چکاپ زنان در منزل؛ لیست آزمایشات چکاپ کامل زنان

حتی اگر از آن دسته خانم‌هایی هستید که احساس سلامتی دارید، باید هر چند وقت یکبار نسبت به انجام چکاپ زنان و معاینات منظم اقدام کنید. هدف از انجام غربالگری‌های بهداشتی زنان، بررسی مشکلات احتمالی، پیشگیری از بروز مشکلات پزشکی در آینده، تشویق افراد به داشتن یک سبک زندگی سالم و انجام فعالیت‌های پزشکی در صورت مبتلا بودن به یک بیماری خاص خواهد بود. تمامی این موارد می‌تواند در داشتن یک زندگی سالم‌‌تر در سنین میانسالی و پیری به شما کمک کند و منجر به افزایش طول عمر شما شود. در این راهنمای پزشکی از آزمایشگاه کیوان قصد داریم به بررسی انواع غربالگری سلامتی برای بانوان طبق سنین مختلف اشاره کنیم.

چرا چکاپ زنان از اهمیت زیادی برخوردار است؟

شاید برای شما هم این موضوع جالب باشد که چرا به معاینه زنان بیش از معاینه و چکاپ مردان اهمیت داده می‌شود. علت این مسئله در تفاوت‌های فیزیولوژیکی زنان و مردان است. زنان همیشه چالش‌های بهداشتی بیشتری را نسبت به مردان تجربه می‌کنند و نسبت به جنس مخالف بیشتر به بیماری‌های خاص مبتلا می‌شوند. برای مثال بیماری‌های قلبی، سرطان‌ها و دیابت از علل اصلی مرگ‌ و میر در زنان محسوب می‌شوند.

در بین کل بزرگسالان، 38 درصد از زنان از یک یا چند بیماری مزمن رنج می‌برند. این در حالی است که میزان مبتلایان مرد به چنین بیماری‌هایی حدود 30 درصد است. به همین دلیل است که بیماری‌ها و چالش‌های سلامتی در زنان می‌طلبد که همیشه چکاپ زنان را در اولویت لیست فعالیت‌های بهداشتی و سلامتی خود قرار دهند.

بنابراین زنان باید برای عادات سالم در زندگی وقت بگذارند. یک سبک زندگی سالم تنها شامل ورزش کردن، خواب کافی، مدیریت استرس یا انتخاب غذاهای مناسب نیست، بلکه این شامل غربالگری‌های سالانه نیز می‌شود. غربالگری‌های منظم نه تنها در تشخیص زودهنگام بیماری‌ها و کمک به روند درمان آن‌ها کمک می‌کند، بلکه منجر به نجات جان بسیاری از افراد هم خواهد شد. برای مثال درصد زیادی از زنان هستند که با انجام معاینات منظم و آزمایشات لازم، از بیماری خود در مراحل اولیه انواع سرطان آگاهی پیدا کردند و با پشتکار برای درمان بیماری توانستند شرایط سلامتی خود را بهبود دهند.

لیست آزمایشات چکاپ زنان برای گروه‌های سنی 13 تا 17 سال

شاید تا به امروز تصوری از چکاپ دختران نوجوان نداشته‌اید. اما اگر واقعاً سلامتی بدن برای شما مهم است، باید از سنین نوجوانی به فکر مراقبت از خود باشید. چکاپ بانوان خصوصاً ویزیت شدن توسط پزشک متخصص زنان و زایمان در سنین نوجوانی برای دختران، می‌تواند اطلاعاتی را در مورد چگونگی سالم ماندن و درک انتظارات آینده به آن‌ها ارائه دهد.

قبل از اینکه به بررسی چکاپ‌های لازم در مورد نوجوانان بپردازیم، باید ذکر کنیم که این گروه سنی نیازی به معاینه لگن ندارند. حتی اگر از نظر جنسی فعال باشند. مگر اینکه در شرایط بارداری قرار داشته باشند. از سوی دیگر طبق تحقیقات انجام شده، انجام آزمایش پاپ اسمیر برای تشخیص سرطان رحم تا قبل از 21 سالگی بیش از اینکه سودمند باشد، مضر خواهد بود. حتی این آزمایش تا 25 سالگی هم توصیه نمی‌شود، زیرا طبق تحقیقات انجام شده گفته می‌شود در سن 25 سالگی رحم دچار تغییراتی در سلول‌های موجود در دهانه خود می‌شود (سلول‌های غیر طبیعی) که در صورت کشف در آزمایشات پاپ اسمیر ممکن است یک روند درمانی طولانی بیهوده را برای زنان ایجاد می‌کند. روند درمانی که خود می‌تواند عوارضی را به دنبال داشته باشد. در ادامه به معرفی برخی چکاپ زنان در گروه سنی 13 تا 17 سال می‌پردازیم.

بیشتر بخوانید:

چکاپ زنان ۱۳ تا ۱۷ سال
چکاپ زنان ۱۳ تا ۱۷ سال
  • غربالگری فشار خون: اگرچه از نظر بسیاری از افراد شاید برای این مورد زود باشد، اما طبق گفته دکتر راسر متخصصان زنان و زایمان دانشگاه نیویورک، با این تست می‌توان عوامل خطر سایر بیماری‌ها از جمله مشکلات قلبی، چاقی یا دیابت در آینده را بررسی کرد.

همچنین شما می‌توانید درباره فشار خون بالا در این مقاله بخوانید.

  • غربالگری لیپید: این آزمایش باید یک مرتبه در سال‌های آخر نوجوانی انجام و در آن مقدار کلسترول خون اندازه‌گیری شود.

نکته: مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها به همه افراد از جمله دختران در سنین نوجوانی توصیه می‌کند که واکسن HPV را در سنین 11 یا 12 سالگی دریافت کنند تا از ابتلا آن‌ها به سرطان دهانه رحم در سنین بالاتر پیشگیری شود.

شما میتوانید در خصوص انواع واکسن HPV، یعنی واکسن گارداسیل و واکسن سرواریکس بیشتر بخوانید.

لیست آزمایشات چکاپ زنان برای سنین 20 تا 40 سال

همانطور که گفتیم پیچیدگی‌های سلامتی زنان بیش از مردان است. یکی از دلایل این مسئله، عواملی مانند، خونریزی‌های ماهانه (پریود)، زایمان و یائسگی است که تأثیر زیادی بر قوای جسمانی و سلامتی زنان دارد. زنان 20 تا 40 ساله موقعیت خوبی برای پیشگیری از بروز انواع بیماری‌ها دارند، به همین علت توصیه می‌شود نسبت به انجام چکاپ بانوان اقدام کنند. این چکاپ علاوه بر تست فشار خون شامل برخی دیگر از موارد نیز می‌شود.

  • تست پاپ اسمیر و معاینه لگن: این تست برای پیشگیری زنان به منظور جلوگیری از ابتلا زنان به بیماری‌های سرطان دهانه رحم و تشخیص زگیل تناسلی انجام می‌شود.
  • معاینات پستان: این معاینه باید از سنین 20 سالگی برای تشخیص وضعیت سلامتی پستان و جلوگیری از سرطان سینه انجام شود.
  • غربالگری عفونت مقاربتی: تمام زنانی که در سن 20 تا 40 سالگی از نظر جنسی فعال هستند، باید برای تشخیص بیماری‌های مقاربتی مانند HPV، زگیل تناسلی، سوزاک و کلامیدیا آزمایش شوند.

لیست آزمایشات چکاپ زنان برای سنین 50 سال به بالاتر

این گروه سنی نسبت به سایر گروه‌های سنی بانوان از حساسیت بیشتری برخوردار هستند و بیشترین میزان مبتلایان به بیماری‌های مختلف را دارند. به همین دلیل مهم است که چکاپ بانوان علاوه بر بررسی میزان فشارخون، میزان کلسترول، انجام آزمایشات قند خون، پاپ اسمیر، چکاپ دندان‌ها و بررسی شاخص توده بندی طبق لیست زیر انجام شود.

چکاپ زنان بالای ۵۰ سال
چکاپ زنان بالای ۵۰ سال
  • ماموگرافی: ماموگرافی در اصل انجام آزمایش برای تشخیص سرطان سینه است. این چکاپ شامل فشردن سینه‌ها بین صفحاتی مخصوص می‌شود و از این طریق تصاویری از بافت سینه با کمک اشعه ایکس گرفته خواهد شد. زنان باید تست غربالگری ماموگرافی را از سن 45 سالگی شروع کنند و این تست را از سن 55 سالگی هر دو سال یکبار تکرار کنند. در صورت داشتن سابقه خانوادگی سرطان سینه زمان انجام این تست با مشورت پزشک کمتر خواهد شد.
  • غربالگری تراکم استخوان: با بالا رفتن سن اغلب زنان در معرض پوکی استخوان و عوارض ناشی از آن مثل شکستگی استخوان‌ها قرار می‌گیرند. انجام این تست میزان تراکم استخوان و نیاز داشتن یا نداشتن به درمان این مشکل را نشان خواهد داد.
  • غربالگری سرطان روده بزرگ: این مورد از چکاپ زنان که کمتر به آن توجه می شود، زنان را نیازمند می‌کند که حداقل هر 10 سال یکبار آزمایش کولونوسکوپی را انجام دهند تا از لحاظ وجود سلول‌های غیرطبیعی و سرطان زا در روده بزرگ بررسی شوند.
  • غربالگری سرطان پوست: این گروه سنی بیشتر از سایر افراد در معرض خطر ابتلا به سرطان پوست هستند. به همین دلیل طبق نظر پزشک باید از این لحاظ تست شوند. از سوی دیگر اگر سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان پوست را دارید، باید جدیت بیشتری در انجام این آزمایش داشته باشید.
  • بررسی سلامت قلب: بر اساس آمار، بسیاری از زنان به دلیل مشکلات قلبی جان خود را از دست می‌دهند. این مشکل با بالا رفتن سن یا ابتلا به سایر بیماری‌های جانبی مثل فشارخون و کلسترول هم افزایش می‌یابد. زنان برای پیشگیری و درمان مشکلات قلبی خود باید بر اساس میزان سلامتی بالینی و طبق نظر پزشک به صورت مداوم بررسی شوند.

آزمایش چکاپ زنان در منزل

حال که با انواع آزمایشات چکاپ کامل بانوان در سنین مختلف آشنا شده‌اید باید دغدغه انجام آزمایشات چکاپ برای شما بیشتر شده باشد و به فکر انجام آن آزمایشات باشید. شنیدن این خبر می‌تواند خوشحال کننده باشد که بگوییم آزمایشگاه کیوان امکان انجام آزمایش چکاپ زنان را در منزل شما فراهم کرده است. بله درست شنیده‌اید! دیگر نیازی نیست برای انجام تست‌های آزمایشگاهی به محیط‌های آلوده آزمایشگاه مراجعه کنید. کافی است آزمایش درخواستی خود را به ما اعلام کنید و باقی کار را به ما بسپارید. جهت درخواست تست چکاپ در منزل به لینک زیر مراجعه کنید.

جمع‌بندی

  • زنان به دلایل مختلف از جمله فیزیولوژی بدنی، عادات ماهانه، زایمان و یائسگی بیش از مردان نیازمند انجام چکاپ و غربالگری به منظور تشخیص بیماری‌ها هستند.
  • چکاپ زنان از سنین 13 سالگی تا آخر عمر بسته به گروه سنی شروع می‌شود و نوع تست‌ها در هر زمان و طبق عوامل مختلفی از جمله سابقه خانوادگی و ژنتیک متفاوت خواهد بود.
  • بیشترین میزان غربالگری در زنان برای تشخیص سرطان رحم، سرطان سینه و غربالگری استخوان انجام می‌شود.

چرا چکاپ زنان اهمیت دارد؟

طبق مطالعات انجام شده زنان بیش از مردان به بیماری‌های جانبی مبتلا می‌شوند. همچنین بانوان به دلیل مسائلی مثل عادات ماهانه، یائسگی و زایمان بیشتر باید مورد چکاپ قرار بگیرند.

چکاپ زنان برای گروه سنی 13 تا 17 سالگی شامل چه مواردی می‌شود؟

این گروه سنی بهتر است از نظر فشارخون و غربالگری لیپید بررسی شوند.

چکاپ زنان برای گروه سنی 20 تا 40 سالگی شامل چه مواردی می شود؟

گروه سنی جوان در صورت فعال بودن از نظر جنسی باید معاینات لگنی انجام دهند. همچنین انجام تست پاپ اسمیر، ویروس پاپیلومای انسانی، غربالگری فشارخون و دیابت هم باید از این گروه سنی آغاز شود.

چکاپ زنان برای گروه سنی 40 سال به بالا شامل چه مواردی می شود؟

زنان در 45 سالگی به بعد باید هر 5 سال یکبار از نظر توده‌های پستانی آزمایش شوند. همچنین از سایر آزمایشات مربوط به این گروه سنی می‌توانیم به تست سرطان دهانه رحم، تست سرطان روده بزرگ، بررسی توده بدنی، انجام آزمایشات مربوط به فشار خون، دیابت، بررسی سلامت دندان و میزان تراکم استخوان‌ها اشاره کنیم.