بیماری سوزاک و راههای درمان آن
سوزاک یک بیماری عفونی ناشی از یک باکتری مقاربتی است که هم مردان و هم زنان را مبتلا میکند. در اغلب موارد این بیماری مجرای ادرار، راست روده یا گلو را درگیر میکند. در زنان، سوزاک میتواند دهانه رحم را نیز درگیر کند. این بیماری بیشتر در طول رابطه جنسی واژینال، دهانی یا مقعدی منتشر میشود. در این مطلب قصد داریم تا با بیماری سوزاک آشنا شده و با علتهای ابتلا، راههای درمان و پیشگیری آن آشنا شویم.
سوزاک چه نوع بیماری است؟
سوزاک نوعی بیماری عفونی است که هم زنان و هم مردان را مبتلا میکند. افراد فعال جنسی در هر سن و جنسی میتوانند به سوزاک مبتلا شده و آن را به شرکای خود منتقل کنند. به طور کلی این بیماری نوعی از بیماریهای مقاربتی شناخته میشود. این بیماری در نوزادان نیز دیده میشود. معمولاً نوزادانی که مادران آنها به این بیماری مبتلا هستند، با این بیماری متولد میشوند. این بیماری در نوزادان بیشتر در ناحیه چشم فرد مبتلا را درگیر میکند. برای افراد بزرگسال هم معمولاً این بیماری با روابط خطرناک واژینال، دهانی و مقعدی منتشر میشود. پرهیز از رابطه جنسی متعدد، استفاده از کاندوم در صورت داشتن رابطه جنسی و داشتن یک رابطه مطمئن از بهترین راهها برای جلوگیری از عفونتهای مقاربتی نظیر سوزاک است.
چه چیزی باعث انتقال سوزاک میشود؟
هنگامی که باکتری عامل سوزاک (N. gonorrhoeae) از طریق مایعات جنسی مانند مایع منی یا مایع واژن و اغلب از طریق رابطه جنسی محافظت نشده وارد بدن شما میشود، دچار عفونت میشوید. این باکتری میتواند از طریق آلت تناسلی، واژن، دهان یا مقعد وارد بدن شما شود. اگر با یک فرد آلوده آمیزش جنسی داشته باشید، میتوانید سوزاک بگیرید. این یک سان است، فرقی نمی کند جنسیت شما چه باشد. آمیزش جنسی محافظت نشده، همگی میتوانند شما را در معرض این باکتری قرار دهند. نزدیک کردن دستگاه تناسلی به تماس جنسی بدون نفوذ هم می تواند شما را در معرض خطر قرار دهد.(1)
سوزاک چقدر شایع است؟
سوزاک دومین بیماری مقاربتی شایع است که توسط باکتری ها ایجاد میشود. عفونت سوزاک و کلامیدیا اغلب با هم اتفاق میافتد. سالانه حدود 1.14 میلیون مبتلا به عفونت سوزاک در ایالات متحده شناسایی میشوند. حدود نیمی از این عفونتها در افراد 15 تا 24 ساله رخ میدهند.
علائم ابتلا به سوزاک
بیماری سوزاک میتواند افراد را به طور متفاوتی تحت تاثیر قرار دهد. به طور کلی در بسیاری از موارد مبتلایان این بیماری هیچ علامتی از عفونت سوزاک را بروز نمیدهند با اینحال، علائم سوزاک میتوانند بسیاری از نقاط بدن شما را تحت تأثیر قرار دهند. اما معمولاً علائم این بیماری در دستگاه تناسلی ظاهر میشوند و آن را تحت تأثیر قرار میدهند.
برخی از علائم و نشانههای عفونت سوزاک در زنان عبارتند از:
- افزایش ترشحات واژن
- ادرار دردناک
- خونریزی واژن بین دوره قاعدگی(بعد از مقاربت)
- درد شکم یا لگن
برخی از علائم و نشانههای عفونت سوزاک در مردان عبارتند از:
- ادرار دردناک
- ترشحات چرک مانند از نوک آلت تناسلی
- درد یا تورم در یک بیضه
علائم سوزاک در سایر نقاط بدن
همانطور قبلا که گفته شد علائم سوزاک میتوانند بسیاری از نقاط بدن شما را تحت تأثیر قرار دهند. برخی از این قسمتها عبارتند از:
تأثیر سوزاک بر راست روده
علائم و نشانهها عبارتند از خارش مقعد، ترشحات چرک مانند از رکتوم، لکههای خون قرمز روشن روی دستمال توالت و فشار آوردن در حین اجابت مزاج.
تأثیر سوزاک بر چشمها
سوزاک اگر که بر چشم شما تأثیر گذارد میتواند باعث درد چشم، حساسیت به نور و ترشحات چرک مانند از یک یا هر دو چشم شود.
تأثیر سوزاک بر گلو
علائم و نشانههای عفونت در گلو ممکن است شامل گلودرد و غدد لنفاوی متورم در گردن باشد.
تأثیر سوزاک بر مفاصل
اگر یک یا چند مفصل توسط باکتری عفونی شوند، مفاصل آسیب دیده به خصوص در حین حرکت ممکن است گرم، قرمز، متورم و بسیار دردناک باشند.
مطالب مرتبط:
- علت و درمان خونریزی رحم چیست؟ خونریزی غیرطبیعی بعد از پریود
- عکس زگیل تناسلی در مردان و زنان، علائم، پیشگیری و درمان
- تبخال تناسلی؛ علائم و درمان و تفاوت آن با زگیل تناسلی
- لکه بینی چیست؟ چه عواملی باعث لکه بینی میشوند؟
- زخم تناسلی چیست؟ + علت، درمان و عکس زخم تناسلی
- تفسیر آزمایش ایدز
عوارض بیماری سوزاک چیست؟
سوزاک یک بیماری عفونی ناشی از یک باکتری مقاربتی است که هم مردان و هم زنان شایع است. در صورت درمان نشدن بیماری سوزاک میتواند منجر به عوارض عمدهای شود، مانند:
ناباروری در زنان – عوارض بیماری سوزاک
سوزاک میتواند به رحم و لولههای فالوپ گسترش یابد و باعث بیماری التهابی لگن (PID) شود. PID میتواند منجر به زخم شدن لولهها، خطر بیشتر عوارض بارداری و ناباروری شود. PID نیاز به درمان فوری دارد.
ناباروری در مردان – عوارض بیماری سوزاک
سوزاک میتواند باعث شود که یک لوله کوچک و پیچ خورده در قسمت پشتی بیضهها که مجاری اسپرم در آن قرار دارند (اپیدیدیم) ملتهب شود. اپیدیدیمیت درمان نشده میتواند منجر به ناباروری شود.
سرایت عفونت به نواحی بدن به سایر مفاصل – عوارض بیماری سوزاک
باکتری که باعث سوزاک میشود میتواند از طریق جریان خون پخش شود و سایر قسمتهای بدن از جمله مفاصل را آلوده کند. تب، بثورات، زخمهای پوستی، درد مفاصل، تورم و سفتی از نتایج احتمالی عفونت هستند.
افزایش خطر ابتلا به HIV/AIDS – عوارض بیماری سوزاک
ابتلا به سوزاک شما را مستعد ابتلا به عفونت با ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV) میکند یعنی ویروسی که منجر به ایدز میشود. افرادی که هم سوزاک و هم HIV دارند میتوانند هر دو بیماری را با سهولت بیشتری به شریک زندگی خود منتقل کنند.
ابتلا نوزادان به سوزاک
نوزادانی که در حین تولد از مادرشان به سوزاک مبتلا میشوند، ممکن است دچار کوری، زخم در پوست سر و عفونت شوند.
درمان سوزاک چگونه است؟
برای درمان سوزاک به آنتی بیوتیک نیاز خواهید داشت. همچنین شریک زندگی شما نیز به درمان نیاز خواهد داشت. طبق توصیه (CDC)، در حال حاضر یکی از موثر ترین روشهای درمان سوزاک، تزریق سفتریاکسون و تایین دوز مصرفی آن بر اساس وزن شما است. این روش درمان سوزاک جهت بهبود علائم و کنترل آن بسیار توصیه میشود:
- اگر وزن شما کمتر از 150 کیلوگرم حدود 500 میلی گرم سفتریاکسون تجویز شود.
- اگر بیش از 150 کیلوگرم وزن دارید، 1 گرم سفتریاکسون تجویز شود.
اگر به تزریق سفتریاکسون حساسیت داشته باشید، پزشکتان ممکن است یک واکسن جنتامایسین به اضافه 2 گرم آزیترومایسین را برای شما تچویز کند. همچنین پزشکتان ممکن است آزیترومایسین خوراکی و سایر داروها مانند داکسی سایکلین را برای رفع عفونت همزمان با کلامیدیا تجویز کند. توجه داشته باشید که حتما به دستورالعملها در مورد داروهایی که باید مصرف کنید و چه زمانی مصرف کنید، دنبال کنید.
روشهای پیشگیری از ابتلا به سوزاک
برای کاهش خطر ابتلا به سوزاک، در صورت داشتن رابطه جنسی از کاندوم استفاده کنید. پرهیز از رابطه جنسی متعدد مطمئنترین راه برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری است. اما اگر تمایل به داشتن رابطه جنسی دارید، در هر نوع تماس جنسی از جمله رابطه جنسی مقعدی، رابطه جنسی دهانی یا واژینال از کاندوم استفاده کنید. تعداد شرکای جنسی خود را محدود کنید. قرار گرفتن در یک رابطه تک همسری و مطمئن که در آن هیچ یک از طرفین با کسی رابطه جنسی ندارند، میتواند خطر ابتلا به این بیماری را کاهش دهد.
مطمئن شوید که شما و همسرتان از نظر عفونتهای مقاربتی پاک هستید. برای این کار میتوانید قبل از داشتن رابطه جنسی، آزمایش دهید. با کسی که به نظر میرسد عفونت مقاربتی دارد رابطه جنسی نداشته باشید. اگر همسرتان علائم عفونت مقاربتی مانند سوزش در هنگام ادرار یا بثورات تناسلی یا زخم را دارد، با آن شخص رابطه جنسی نداشته باشید. غربالگری منظم سوزاک را در نظر بگیرید. غربالگری سالانه برای زنان فعال جنسی کمتر از 25 سال و برای زنان مسن تر در معرض خطر ابتلا به عفونت توصیه میشود. این شامل زنانی میشود که یک شریک جنسی جدید، بیش از یک شریک جنسی، شریک جنسی با شرکای دیگر، یا شریک جنسی که دارای یک عفونت مقاربتی است، میشود.
مطلب مرتبط:
- راههای درمان عفونت کلیه
- زگیل ها و انواع روش درمان
- روش تشخیص ویروس HPV
- سیفلیس چیست و چگونه درمان می شود؟
- بیماری تبخال چیست و درباره آن چه میدانید؟
- علت سوزش واژن چیست و چگونه درمان میشود؟
- ورم رحم چیست؟ + پیشگیری و بهترین درمان ورم دهانه رحم
کلام آخر
سوزاک نوعی بیماری مقاربتی است و شایع ترین شیوه انتقال آن از طریق رابطه جنسی محافظت نشده واژینال، مقعدی و دهانی است. از راههای پیشگیری این بیماری استفاده از کاندوم و داشتن رابطه سالم و نداشتن روابط جنسی متعدد است. سوزاک علائم مختلفی دارد که در قسمتهای مختلف بدن از جمله گلو، چشم و آلت تناسلی ظاهر میشود. همچنین این بیماری عوارض متعددی دارد که در صورت عدم درمان میتواند برای شما و یا شریم زندگیتان مشکل ایجاد کنند. در صورتی که به این بیماری مبتلا شده اید بهتر است در جهت جلوگیری از انتشار بیماری به دیگران، هرچه سریعتر اقدام به درمان آن کنید و از انجام رابطه جنسی جدا خودداری کنید.
علت ابتلا به سوزاک چیست؟
سوزاک توسط باکتری ایجاد میشود. باکتری سوزاک اغلب در طول تماس جنسی از جمله مقاربت دهانی، مقعدی یا واژینال از فردی به فرد دیگر منتقل میشود.
راه درمان سوزاک چیست؟
بزرگسالان مبتلا به سوزاک میتوانند با مراجعه به پزشک و مصرف آنتی بیوتیک تزریقی و آنتی بیوتیکهای خوراکی مسیر درمان خود را پیش بگیرند.
درمان سوزاک چگونه است؟
رای درمان سوزاک به آنتی بیوتیک نیاز خواهید داشت. همچنین شریک زندگی شما نیز به درمان نیاز خواهد داشت. طبق توصیه (CDC)، در حال حاضر یکی از موثر ترین روشهای درمان سوزاک است. همچنین پزشک شما ممکن است مصرف آزیترومایسین خوراکی و سایر داروها مانند داکسی سایکلین را برای رفع عفونت همزمان با کلامیدیا تجویز کنند.