل ممکن است باعث بروز علائم گوش درد در افراد شود.
به طور کلی، پزشکان علت گوش درد را به دو دسته کلی تقسیم میکنند: عفونت گوش خارجی و عفونت گوش میانی. به عنوان مثال، تجمع جرم گوش، باعث بروز عارضه عفونت گوش خارجی میشود. طبق گفته پزشکان، کودکان بیشتر از بزرگسالان دچار عفونت گوش خارجی میشوند. همچنین بهتر است بدانید که معمولاً علائم گوش درد عفونت گوش خارجی با گذشت زمان بدتر میشود به همین دلیل بهتر است که در صورت بروز علائم گوش درد اولیه در کودکتان به یک پزشک متخصص مراجعه کنید.(1)
چه کسانی در خطر ابتلا به گوش درد هستند؟
تقریباً هر کسی میتواند گوش درد داشته باشد. با این حال، کودکان خردسال، بیشتر از کودکان بزرگتر و بزرگسالان در معرض گوش درد هستند. یک مطالعه نشان میدهد که تا حدود سه سالگی، 80 درصد از کودکان دچار عفونت گوش میانی (اوتیت میانی حاد) میشوند. در اغلب موارد، گوش درد در کودکان حکایت از یک بیماری یا مشکل در خود گوش دارد. اما گوش درد در بزرگسالان در بیشتر موارد درد ارجاعی است.
سایر عوامل احتمالی که موجب ابتلا به گوش درد میشوند عبارتند از:
- حساسیت فصلی یا آلرژی.
- عفونت سینوسی.
- گلو درد.
- عفونت دندان.
- تجمع جرم گوش.
- پارگی پرده گوش.
- تغییرات فشار هوا.
- آرتروز فک.
همچنین یکی از اصلی ترین عوامل درد گوش، انسداد شیپور استاش، (لوله ای که گوش میانی را به پشت حلق متصل میکند)است. هنگامی که شیپور استاش گوش شما مسدود میشود، مایع و هوا نمیتوانند از طریق این لوله عبور کنند که در نتیجه باعث افزایش فشار و گوش درد میشود.
علائم گوش درد چیست؟
علائم گوش درد، میتواند در اثر عفونت یا آسیب رسیدن به گوش ایجاد شوند. برخی از شایعترین علائم گوش درد در بزرگسالان عبارتند از:
- اختلال شنوایی و کم شنوایی.
- ترشح مایعی از گوش.
- درد یا تورم در گوش
- احساس فشار یا سنگینی در گوش
- احساس سوزش در گوش
- سرفه یا عطسه
- احساس پر شدن یا بسته شدن گوش
- احساس سرگیجه یا عدم تعادل
- صداهای غیر طبیعی مانند زنگ خوردن یا صدای بوق در گوش
- افزایش دمای بدن
معمولاً کودکان میتوانند علائم دیگری از این عارضه را نشان دهند، مانند:
- کم شنوایی یا مشکل در پاسخ به صداها.
- تب.
- احساس سنگینی در گوشها.
- مشکل در خوابیدن.
- گریه کردن یا تحریک پذیری بیش از حد معمول کودک.
- احساس سردرد.
- از دست دادن اشتها.
در صورت داشتن هر یک از این علائم، بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا علت دقیق گوش درد شما تشخیص داده شود و درمان مناسبی برای آن تجویز شود.
علائم دیگری نیز وجود دارد که در صورت بروز آنها باید سریعاً به اورژانس مراجعه کرد. برخی از این علائم عبارتند از:
- گوش درد شدید.
- احساس سرگیجه.
- سردرد شدید.
- تورم اطراف گوش.
- افتادگی عضلات صورت.
- خروج خون یا چرک از گوش.
اگر علائم گوش درد شما در عرض 24 تا 48 ساعت بدتر شد یا وضعیت آن بهبود نیافت، باید به اورژانس مراجعه کنید.
کم شنوایی چیست؟
ما اغلب همه صداهای اطرافمان مانند، پارس سگ، وزوز زنبور یا ملودی مورد علاقهمان را بدیهی میدانیم. با این حال، برای بسیاری از مردم، جهان، مکانی بسیار آرام است. آنها توانایی شنیدن صداهای یک یا هر دو گوششان را از دست دادهاند. برای درک اینکه چگونه شنوایی شما از دست میرود، ابتدا باید بدانید که وقتی میشنوید معمولاً در داخل گوش شما چه اتفاقی میافتد. شما میتوانید درباره کم شنوایی و درخواست تست شنوایی سنجی در منزل اینجا بخوانید: تشخیص کم شنوایی + انواع تست شنوایی سنجی در منزل
علت گوش درد
همانطور که قبلا به آن اشاره کردیم، یکی از شایعترین شکایاتی که بیماران را به مطب پزشک ارجاع میدهد، گوش درد است. عارضه گوش درد، خود را با نشانههای متفاوتی نشان میدهد. توجه به این نشانهها میتواند باعث شود تا افراد در مراحل ابتدایی متوجه این موضوع شوند و همین امر در روند درمان گوش درد و کوتاه شدن زمان آن تأثیر مناسبی دارد. آسیب یا ضربه به گوش، عفونت، تحریک در گوش و درد ارجاعی از شایعترین عواملی است که باعث ایجاد این عارضه میشوند.(2) درد ارجاعی دردی است که در جایی غیر از محل عفونت یا محل آسیب دیده احساس میشود. به عنوان مثال، دردی که منشا آن فک یا دندان است ممکن است در گوش احساس شود. دلایل گوش درد می تواند شامل موارد زیر باشد:
عفونت گوش یکی از شایعترین دلایل ایجاد گوش درد است. عفونت گوش میتواند در گوش خارجی، میانی و داخلی رخ دهد. عفونتهایی مانند سرخک، اوریون و مننژیت نیز میتوانند به گوش آسیب برسانند. گاهی اوقات میتواند باعث ایجاد گوش درد شده و شنوایی شما را مانند یک پلاگ مسدود کند.
- عفونت گوش خارجی: عفونت گوش خارجی میتواند در اثر شنا کردن، استفاده از سمعک یا هدفون که به پوست داخل مجرای گوش آسیب میزنند، ایجاد شود. پوستی که در کانال گوش خراشیده یا تحریک شود میتواند منجر به عفونت شود. همچنین آب پوست مجرای گوش را نرم میکند، که میتواند بستری برای رشد باکتریها ایجاد کند.
- عفونت گوش میانی: عفونت گوش میانی میتواند به دلیل عفونتهایی باشد که ناشی از عفونت دستگاه تنفسی هستند. تجمع مایعات در پشت پرده گوش ناشی از این عفونتها میتواند باعث رشد باکتریها شده و در نهایت منجر به عفونت گوش میانی میشوند.
- لابیرنتیت: لابیرنتیت یک اختلال گوش داخلی است که گاهی اوقات به دلیل عفونت های ویروسی یا باکتریایی ناشی از بیماری های تنفسی ایجاد میشود.
سایر عوامل ایجاد گوش درد که بیشتر شایع هستند عبارتند از:
- تغییر فشار هوا، مانند هنگام پرواز در هواپیما
- تجمع جرم در گوش
- وجود یک جسم خارجی در گوش
- گلو درد استرپتوکوکی
- عفونت سینوسها
- شامپو یا آب حبس شده در گوش
- استفاده از گوش پاککن پنبه ای در گوش
سایر عوامل گوش درد که کمتر شایع هستند عبارتند از:
- سندرم مفصل گیجگاهی فکی (TMJ)
- سوراخ شدن یا پارگی پرده گوش
- آرتریت که فک را تحت تاثیر قرار دهد
- عفونت دندان
- دندان نهفته
- اگزما در کانال گوش
- نورالژی سه قلو (درد مزمن عصب صورت)
درمان گوش درد
درمان گوش درد بستگی به علت اصلی آن دارد. اما در موارد عمومی و پس از مهاینه پزشک، میتوانید از روشهایی برای تسکین خود استفاده کنید. پس از این که پزشک با انجام معاینات از سلامت فرد مبتلا به این عارضه اطمینان حاصل کرد، از روشهای متفاوتی برای درمان گوش درد استفاده میکند. گوش درد به راحتی قابل درمان است. روشهای درمانی مختلفی برای درمان افراد مبتلا به گوش درد وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
درمان گوش درد با روشهای خانگی
برای کاهش و کنترل علائم گوش درد میتوانید اقداماتی را در خانه انجام دهید. شما میتوانید این گزینههای درمانی را برای بهبود و درمان درد گوش خود امتحان کنید:
- یک دستمال سرد را روی گوش بمالید.
- اجازه ندهید داخل گوش خیس شود.
- برای کمک به کاهش فشار گوش، عمود بنشینید.
- از قطرههای گوش بدون نسخه (OTC) استفاده کنید.
- مسکنهای بدون نیاز به نسخه (OTC) مصرف کنید.
- برای کمک به کاهش فشار، آدامس بجوید.
درمان گوش درد با دارو
برخی داروها میتوانند در بهبود وضعیت گوش درد مؤثر باشند. البته این داروها را پزشک پس از بررسیهای لازم تجویز میکند. اگر گوشهای شما عفونت کرده باشد، پزشک شما ممکن است مصرف برخی آنتی بیوتیکهای خوراکی یا قطره گوش را تجویز کند. مصرف داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند استامینوفن یا ایبوپروفن میتواند در کاهش التهاب و درد گوش مفید باشد
باید بدانید، پس از بهبود علائم، مصرف دارو را قطع نکنید. مهم است که نسخه خود را تمام کنید تا مطمئن شوید که عفونت به طور کامل از بین رفته است. اگر تجمع موم باعث گوش درد شود، ممکن است به شما قطرههای نرم کننده موم داده شود. آنها ممکن است باعث شوند که موم به خودی خود بیفتد.
پزشک شما همچنین ممکن است موم را با استفاده از فرآیندی به نام شستشوی گوش خارج کند، یا ممکن است از یک دستگاه ساکشن برای برداشتن موم استفاده کند.
بیشتر بخوانید:
پیشگیری از گوش درد
بسیاری از افراد هنگامی به پزشک مراجعه میکنند که با علائم گوش درد مواجه شدهاند. اما ممکن است از چند هفته تا چندین ماه خبری از علائم این عارضه نباشد. برای بسیاری از افراد این سؤال وجود دارد که چه راهکاری را استفاده کنیم تا به این عارضه مبتلا نشویم.
- از سیگار کشیدن و قرار گرفتن در معرض دود سیگار خودداری کنید.
- اجسام خارجی را از گوش دور نگه دارید.
- بعد از شنا یا حمام کردن، گوشها را خشک کنید.
- از محرکهای آلرژی مانند گرد و غبار و گرده گل خودداری کنید.
کلام آخر
گوش درد عارضهای است که ابتلا به آن میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. این عارضه میتواند نشاندهنده عفونت گوش، سینوزیت، و دیگر بیماریها باشد. عارضه گوش درد خود را با نشانههای متفاوتی نشان میدهد توجه به این نشانهها میتواند باعث شود تا افراد در مراحل ابتدایی متوجه این موضوع شوند و همین امر در روند درمان گوش درد و کوتاه شدن زمان آن تأثیر مناسبی دارد. اگر علائم گوش درد شما پس از 24 ساعت الی 48 ساعت از بین نرفت بهتر است به یک متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید.
گوش درد چیست؟
گوش درد یکی از شایع ترین بیماریها در میان کودکان و بزرگسالان است. در اغلب موارد گوش درد میتواند نشانهای از عفونت گوش یا نشانهای از یک بیماری زمینهای باشد. به ندرت، پیش میآید که این عارضه نشانهای از یک بیماری جدی باشد. با اینحال بهتر است در صورتی که به این عارضه مبتلا شدهاید به یک پزشک متخصص مراجعه کنید.
چه کسانی در خطر ابتلا به گوش درد هستند؟
تقریباً هر کسی میتواند گوش درد داشته باشد. با این حال، کودکان خردسال بیشتر از کودکان بزرگتر و بزرگسالان در معرض گوش درد هستند.
دلایل و علت گوش درد چیست؟
آسیب و ایجاد زخمها در قسمت میانی گوش، عفونت، تحریک در گوش و درد ارجاعی از شایع ترین عواملی است که باعث ایجاد این عارضه شوند.
درمان گوش درد چیست؟
روشهای متفاوتی برای درمان گوش درد وجود دارد. اگر گوش درد شما ناشی از عفونت باشد، پزشک شما ممکن است مصرف برخی آنتی بیوتیکهای خوراکی یا قطره گوش را تجویز کند.
درمان معجزه آسای گوش درد چیست؟
در واقع راهکار معجزه آسا و درمان فوری ای برای درمان گوش درد وجود ندارد. اما برخی درمانهای طبیعی و بدون نسخه وجود دارد که کمک کننده هستند. بسته به علت ممکن است نیاز به درمان پزشکی داشته باشید.
گوش درد چقدر طول میکشد؟
بسیاری اوقات گوش درد در طی حدود یک تا دو هفته بهبود مییابد و علائم بعد از چند روز شروع به بهبود میکنند. با این حال اگر گوش درد شما به دلایل دیگری باشد، ممکن است زودتر یا دیرتر بهبود یابد. اگر درد طی چند روز بهتر نشد به پزشک مراجعه کنید.
چه زمانی گوش درد خطرناک است؟
زمانی که گوش درد شدید باشد و در طی زمان بهتر نشود و همراه با علائم دیگری مثل تب، سردرد، سرگیجه، التهاب، نداشتن تعادل و موارد دیگر همراه باشد، ممکن است خطرناک باشد و باید به پزشک مراجعه کرد.
عالی
سلام وقت بخیر
خوشحالیم که مطالب برای شما مفید واقع شده.
با آرزوی سلامتی.