مهم‌ترین اقدامات قبل از بارداری چیست؟ (پلن پیش از بارداری)

0 35
زمان مطالعه این مطلب: 5 دقیقه

اگر در حال تلاش برای بچه دار شدن هستید یا تنها به این موضوع فکر می‌کنید، حتما می‌دانید لازم است اقدامات قبل از بارداری را جدی بگیرید، تا شانس داشتن یک نوزاد سالم را افزایش دهید. با توجه به تحقیقاتی که اخیراً انجام شده، بین سال‌های 2000 تا 2020، نسبت مرگ و میر مادران در جهان 34 درصد کاهش یافت، و از 339 به 223 مرگ در هر 100000 تولد زنده رسید. این آمار خبر از مهم بودن اقدامات پیش از بارداری به صورت اصولی دارد.

برای پاسخ به سوالات اقدامات قبل از بارداری چیست؟ چه کارهایی قبل از اقدام به بارداری باید انجام داد؟ تا انتهای این مقاله از مجله سلامت کیوان با ما همراه باشید.

چه کارهایی قبل از اقدام به بارداری باید انجام داد؟

یکی از مهم‌ترین اقدامات قبل از بارداری مراقبت‌های بهداشتی است؛ یک زن قبل از بچه دار شدن باید مراقبت‌های بهداشتی را اصولی و منظم انجام دهد.

ویزیت‌های منظم و زود هنگام قبل از بارداری برای سلامت جنین و مادر اهمیت دارد. اما قبل از بارداری چه اقداماتی باید انجام داد؟ چند مورد از اقدامات پیش از بارداری عبارتند از:

  1. برنامه ریزی
  2. مراجعه به پزشک
  3. مصرف فولیک اسید
  4. حذف الکل، سیگار و برخی دارو‌ها
  5. دوری از مواد سمی و آلاینده
  6. توجه به وزن سالم
  7. جستجوی سابقه خانوادگی
  8. اهمیت سلامت روان

برنامه ریزی و سپس اقدام کنید

احتمالا شما به اهداف خود درباره داشتن یا نداشتن فرزند فکر کرده‌اید. مثلا زمانی که نمی‌خواستید بچه‌دار شوید، از قرص‌های ضد بارداری برای جلوگیری از بارداری استفاده می‌کردید. زمانی که به بچه دار شدن نیز فکر می‌کنید و در حال اقدامات قبل از بارداری هستید، گام‌هایی برای رسیدن به هدف خود بردارید.

با پزشک خود ملاقات کنید

قبل از اینکه باردار شوید، با پزشک خود در مورد مراقبت های بهداشتی قبل از بارداری صحبت کنید. از اقدامات قبل از بارداری این است که، پزشک شما در مورد سابقه سلامتی و شرایط پزشکی شما که می‌تواند بر بارداری تاثیر بگذارد صحبت می‌کند.

پزشک در مورد مشکلات بارداری قبلی شما، داروهایی که در حال حاضر مصرف می‌کنید، واکسیناسیون، اقداماتی که می‌توانید قبل از بارداری برای کمک به جلوگیری از برخی از نقص‌های مادرزادی انجام دهید صحبت کند. حتما یک لیست از مواردی که می‌خواهید در مورد آن صحبت کنید تهیه کنید. مطمئن باشید در مورد موارد زیر با دکتر خود صحبت می‌کنید:

بررسی شرایط پزشکی

اگر شما در حال حاضر شرایط پزشکی خاصی دارید، مطمئن شوید آنها تحت کنترل هستند و در حال درمان هستند. بعضی از این شرایط عبارتند از: بیماری‌های مقاربتی (STD)، دیابت، بیماری تیروئید، فشارخون بالا و سایر بیماری‌های مزمن.

سبک زندگی و رفتارها؛ گزینه مهم دیگر

اگر شرایط زیر را دارید با پزشک خود صحبت کنید:

  • سیگار می‌کشید، الکل مصرف می‌کنید یا از داروهای خاصی استفاده می‌کنید
  • در یک محیط استرس‌زا یا آزاردهنده کار می‌کنید
  • با مواد سمی کار می‌کنید یا در مناطق اطراف آن زندگی می‌کنید

متخصصان بهداشتی می‌توانند در زمینه مشاوره، درمان و دیگر موارد به شما کمک کنند.

داروها را بررسی کنید

تقریبا هر فرد باردار در مورد مصرف داروهای قبل از بارداری و در طی بارداری فکر می‌کند و تصمیم می‌گیرد. حتما با پزشک خود قبل از شروع یا قطع هر دارو صحبت کنید. حتما موارد زیر را با پزشک خود در میان بگذارید.

  • داروهایی که مصرف می‌کنید، از جمله داروهای تجویزی، داروهای بدون نسخه، گیاهی، مکمل‌های رژیمی و ویتامین‌ها
  • اهداف شخصی و ترجیحات شما برای سلامت خود و نوزادتان

راجع به واکسیناسیون تصمیم بگیرید

همان‌طور که می‌دانید انجام واکسیناسیون مناسب در زمان مناسب می‌تواند به حفظ سلامتی شما و نوزادتان از برخی از بیماری‌ها کمک می‌کند. (1)

واکسن قبل بارداری
از اقدامات پیش از بارداری توجه به واکسن ها است.

هر روز 400 میکروگرم فولیک اسید دریافت کنید

اسید فولیک یک نوع ویتامین B است. داشتن اسید فولیک کافی در بدن حداقل یک ماه قبل و در طول بارداری می‌تواند به جلوگیری از برخی از نقص‌های مادرزادی کمک کند.

به گفته CDC همه افرادی که می‌خواهند باردار شوند روزانه 400 میکروگرم اسید فولیک، از غذاهای غنی شده یا مکمل‌ها، یا ترکیبی از این دو علاوه بر رژیم غذایی متنوع و غنی از فولات دریافت کنند.

ببشتر بخوانید:

از مصرف الکل، سیگار و برخی از داروها خودداری کنید

سیگار کشیدن، مصرف الکل و استفاده از برخی از داروها می‌تواند باعث مشکلات بسیاری در دوران بارداری شود از جمله زایمان زودرس، نقص مادرزادی و مرگ نوزاد شود. اگر شما برای باردار شدن تلاش می‌کنید و نمی‌توانید نوشیدن الکل، سیگار یا مصرف مواد را متوقف کنید، با پزشک خود صحبت کنید.

از مواد سمی و آلاینده‌های محیطی اجتناب کنید

از مواد شیمیایی مضر، آلاینده‌ه های محیطی و سایر مواد سمی مانند مواد شیمیایی مصنوعی، برخی فلزات، کود، اسپری حشرات، مدفوع برخی حیوانات و غیره خودداری کنید.

این مواد می‌توانند به سیستم تولید مثل مردان و زنان آسیب بزنند و باردار شدن را دشوارتر کنند. یاد بگیرید چگونه از خود و عزیزانتان در برابر مواد سمی در خانه و محل کار خود محافظت کنید.

حفظ وزن سالم؛ مهم‌ترین توصیه پزشکان

افرادی که دچار اضافه وزن هستند یا چاق هستند در معرض خطر بیشتری برای بیماری‌های جدی از جمله عوارض دوران بارداری، بیماری قلبی، دیابت نوع 2 و برخی از سرطان‌ها هستند. همچنین افرادی که دچار کمبود وزن هستند ممکن است در معرض خطرات جدی قرار گیرند.

کلید رسیدن به وزن سالم فقط تغییر در رژیم کوتاه مدت نیست، بلکه در مورد سبک زندگی سالم است که شامل تغذیه مناسب و فعالیت‌های منظم بدنی است. اگر شما افزایش وزن یا کاهش وزن دارید، با پزشک خود در مورد راه‌های حفظ وزن سالم قبل از بارداری صحبت کنید.

سابقه خانوادگی خود را بدانید

دانستن سابقه خانوادگی خود می‌تواند به شما کمک کند، فاکتورهایی که می‌تواند در طی دوران نوزادی یا کودکی یا توانایی شما برای باردار شدن روی کودکتان تاثیر بگذارد شناسایی کنید.

به اشتراک گذاشتن اطلاعات و سابقه خانوادگی سلامتی با پزشکتان می‌تواند مهم باشد. بر اساس سابقه سلامت خانوادگی، پزشک ممکن است شما را برای مشاوره ژنتیک معرفی کند.

از نظر روانی سلامت باشید

سلامت روانی طرز تفکر، احساس و رفتار ما در زندگی است. شما نیاز دارید احساس خوبی در مورد زندگی و خودتان داشته باشید. همه افراد گاهی اوقات در طول زندگی خود احساس نگرانی، اضطراب، ناراحتی دارند. اما اگر این احساسات از بین نرفت و باعث ایجاد اختلال در زندگی شما شد، با پزشک خود در مورد نحوه درمان صحبت کنید.

از بهترین پوزیشن برای بارداری کمک بگیرید

بهترین پوزیشن برای بارداری می‌تواند شانس حاملگی شما را بالا ببرد؛ پوزیشن بارداری به اسپرم کمک می‌کند تا راحت‌تر به دهانه رحم وارد شوند. با پوزیشن سکسی در شروع سکس علاوه بر اینکه رابطه جنسی جذابی را رقم می‌زنید، دخول با نفوذ بهتری اتفاق می‌افتد.

بیشتر بخوانید:

چرا مراجعه به دندان‌پزشکی مهم است؟

یکی از اقدامات پیش از باردای مراجعه به دندان‌پزشکی است تا از سلامت دندان‌های خود مطمئن شوید. بارداری می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های لثه را افزایش دهد، که این مشکل ممکن است احتمال زایمان زودرس را نیز بالا ببرد.

برای پیشگیری، بهتر است دندان‌های خود را به‌طور مرتب تمیز کنید، هر روز مسواک بزنید، از نخ دندان استفاده شود و دهان خود را با یک دهانشویه ضدعفونی‌کننده شستشو دهید.

طبق تحقیقات، زنان بارداری که به بیماری‌های لثه مبتلا هستند، تا 7 برابر بیشتر در معرض خطر زایمان زودرس یا تولد نوزاد با وزن کم قرار دارند.

مهم‌ترین اصل؛ رعایت اقدامات قبل از بارداری ✅

در این مقاله به مهم‌ترین اقدامات قبل از بارداری که باید رعایت شود اشاره کردیم. داشتن یک بارداری سالم نیازمند انجام دادن برخی از اقدامات پیش از بارداری و حاملگی است. با رعایت کردن نکاتی که در این مقاله به آن اشاره کردیم و نکاتی که پزشکتان با شما مطرح خواهد کرد، می‌توانید به سلامت خود و نوزادتان کمک کنید.

حتماً قبل از تصمیم به بارداری و بچه‌دار شدن به یک پزشک مراجعه کنید؛ تا تمام موارد لازم برای داشتن بهترین بارداری طبق شرایط شما را با شما در میان بگذارد.

قبل از بارداری چه کنیم؟

مراقبت‌های دوران بارداری باید قبل از باردار شدن زن شروع شود. اگر قصد بارداری دارید در اولین مرحله برای معاینه کامل به پزشک مراجعه کنید.

آیا مصرف فولیک اسید قبل از بارداری لازم است؟

بله. به گفته CDC افرادی که می‌خواهند باردار شوند روزانه 400 میکروگرم اسید فولیک، از غذاهای غنی شده یا مکمل‌ها، یا ترکیبی از این دو علاوه بر رژیم غذایی متنوع و غنی از فولات دریافت کنند.

آیا استرس در دوران بارداری روی جنین تاثیر می‌گذارد؟

با وجود این‌که استرس در دوران بارداری طبیعی است، استرس بیش از حد می‌تواند باعث ایجاد مشکل در خواب، سردرد، از دست دادن اشتها یا تمایل به پرخوری و مسائل دیگری شود که همه این‌ها می‌تواند برای شما و کودک در حال رشد شما مضر باشد.

چرا معاینات قبل از بارداری مهم است؟

برای شناسایی و مدیریت شرایط سلامتی که می تواند بر بارداری تأثیر بگذارد.

منبع cdc
نظر بگذارید

ایمیل شما منتشر نمی شود.