تاخیر در پریود نشانه چیست؟ 9 علت عقب افتادن پریود و قاعدگی

493 473,655
زمان مطالعه این مطلب: 7 دقیقه

بسیاری از بانوان نسبت به تاخیر در قاعدگی یا عقب افتادن پریود خود نگران هستند. بیشتر آن‌ها فکر می‌کنند که علت تاخیر در سیکل پریودیشان ناشی از بارداری است؛ درحالیکه تاخیر در پریود شامل علت‌های گوناگونی به جز بارداری می‌باشد. اما علت‌ عقب افتادن پریود چیست؟ تاخیر در پریود چه زمانی خطرناک است؟ حتما تا انتها همراه باشید تا در این مقاله از مجله سلامت کیوان، به بررسی علت‌های مختلف که موجب تاخیر در قاعدگی یا اصطلاحاً عقب افتادن پریود می‌شوند، می‌پردازیم.

سیکل قاعدگی طبیعی چندروز است؟

اکثر افرادی که به یائسگی نرسیده‌اند؛ معمولاً هر 28 روز یکبار پریود می‌شوند و با این حال، یک سیکل قاعدگی سالم از 24 تا 38 روز متغیر است. ضمناً تاخیر در پریود در دو زمان، عادی است؛ اول زمانی که سیکل قاعدگی فرد به تازگی شروع شروع شده است و دوم زمانی که فرآیند یائسگی آغاز می‌شود. (1)

علت تاخیر در پریود چیست؟

تاخیر در پریود همیشه نشانه‌ی بارداری نیست و عوامل مختلفی مانند عدم تعادل هورمونی، استرس و اضطراب، ورزش سنگین، روش‌های پیشگیری از بارداری و سایر موارد در این تاخیر تاثیرگزار هستند که در ادامه به طور کامل شرح خواهیم داد. به جای اینکه، با فکر بارداری، خود را عذاب دهید، بیایید همه مواردی که باعث تاخیر در پریود می‌شوند را باهم مرور کنیم.

علت عقب افتادن و تاخیر در پریود
علت عقب افتادن و تاخیر در پریود

1- بارداری – علت تاخیر در پریود

اولین دلیلی که افراد برای تاخیر در پریود در نظر می‌گیرند، حاملگی است. اما چه زمانی باید نگران بارداری باشیم؟ آیا بدون رابطه جنسی می‌توانیم باردار شویم؟ صراحتاً خیر. زمانی شما می‌توانید تاخیر پریود را به بارداری ارتباط دهید که رابطه محافظت نشده واژینال داشته باشید. (رابطه مقعدی و رابطه دهانی منجر به بارداری نمی‌شوند!) البته در رابطه بدون دخول نیز احتمال بارداری وجود دارد اما چگونه؟ اگر مایع منی یا پیشاب حاوی اسپرم با واژن شما برخورد داشته باشد و علائم بارداری دارید، می‌توانید تاخیر پریود را به بارداری ارتباط دهید. برای انجام تست بارداری استفاده از بی بی چک و تست BHCg توصیه می‌شود که در این مقاله می‌توانید مطالعه نمائید: بهترین زمان استفاده از بی بی چک

بارداری و تاخیر در پریود
بارداری و تاخیر در پریود

2- استرس و اضطراب – علت تاخیر قاعدگی

استرس و اضطراب مزمن می‌تواند، عملکرد هورمون‌ها را تحت تاثیر قرار دهد و حتی بر هیپوتالاموس، بخشی از مغز که مسئول تنظیم قاعدگی است، تاثیر بگذارد. استرس باعث افزایش یا کاهش ناگهانی وزن می‌شود که این مورد نیز باعث اختلال در چرخه قاعدگی می‌شود. تکنیک‌های تمدد اعصاب و تغییر در سبک زندگی را امتحان کنید، آنها می‌توانند باعث کاهش استرس و اضطراب مزمن شوند.

استرس - علت تاخیر پریود
استرس – علت تاخیر پریود

3- افزایش یا کاهش ناگهانی وزن – علت عقب افتادن پریود

تغییرات شدید در وزن، می‌تواند زمان سیکل قاعدگی را دچار اختلال کند. افزایش یا کاهش شدید چربی بدن، منجر به عدم تعادل هورمونی می‌شود که، باعث تاخیر یا توقف دوره پریود فرد می‌شود.

همچنین کاهش شدید کالری بر بخشی از مغز تأثیر می گذارد که با غدد درون‌ریز مرتبط است. غدد درون ریز، هورمون‌های تولید مثل را ایجاد می‌کنند. با کاهش شدید کالری ارتباط بین مغز و این سیستم دچار اختلال می‌شود و در نتیجه تاخیر در پریود اتفاق خواهد افتد.

تغییر وزن - علت تاخیر در قاعدگی
تغییر وزن – علت تاخیر در قاعدگی

بیشتر بخوانید:

4- ورزش و فعالیت بدنی زیاد و سنگین – علت عقب افتادن پریود

ورزش و فعالیت بدنی سخت و شدید، باعث اختلال و تاخیر در قاعدگی می‌شوند. این بدین دلیل است که، کسانی که چندین ساعت در روز تمرین می‌کنند، عمداً یا ناخواسته کالری بیشتری نسبت به آنچه دریافت می‌کنند می‌سوزانند.

بدن برای فعال نگه داشتن تمام سیستم‌های خود، به انرژی کافی و کالری نیاز دارد. تمرینات شدیدتر و کاهش کالری می‌تواند بر قاعدگی شما تأثیر بگذارد. معمولاً به محض کاهش شدت تمرین یا افزایش کالری دریافتی، سیکل پریودها به حالت عادی بازمی‌گردند.

ورزش سنگین، عامل عقب افتادن پریود
ورزش سنگین، عامل عقب افتادن پریود

5- ابتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک – علت عقب افتادن پریود

سندرم تخمدان پلی کیستیک یا (PCOS)، مجموعه‌ای از علائم ناشی از عدم تعادل هورمون‌های تولید مثل است. بسیاری از افراد مبتلا به این سندروم به طور منظم تخمک گذاری نمی‌کنند. این سندروم باعث به وجود آمدن سیکل پریودی با شرایط ذیل می‌شود:

  • دوره‌های سبک‌تر و یا سنگین‌تر از دوره‌های معمولی
  • تاخیر در پریودی
  • پریود نشدن

سایر علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • موهای زائد و آکنه در صورت و بدن
  • نازک شدن مو
  • افزایش یا کاهش وزن
  • لکه‌های تیره بر روی پوست؛ اغلب بر روی چین‌های گردن، کشاله ران و زیر سینه‌ها
  • اسکین تگ پوستی در زیر بغل یا گردن
  • ناباروری
سندرم تخمدان پلی کیستیک و تاخیر پریودی
سندرم تخمدان پلی کیستیک و تاخیر پریودی

بیشتر بخوانید:

6- استفاده از روش‌های ضد بارداری – علت تاخیر پریود

شاید فکر کنید که مصرف قرص‌های ضد بارداری به شما در داشتن دوره‌های پریود منظم کمک کند، اما مصرف برخی داروهای ضد بارداری مانند کوارتت (Quartette)، سیسونیک (Seasonique) و یا سیسونال (Seasonale) می‌توانند موجب تاخیر در بین دوره‌های پریود شوند.

زمانی که مصرف قرص ضد بارداری را متوقف می‌کنید، بدن شما به سطح هورمون اولیه خود باز می‌گردد. ممکن است چند ماه طول بکشد تا چرخه قاعدگی شما به حالت عادی بازگردد.

همچنین انواع دیگر روش‌های پیشگیری از بارداری که از روش‌های هورمونی استفاده می‌کنند می‌توانند موجب تاخیر و نامنظم شدن دوره‌های پریود شوند. اگر از روش‌های هورمونی کنترل بارداری مانند؛ دستگاه داخل رحمی IUD، ایمپلنت یا تزریق واکسن استفاده می‌کنید، این امکان وجود دارد که چرخه قاعدگی شما متوقف شود. شما می‌توانید درباره بهترین و کم خطر ترین روش های پیشگیری از بارداری بیشتر بخوانید.

تاخیر در پریود - علت عقب افتادن پریود
تاخیر در پریود – علت عقب افتادن پریود

7- یائسگی – علت عقب افتادن پریود

یائسگی معمولاً از اواسط تا اواخر دهه 40 شروع می‌شود. پیش از شروع پساقاعدگی (یائسگی) چرخه قاعدگی دچار اختلال می‌شود. یرای مثال یک ماه پریود نمی‌شوید و سه ماه بعدی پریود می‌شوید و یا برعکس. میزان سنگینی و سیکل قاعدگی نیز متفاوت است.

یائسگی علت عقب انداختن پریود
یائسگی علت عقب انداختن پریود

8- نارسایی زودرس تخمدان – علت عقب افتادن پریود

یائسگی زودرس که به عنوان نارسایی زودرس تخمدان نیز شناخته می‌شود. زمانی که تخمدان‌ها عملکرد درستی ندارند، تولید هورمون‌های متعدد از جمله استروژن را متوقف می‌کنند. با کاهش سطح استروژن، علائم یائسگی را تجربه خواهید کرد. از نشانه‌های یائسگی زودرس و همچنین نارسایی تخمدان که باعت تاخیر در پریود می‌شوند، می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد:

نارسایی زودرس تخمدان علت تاخیر پریود
نارسایی زودرس تخمدان علت تاخیر پریود

9- کم کاری و پرکاری تیروئید – علت عقب افتادن پریود

تیروئید یک غده‌ی پروانه‌ای شکل در گردن است که، هورمون‌هایی را برای تنظیم بسیاری از فعالیت‌ها در بدن از جمله چرخه قاعدگی تولید می‌کند. هم کم کاری تیروئید و هم پرکاری تیروئید می توانند، بر چرخه قاعدگی تأثیر بگذارند. احتمال عقب افتادن قاعدگی در پرکاری تیروئید بیشتر است.

مشکل در تیروئید - علت عقب افتادن پریود
مشکل در تیروئید – علت عقب افتادن پریود

10- بیماری‌های مزمن و زمینه‌ای – علت تاخیر پریود

برخی از بیماری‌ها همچون بیماری سلیاک و دیابت، باعت اختلال در چرخه قاعدگی می‌شوند. بیماری سلیاک یک بیماری خودایمنی است که، سیستم گوارش را تحت تاثیر قرار می‌دهد. هنگامی که افراد مبتلا به بیماری سلیاک، گلوتن می‌خورند، سیستم ایمنی آنها با حمله به پوشش روده کوچک واکنش نشان می‌دهد. هنگامی روده کوچک آسیب می‌بیند، توانایی بدن در جذب مواد مغذی از غذا را مختل می‌کند. سوء تغذیه باعث ایجاد اختلال و عقب افتادن قاعدگی می‌شود.

افراد مبتلا به دیابت نوع 1 و نوع 2 نیز ممکن است، در موارد نادری پریود نشوند. اما این تنها زمانی اتفاق می‌افتد که، سطح قندخون کنترل نشده باشد.

صبر کنید!! همین حالا که در حال مطالعه این مقاله هستید می‌توانید از خدمت مشاوره با برترین متخصصان زنان و زایمان بهره‌مند شوید. کافی است اطلاعات و مشکل خود را وارد کنید تا همکاران ما در اسرع وقت با شما تماس گرفته و راهنمائی‌های لازم را انجام دهند. الان اقدام کنید و سپس ادامه مقاله را مطالعه کنید.




    دیر شدن عادت ماهانه تا چند روز طبیعی است؟

    دیر شدن عادت ماهانه تا 5 روز طبیعی است و اگر شما بیش از 5 روز تاخیر در قاعدگی داشته باشید و دلیل مشخصی برای آن نمی‌یابید باید علت را پیگیر شوید و با پزشک متخصص زنان مشورت نمائید. اگر رابطه محافظت نشده داشته‌اید، 7 روز پس از تاخیر در پریود می‌توانید از بی بی چک و تست بتای بارداری استفاده نمائید.

    تاخیر در پریود چه زمانی خطرناک است؟

    زمانی که با علائم زیر مواجه شدید به پزشک مراجعه کنید:

    • خونریزی غیرعادی و شدید بیش از هفت روز
    • تاخیر پریود 3 سیکل متوالی
    • تب
    • تهوع و استفراغ
    • خونریزی پس از گذشت یکسال از یائسگی

    همانطور افراد باهم تفاوت‌هایی دارند، چرخه قاعدگی افراد مختلف نیز متفاوت است. اگر اخیراً متوجه شده‌اید که چرخه شما نامنظم بوده است، یا پریود نشدید و می‌دانید که باردار نیستید، فوراً به پزشک مراجعه کنید. همچنین مطالعه این مقاله برای درمان تاخیر در پریود نیز خالی از لطف نیست: باز کننده قاعدگی قوی

    بیشتر بخوانید:

    کلام آخر

    بی‌نظمی های گاه به گاه چرخه قاعدگی می تواند به دلایل مختلفی رخ دهد. استرس مزمن، کاهش وزن یا افزایش وزن، متوقف کردن یا شروع کنترل بارداری از این دلایل هستند. اگر از زمان شروع آخرین قاعدگی در بازه زمانی معمول، چرخه پریود شما اتفاق نیوفتاده باشد، معمولاً پریود شما عقب افتاده در نظر گرفته می شود. در این موارد بهتر است، چکاپ ماهانه خود را انجام دهید و به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید.

    مشاوره و تست HPV
    مشاوره و تست HPV

    آیا تاخیر در سیکل قاعدگی نشانه بارداری است؟

    خیر، تاخیر در پریود همیشه نشانه‌ی بارداری نیست و یکی از شایع‌ترین علت‌ها می‌تواند، عدم تعادل هورمونی باشد. اما درصورتی که رابطه جنسی واژینال و محافظت نشده داشته باشید تاخیر قاعدگی شما نشانه بارداری است.

    چند روز تاخیر در پریود نشانه بارداری است؟

    محققان تا 5 روز تاخیر در پریود را نیز برای بانوان طبیعی دانسته‌اند، اما باید توجه کنید که اگر 5 روز قبل از تخمک گذاری تا یک روز بعد از تخمک گذاری رابطه جنسی محافظت نشده داشته باشید، پس از یک روز تاخیر نیز باید حاملگی خود را بررسی کنید. البته حفظ آرامش نیز ضروری است چراکه استرس خود منجر به تاخیر در پریود و ترس بیشتر شما خواهد شد.

    علت پریود نشدن چیست؟

    تاخیر در پریود یا پریود نشدن به دلایل مختلفی از جمله بارداری، استرس مزمن، کاهش وزن یا افزایش وزن، یائسگی، نارسایی زودرس تخمدان، متوقف کردن یا شروع کنترل بارداری و سایر مورادی که در مقاله ذکر شده ایجاد شود.

    آیا تاخیر در پریود خطرناک است؟

    همانطور که هر انسان متفاوت است، هر چرخه قاعدگی نیز متفاوت است. در صورت مشاهده خونریزی غیرعادی و شدید بیش از هفت روز، تب، تهوع و استفراغ و خونریزی پس از یک سال گذشت از یائسگی به پزشک مراجعه کنید.

    تاخیر در پریود تا چند روز طبیعی است؟

    حدود 5 روز تاخیر در پریود طبیعی است و نیازی به انجام درمان و مداخلات پزشکی ندارد. در صورتی که پس از گذت 5 روز پریود نشدید و علتی را برای آن نمی‌یابید، توصیه می‌کنیم با یک متخصص زنان و زایمان مشورت نمائید.

    آیا مصرف آنتی بیوتیک علت تاخیر پریود است؟

    به طور کلی مصرف آنتی بیوتیک ارتباطی با قاعدگی و تاخیر در قاعدگی شما نخواهد داشت. در صورتی که بعد از مصرف آنتی بیوتیک دچار تاخیر شدید، احتمالا به دلیل تغییرات و استرس ناشی از بیماری این اتفاق رخ داده است.

    منبع healthline
    493 نظر
    1. Sama گفت

      سلام من سه روز قبل پریودی رابطع بدون دخول داشتم که به مقدار خیلی کمی از مایع منی ریخت رو واژنم و الان 9 روز از موعد پریودم میگذره علائم پریودی مثل درد شکم دارم ولی پریود نمیشم همچنین ترشحات سفید رنگ دارم که قبلا هم داشتم
      به نظرتون چقد ممکنه باردار باشم

      1. علی شاملو (کارشناس) گفت

        سلام وقت بخیر
        احتمال بارداری در این شرایط کم است اما صفر نیست. آرامش خود را حفظ کنید و جهت بررسی از بی بی چک و تست بتا بارداری استفاده نمائید.

    2. نقطه گفت

      من 27 تیر رابطه محافظت نشده داشتم(دخول نبود و لباس زیر پام بود و مایع منی هم کامل از اون خارج نشد)
      بعد از اون من پونزده مرداد حدود ده روز قرص ال دی مصرف کردم بخاطر سفر که همش لکه بینی هم داشتم ولی وقتی قطعش کردم سریع پریود شدم و ماه بعدشم یعنی شهریور سر همون تاریخ پریود شدم و همینطور مهرهم با یکی دو روز تاخیر پریود شدم و مثل همه پریودام بود ولی ابان باید حدود نوزدهم تا بیست و یکم پریود میشدم که هنوز که هنوزه الان که دهم آذره پریود نشدم و سرتاسر زیر نافم هم خیلی سفت شده و انگار ورم کرده امکان آزمایش دادن هم ندارم توروخدا بگین ممکنه باردار باشم با این شرایط؟؟؟ و این سفت شدن زیر شکم و ورمش و پریود نشدن نشونه بارداری باشه؟؟در دفع هم کمی مشکل دارم میتونه نشونه بارداری باشه؟

      1. علی شاملو (کارشناس) گفت

        سلام وقت بخیر
        خیر احتمال بارداری در این شرایط وجود ندارد، نگران نباشید. مصرف قرص یا سایر عللی که در مقاله ذکر شده ممکن است منجر به برهم خوردن نظم قاعدگی شود. درصورت ادامه دار بودن شرایط تا سیکل بعدی توصیه می‌شود به پزشک متخصص زنان مراجعه نمائید.

    3. معصومه گفت

      سلام من یازده روز ازپریودیم گذشته ولی تست بی بی چک همش منفی میاد وتست بتا هم ندادم…رابطه محافظتت شده هم داریم…چ دلیلی بر تاخیرمیتونه وجودداشته باشه

      1. علی شاملو (کارشناس) گفت

        سلام وقت بخیر
        هماطنور که در مقاله مطالعه کردید، علل مختلفی مانند استرس، تغییر در سبک زندگی، کاهش یا افزایش ناگهانی وزن و غیره ممکن است بر تاخیر پریود شما موثر باشند. اگر ار محافظت رابطه اطمینان دارید، آرامش خود را حفظ کنید و صبر کنید تا پریود شوید. درغیر این صورت تست بتا انجام دهید و درصورتی که تاخیر تا سیکل بعد نیز ادامه داشت به پزشک متخصص زنان مراجعه نمائید.

    4. مجید گفت

      سلام
      حدود ۱۰ روز پیش هم پیام داده بودم
      امپول هارو استفاده کردم و پیش متخصص هم رفتم
      متخصص گفت مشکلی نداری و یه ازمایش نوشت گفت بعد از پریود شدن یک ماه بگذره و این ازمایش رو انجام بده و چند تا قرص داد
      بعد اون پریود شدم ولی خیلی کم شدم
      و الانم احساس میکنم شکمم بزرگ شده و بازم استرس حاملگی دارم
      ایا این امکان وجود داره که حامله باشم
      یا اصلا دلیلش چیه که کم پریود شدم

      1. علی شاملو (کارشناس) گفت

        سلام وقت بخیر
        پیام قبلی شمارو به خاطر نمیاریم که علت تاخیر چی بوده؛ مصرف قرص یا آمپول که منجر به تغییرات هورمونی می‌شوند ممکن است بر نظم و شکل قاعدگی شما تاثیرگذار باشند. به توصیه های پزشک عمل نمائید و اگر به بارداری مشکوک هستید از تست بتا بارداری نیز استفاده نمائید.

    نظر بگذارید

    ایمیل شما منتشر نمی شود.