موج جدید کرونا آغاز شد؛ وقوع پیک هفتم در تابستان 1401
پس از گذر از پیک ششم کرونا در کشور و فروکش کردن تعداد مبتلایان و صفر شدن آمار کشتههای روز کرونا برای چندروز، برخی گمان کردند کرونا تمام شده و به زودی جشن پایان کرونا را خواهیم گرفت. کاهش آمار ایران در حالی بود که کشورهای اروپایی و آمریکایی خود را برای مواجهه با موج جدید کرونا و پیک هفتم آماده کرده بودند و روند افزایشی در این کشورها مشهود بود.
در نیمه اول تیر ماه 1401 رفته رفته مبتلایان در ایران نیز رو به افزایش بود و رنگ بندی شهرها از آبی در حال تغییر به زرد و نارنجی است و خبرها وقوع پیک جدید را هشدار میدهند. در این مقاله از مجله سلامت کیوان بیشتر به این موضوع خواهیم پرداخت.
همچنین در صورت تمایل در خصوص پیک هشتم کرونا، موج جدید کرونا در زمستان 1401 اینجا مطالعه کنید.
امیکرون؛ سویه غالب پیک ششم کرونا
گسترش اولیه و شیوع سویه امیکرون کرونا، سرعت بسیار بالایی داشت، به طوریکه در کمتر از سه ماه کل جهان را درگیر خود کرد. البته این شیوع ناگهانی با سرعت زیاد، فروکش کردن با سرعغت زیادی راهم به همراه داشت. هماکنون تقریبا همه کشورهای جهان موج ششم کرونا را پشت سر گذاشتهاند و تا به حال روند کاهشی بیماری را تجربه میکردند. پس از این فروکش کردن ناگهانی، استفاده از ماسک و رعایت پروتکلهای بهداشتی کاهش یافت و برخی پایان کرونا را تصور میکردند.
زیرسویه های امیکرون
امیکرون زیرسویه هایی نیز داشت که به شرح زیر است:
- BA.1: اولین آن بود که باعث جهش و مواجهه جهان با موج جدیدی از کرونا شد.
- BA.2 (امیکرون پنهانکار): نوع جهش یافته امیکرون بود که قدرت سرایت پذیری بالاتری نسبت به سویههای قبلی داشت. اکنون در بسیاری از کشورها نوع غالب، همین زیرسویه است.
- XE: از ترکیب دو زیرسویه BA.1 و BA.2 به وجود آمد که سازمان جهانی بهداشت (WHO) این سویه را مسری ترین سویه کرونا دانسته بود. اولین بار در انگلیس شناسایی شد. جهان آماده باش در مقابله با این ویروس بود، ولی مصونیت زیاد افراد جهان به جهت گسترش زیرسویه BA.2 امیکرون از همه گیری این سویه جلوگیری کرد.
- XD: این سویه نیز از خانواده امیکرون بوده و در کشورهای فرانسه، بلژیک و دانمارک شناسایی شد، اما همه گیر نشد.
- BA.4 و BA.5: در برخی از کشورها مانند آفریقای جنوبی و انگلیس اولین بار دیده شده است. تاکنون گزارشی از میزان سریاتپذیری و بیماریزایی این دو سویه منتشر نشده است ولی برخی این دو سویه را عامل وقوع موج جدید کرونا میدانند.
پایان کرونا یا خوش خیالی باطل؟
با کاهش آمار مبتلایان و فوتیهای ناشی از ویروس کرونا، برخی صاحب نظران نظریه پایان کرونا را مطرح کردند که دیگر امکان موج جدید وجود نخواهد داشت و کرونا در حال پایان است. اما آمارها نشان میدهد که در بیشتر کشورها از جمله کشور عزیزمان ایران پس از روند کاهشی بعد از پیک ششم، حالا شاید افزایش تعداد مبتلاها هستیم. پس فعلا با این وجود نظریه پایان کرونا رد شده و در آیندهای نزدیک اتفاق نخواهد افتاد.
بیشتر بخوانید:
- گسترش ویروس اسهال و استفراغ جدید در ایران: اطلاعات و پیشگیری
- شیوع تب کریمه کنگو در ایران، علائم، راه انتقال و درمان
- آبله میمون در ایران؛ مصاحبه پروفسور کیوانی – علائم و پیشگیری
- شناسایی ابتلا به وبا در ایران، علائم، پیشگیری و درمان آن
آخرین خبر: کرونا در حال اوج گیری است.
دبیرکل سازمان بهداشت جهانی در گفتگوی اخیر خود ذکر کرد: موارد ابتلا به کرونا در 110 کشور جهان درحال اوج گیری است و موارد ابتلای جهانی 20 درصد افزایش داشته و تعداد فوتیها نیز روند صعودی دارند. در هفته اخیر در کشور فرانسه آمار مبتلایان افزایش 54 درصدی داشته و مقامات، آغاز موج هفتم کرونا در این کشور را اعلام کردهاند.
پیک هفتم در ایران و جهان؛ موج جدید کرونا
همانطور که قابل پیشبینی بود، بعد از دوره سکون چندماهه، سناریوی رخ داده در اروپا و آمریکا در کشور ایران هم در حال وقوع است. ساب واریانتهای BA.4 و BA.5 و همچنین دلتا از نیمه دوم تیرماه 1401 پیک هفتم در ایران را آغاز کردند. اگرچه تعداد مبتلایان کمتر از پیک پنجم با زیرسویههای BA.1 BA.2 خواهد بود، اما موارد بستری و فوتی نسبت به ابتلا بیشتر خواهد شد. پزشکان معتقدند توانایی این دو زیرسویه در آلوده کردن و شدت درگیری بیشتر از سویههای قبل خواهد بود.
آمار مبتلایان و تعداد فوتیهای روزانه کرونا در ایران
طبق آمار اعلام شده توسط وزارت بهداشت، در تاریخ 4 شهریور 1401 تعداد مبتلایان جدید 2019 نفر و متاسفانه تعداد فوتیها 35 نفر بوده است. تعداد شهرهای قرمز 64 عدد، شهرهای نارنجی 163 عدد، شهرهای زرد 207 عدد و شهرهای آبی 14 عدد میباشد.
خوشبختانه آمارها نشان از کاهشی بودن آمار مبتلایان و فوتیها در کشور است. از قله این پیک عبور کردهایم و حالا امیدواریم این روند کاهشی دیگر روبه صعود نباشد.
علائم سویه جدید کرونا
به گفته دکتر حسین کرمانپور مدیر کل روابط عمومی سازمان نظام پزشکی، علائم سویه BA.4 و BA.5 تفاوتی با گونههای قبلی ندارند. این علائم شامل موارد زیر است.
- آبریزش بینی و چشم
- تب
- بدن درد
- کلافگی
- درد چشم یا سردرد
- اختلال در حس بویایی و چشایی
- تنگی نفس
- سرفه
- خس خس و سنگینی سینه
- در برخی موارد اسهال و استفراغ
ایمنی زایی واکسن های تزریق شده کمک کننده نیست!
به گفته محققان و پزشکان متخصص، از علتهای اصلی شیوع دوباره ویروس کرونا و وقوع پیک هفتم، کاهش تدریجی ایمنی زایی واکسنهای تزریق شده است. همچنین برخی معتقدند مقاومت واکسن های تزریق و تایید شده، نمیتواند مانع ابتلا به جهشهای BA.4 و BA.5 شوند. البته این به معنی عدم تزریق دوز بوستر واکسن کرونا نخواهد بود. سازمان جهانی بهداشت و همه پزشکان و متخصصان به جهت پیشگیری از وقوع موج هفتم کرونا، بر تزریق دوز سوم و دوز چهارم واکسن کرونا اتفاق نظر دارند.
ممنوعیت ارائه خدمات به واکسن نزدهها
دبیر کمیته امنیتی، اجتماعی و انتظامی ستاد ملی مدیریت کرونا در تاریخ 25 تیر 1401 و همزمان با اعلام پیک هفتم کرونا در ایران اعلام کرد:
این مصوبه به تمام دستگاهها ابلاغ شده که از 15 مرداد ماه ارائه خدمات به افراد در بستر ایران من، بر مبنای تزریق دو دوز واکسن به همراه یک دوز یادآور خواهد بود. یعنی افرادی که شش ماه از تزریق دوز دوم واکسنشان گذشته است باید نسبت به تزریق دوز یادآور اقدام نمایند؛ در غیر این صورت از ارائه خدمات به این افراد جلوگیری خواهد شد.
با توجه به شایعهای که در رسانهها مبنی بر تزریق واکسن تاریخ مصرف گذشته به مردم مطرح شده بود؛ وزرات بهداشت تزریق هرگونه تاریخ مصرف گذشته را تکذیب کرد و معاون بهداشت در این باره توضیح داد که هر واکسن باید دو مجوز و دو تاریخ از سازمان غذا و دارو دریافت کند.
بیشتر بخوانید:
- آنچه باید درباره عوارض احتمالی واکسن کرونا بدانید!
- ویروس جدید کبدی چیست؟ آیا واکسن کرونا باعث این بیماری شده است؟
علت وقوع موج جدید کرونا
دکتر کلوگ، از پزشکان WHO گفت: سه شرط برای موج جدید کرونا و وقوع پیک هفتم در آینده وجود دارد:
- سویه جدید
- واکسینه نشدن همه افراد جامعه
- افزایش مراودات اجتماعی بدون رعایت موارد بهداشتی
متاسفانه کشور ایران نیز مانند سایر کشورها از این قاعده مستثنی نیست.
- زیرسویههای جدید در صورت شیوع در جهان به ایران هم خواهند رسید.
- هنوز حدود 20 میلیون نفر در ایران حتی دوز اول واکسن کرونا را نیز تزریق نکردهاند.
- همچنین عدم رعایت پروتکلها و عادی انگاری این ویروس بیش از سایر کشورها در ایران انجام شده است.
برخی دانشمندان بر این باورند با توجه به تجریبات دوسال گذشته از ویروس کرونا، افزایش تعداد مبتلاها هر سه ماه یکبار یک الگوست. تغییرات و جهشهای ویروس در مدتی باعث موج جدیدی خواهد شد. همچنین از دیگر علتهای وقوع موج جدید کرونا این است که افرادی که حتی پیش از این به سایر زیرسویههای امیکرون مبتلا شدهاند نیز مصونیت برای عدم ابتلا ندارند و احتمال ابتلای مجدد آنان نیز وجود دارد. حال آنکه قبلتر افرادی که آنتی بادی ناشی از ابتلای قبلی به این ویروس را داشتهاند در مقابل سویههای جدید مقاومت نسبی داشتند.
ما انسانها ذاتاً موجودات اجتماعی هستیم؛ پس از دو سال طاقت فرسا و کم شدن رفت و آمدها و مراودات اجتماعی، زمانی که به این مقدار مبتلایان و فوتی ها کاهش یافت، به سرعت تمامی جشنوارهها، مراکز آموزشی، کنسرتها و رویدادهای اجتماعی بدون رعایت پروتکلهای بهداشتی برگزار شد. این یکی از علتهای اصلی وقوع پیک جدید است.
چگونه از وقوع پیک جدید جلوگیری کنیم؟
قطعاً تاکنون این موارد را زیاد شنیدهاید، اما هنوز هم ماسک، فاصله گذاری اجتماعی و رعایت پروتکلهای بهداشتی اقدامات مهمی هستند که میتوانیم برای جلوگیری از ابتلا به ویروس کرونا انجام دهیم. حالاکه آمار کرونا در کشور رو به کاهش است، باید توجه کنثم و با رعایت نکاتی ساده از وقوع پیک بعدی جوگیری کنیم و خوشخیال به پایان کرونا نباشیم. در ادامه به برخی نکاتی که باید برای جلوگیری و مهار پیک جدید کرونا رعایت کنیم اشاره میکنیم:
به شاخص های کووید در منطقه خود توجه کنید
آمار مبتلایان به کرونا را در منطقه خود رصد کنید. یک راه آسان برای این کار، کنترل رنگ بندیهای روزانه ارائه شده توسط مقامات بهداشتی کشور است. رنگ آبی نشان دهنده وضعیت عادی است، رنگ زرد نسبتاً پرخطر و رنگ قرمز نشان دهنده وضعیت پرخطر است. با آگاهی از وضعیت منطقه و شهر خود میتوانید به محض تغییر رنگبندی، اقدامات لازم و پیشگیرانه را انجام دهید.
از ماسک های با کیفیت استفاده کنید
توجه داشته باشید که هنوز هم ماسک یکی از مهم ترین اقدامات پیشگیرانه ابتلا به کروناست. در این میان افرادی هستند که دیگر ماسک زدن را ضروری نمیدانند و بدون ماسک در مکانهای خطرآفرین تردد میکنند. باید گفت که هنوز کرونا تمام نشده و استفاده از ماسک، لازمه جلوگیری از شیوع و قطع زنجیره کرونا میباشد. از ماسک های باکیفیت پزشکی یا ماسک های پارچهای که به رعایت استانداردهای اعلام شده تهیه میشوند استفاده کنید. در این لینک میتوانید درباره مزایا و معایب انواع ماسک بیشتر بخوانید.
فاصله گذاری اجتماعی را رعایت کنید
این جمله را زیاد شنیدهاید اما تنها راه قطع زنجیره و مهار پیک کرونا رعایت فاصله گذاری اجتماعی است. حتی الامکان از حضور در محیطهای بسته و شلوغ خودداری نمائید و در صورت حضور حتماً از ماسک استفاده نمائید. تهویه مطبوع هوا در محیطهای سربسته از دیگر اقدامات مهم و ضروری است.
واکسیناسیون خود را تکمیل کنید
تحقیقات نشان دادهاست افرادی که حداقل دو دوز واکسن کرونا دریافت کردهاند به نسبت افرادی که واکسن تزریق نکردهاند کمتر به کووید 19 مبتلا شدهاند و یا در صورت ابتلا نیز به نوع خفیف آن دچار شدهاند. همچنین مرگ و میر ناشی از کرونا در افراد واکسینه به طور محسوسی کمتر است. در کشور ایران مانند دیگر کشورهای جهان بیشتر مردم یک یا دو دوز واکسن کرونا تزریق کردهاند و به آن اکتفا نمودهاند؛ اما حال که خبرها ناشی از وقوع پیک جدید به میان است، سازمان جهانی بهداشت و مسئولین بهداشتی بر تزریق دوز سوم و دوز چهارم تاکید زیادی کردهاند.
همچنین یکی دیگر از علت هایی که ضرورت تزریق واکسن کرونا را تایید میکند این است که WHO اعلام کرده واکسنهای ساخته شده و موجود کرونا، در مقابل واریانت دلتا موثر است. چراکه احتمالا موج جدید با سویه دلتا نیز همراه است و ممکن است دلتا، سویه غالب شود.
تست PCR کرونا انجام دهید
یکی از موثرترین راهها به جهت کاهش تعداد مبتلایان، انجام تست کرونا میباشد. در صورتی که علائمی دارید که از علائم مربوط به کرونا خوانده شده، در اولین قدم خود را قرنطینه کرده و استراحت نمائید. پس از گذشت 2 روز از شروع علائم نسبت به انجام تست PCR اقدام نمائید. همچنین به جهت کاهش این زنجیره از مراجعه به آزمایشگاه خودداری کرده و در منزل اقدام به انجام نمونه گیری نمائید. آزمایشگاه کیوان امکان انجام تست کرونا در منزل را برای شما فراهم کرده است تا با آسودگی خاطر از خدمات آزمایشگاهی با کیفیت بالا در منزل استفاده نمائید.
آیا وقوع پیک هفتم در ایران قطعی است؟
بله، طبق اعلام وزارت بهداشت، پیک هفتم کرونا در ایران آغاز شده است.
علت وقوع موج جدید کرونا چیست؟
به گفته مقامات بهداشتی، سه شرط برای وقوع پیک جدید وجود خواهد داشت:
سویه جدید
واکسینه نشدن همه افراد جامعه
افزایش مراودات اجتماعی بدون رعایت موارد بهداشتی
زمان وقوع پیک هفتم در ایران چه زمانی است؟
از نیمه دوم تیرماه 1401 شاهد وقوع موج جدید کرونا در کشورمان ایران بودهایم که تعداد مبتلایان و فوتیها به مقدار قابل توجهی افزایش یافت.
چگونه میتوانیم با شدت کمتری از پیک جدید عبور کنیم؟
1-به شاخص های کووید در منطقه خود توجه کنید 2-از ماسک های با کیفیت استفاده کنید 3-فاصله گذاری اجتماعی را رعایت کنید 4- واکسیناسیون خود را تکمیل کنید 5- تست PCR کرونا انجام دهید
مدت زمان قرنطینه سویه جدید کرونا چقدر است؟
به گفته CDC، مدت زمان قرنطینه سویه جدید در افراد با علائم خفیف 5 تا 7 روز است. همچنین در صورتی که علائم شما ادامه دار باشد و یا علائم شدید بیماری را تجربه کردهاید باید 14 روز قرنطیه را تا زمان بهبودی کامل رعایت کنید. بعد از گذشت این دوره میتوانید با رعایت اصول بهداشتی از قرنطینه خارج شوید.
من اول فقط سرفه های بد میکردم و حالا شده آب ریزش بینی و عطسه نه تب دارم نه بدن درد و نه تهوع میخواستم ببینم ممکنه کرونا باشه
سلام وقت بخیر
تشخیص قطعی برای وجود بیماری کرونا و تمیز بین کرونا و سایر ویروس ها در بدن فقط با تست PCR کرونا مشخص خواهد شد. درصورتی که ساکن تهران یا حومه هستید میتوانید از طریق این لینک: تست کرونا در منزل انجام دهید.
سلام من از روز شنبه صبح احساس سوزش شدید در گلو کردم و بعد از ظهر به دکتر مراجعه کردک که گفتن امیکرونه. بعد از علائمی همچون تب سرفه سردرد و … ظاهر شد و تا همین امروز که 5 شنبه بوده ادامه داشته و من امروز یکم بهترم.
میخواستم بپرسم در این سویه جدید چند روز ناقل هستیم؟ ( از روزی که گلوم سوزش کرد باید حساب کنم ؟)
سلام وقت بخیر
به گفته CDC، مدت زمان قرنطینه سویه جدید در افراد با علائم خفیف 5 تا 7 روز است. همچنین در صورتی که علائم شما ادامه دار باشد و یا علائم شدید بیماری را تجربه کردهاید باید 14 روز قرنطیه را تا زمان بهبودی کامل رعایت کنید. بعد از گذشت این دوره میتوانید با رعایت اصول بهداشتی از قرنطینه خارج شوید.
سلام وقت بخیر .چند روز پس از گرفتن امیکرون سویه جدید علایم نشان داده میشه؟
سلام وقت بخیر
در هر شخص متفاوت است… ممکن است بین 2 تا 14 روز طول بکشد تا علائم بیماری در فرد نمایان شود. اما به طور معمول 3 الی 4 روز پس از ابتلا به ویروس کرونا علائم آن در بدن شما ظاهر خواهد شد. همچنین تحقیقات نشان دادهاست سویه های جدید امیکرون در برخی افراد علائم را سریعتر بروز میدهد.
با سلام. بنده از هفته پیش با تب و بی حالی و بدن درد و مقدار کمی التعاب گلو به پزشک مراجعه کردم و گفتن کرونا دارم. تب و بدن درد و بی حالی بعد از گذشت سه روز برطرف شد اما فشار و سنگینی بسیار زیادی بر معده خودم احساس میکنم. راه حل این سنگینی و ناراحتی معده چیست؟
سلام وقت بخیر
به پزشک متخصص جهت معاینه دقیقتر مراجعه نمائید تا تجویز دارو به صورت دقیق صورت گیرد.
سلام وقت بخیر. من شب دچار گلودرد شدید شدم و فردا صبحش هم دچار ضعف و بیحالی شدید. که با مراجعه به اورژانس و گرفتن سرم و دارو، تقریبا همه ی علائم بیماری قطع یا خیلی خفیف شد. میخواستم ببینم آیا ممکنه کرونا بوده باشه
با عرض سلام و ادب و تشکر بابت مطالب ارائه شده
برای بنده در 15 مردادماه 1401 ابتدا با تب و لرز شدید سپس با واکنش به هر بویی حالت استفراغ بهم دست میداد وقتی ماسک میگذارم کمتر بوها اذیتم میکنه سردرد و گلو درد و گوش درد و ضربان داخل گوش همراه با بی حالی شدید تا حدی که فشارخونم به 6 رسید و بی اشتهایی و کمی سرفه خشک داشتم. روز اول حتما حتما حتما باید به اورژاس رفته و سرم غذایی بگیرید . هم وضعیت اشتها خوب میشه هم نود در صد کسالت برطرف میشه . با دریافت دارو از پزشک گلو درد و سردرد و … بهتر میشه
سلام وقتتون بخیر
ضمن آرزوی سلامتی و بهبودی کامل برای شما، از به اشتراک گذاشتن تجربه خودتون ممنونیم. بله درسته و باید به پزشک مراجعه بشه. همچنین با توجه به وجود ویروسهای مختلف درحال حاضر، جهت اطمینان از اینکه به ویروس کرونا مبتلا شدهاید یا خیر تست PCR کرونا درآزمایشگاه معتبر مطمعن ترین روش تشخیصی میباشد.
سلام دخترم هفت سالشه دوروز فقط گلوش سوزش داشت امروز یکدفعه آبریزش بینی هم گرفت یعنی کرونا گرفته
سلام وقت بخیر
علائم ممکن است در هر فرد متفاوت ظاهر شود.
جهت اطمینان از وجود ویروس کرونا در بدن باید نسبت به انجام تست PCR کرونا اقدام نمائید.
جهت درخواست تست کرونا در منزل کلیک کنید.
سلام وقت بخیر قرنطینه کرونا خفیف چندروز هست ؟منو همسرم 10 روزه ک مبتلا شدیم و دخترم 8 روزه امکانش هست بریم پیش خانواده و ناقل باشیم فقط بعضی وقتا سرفه داریم
سلام وقت بخیر
بستگی به بیماری شما داره ولی معمولا امیکرون حدود 5 روز و سایر سویه ها 14 روز
بهتر هست جهت اطمینان از ناقل نبودن به صورت کامل تست PCR کرونا در منزل انجام بدید.
سلام روزتون بخیر.
تا چند روز قابلیت انتقال دادن هست به کس دیگه وقتی بیمارشدیم در این پیک جدید ؟
سلام وقت بخیر
تحقیقات نشان داده که سویه امیکرون قابلیت انتقال بالاتر اما مدت زمان بیماری کمتری دارد. معمولا در موارد خفیف حدود 5 روز مدت زمان بیماری خواهد بود. قرنطینه هم تا زمانی که علائم مربوطه بهبود پیدا نکرده باشند باید ادامه داشته باشد.
این دروه هرکسی گرفته خوب شده ،علایمش از اب ریزش بینی شروع میشه با تب و گلودرد همراه هست.انتشار و سرایتش خیلی سریع هست .قرنطینه بهترین راهکار هست.مسک فرمواش نشه
سلام وقت بخیر
بله درسته
ممنون از اطلاعاتی که در اختیارمون گذاشتین
با سلام با توجه به اینکه ایام عزاداری ماه محرم رو در پیش داریم و تجمعات خیلی بیشتر میشه به نظرتون ممکنه این پیک بیشتر طول بکش و تو فصل پاییز هم همچنان صعود کنه ؟
سلام وقت بخیر
به طورکلی هرچه تجمعات افزایش پیدا کند امکان سرایت بیشتر ویروس و در نتیجه طولانیتر شدن پیک نیز وجود دارد. امیداست عزارداران ماه محرم با رعایت پروتکلهای بهداشتی به کنترل و کاهش مدت زمان این پیک کمک نمایند.
سلام اگر این روند ادامه پیدا کنه ممکنه آموزش مجازی باشه؟
سلام وقت بخیر
درصورتی که پیک جدید روند صعودی داشته باشد بسیاری از محدودیتها از جمله آموزش مجازی برخواهد گشت.
البته به تصمیم دولت و مقامات بهداشتی کشور.
مطالب بسیار مفید بود
سلام وقت بخیر
لطف شماست…
امید است با همت و یاری همه مردم عزیز این موج هم پشت سر گذاشته و پایان کرونا را جشن بگیریم
سلام
ممنون بابت اطلاع رسانی به موقع…
آیا لازم هست در جاهای عمومی ماسک بزنیم؟
سلام وقت بخیر
بله حتما
هنوز هم توصیه پزشکان جهت جلوگیری از وقوع یا کم شدن شدت پیک جدید، استفاده از ماسک، فاصله گذاری اجتماعی و رعایت پروتکلهای بهداشتی است.