ویروس هرپس سیمپلکس چیست؟

0 25,462
زمان مطالعه این مطلب: 4 دقیقه

ویروس هرپس سیمپلکس (HSV) باعث ایجاد ضایعات پوستی می‌شود. این ویروس، از عفونت‌های مقاربتی و بیماری جنسی (STI) به شمار می‌رود و با وجود اینکه پس از ابتلا، این ویروس در بدن باقی می‌ماند، معمولاً مشکل حادی ایجاد نمی‌کند. هرپس سیمپلکس در قسمت‌های مختلف بدن دیده می‌شود، اما بیشتر در نواحی تناسلی یا دهان ایجاد می‌شود.

در این مقاله از مجله سلامت کیوان به بررسی علائم، راه‌های انتقال و راه‌های پیشگیری از ابتلا به این ویروس می‌پردازیم.

ویروس هرپس سیمپلکس چیست؟

ویروس هرپس سیمپلکس (HSV) ویروسی است که، احتمال ابتلا به انواع آن از بدو تولد تا سنین پیری وجود دارد. افرادی که به نقص سیستم ایمنی دچار هستند، آسیب‌پذیرترین قشر در برابر انواه این ویروس هستند.

انواع ویروس هرپس سیمپلکس

انواع مختلف ویروس هرپس سیمپلکس بیماری‌های بسیار متفاوتی از تبخال گرفته تا آبله‌ مرغان ایجاد می‌کنند. این ویروس‌ها، سلول‌های عصبی را آلوده می‌سازند و ممکن است به‌طور مخفی در سلول‌های عصبی به صورت غیرفعال باشند و بر اثر تحریک مانند؛ فشارهای عصبی و احساسی، ویروس از حالت غیرفعال به حالت فعال درآید.

 ویروس هرپس به دو نوع تقسیم بندی می‌شود که، در ادامه به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

 HSV-1 یا هرپس دهانی

این نوع باعث ایجاد هرپس دهانی یا تبخال دهانی می‌شود. این نوع از ویروس هرپس سیمپلکس نسبت به نوع دوم آن شایع‌تر و مسری‌تر است و طریق بزاق آلوده به دیگران منتقل می‌شود.(1) علائم این نوع از ویروس هرپس سیمپلکس عبارتند از:

  • زخم باز یا تاول در ناحیه صورت، دهان یا لب
  • درد موقع جویدن غذا، بلع یا صحبت کردن
  • خارش زخم و ناحیه اطراف زخم
  • تورم غدد لنفاوی
  • سردرد
ویروس هرپس سیمپلکس
ویروس هرپس سیمپلکس

HSV-2 یا هرپس تناسلی

نوع دوم این ویروس به هرپس ژنیتال یا تناسلی معروف است. هرپس تناسلی عامل تبخال تناسلی است و همانند ویروس HPV از طریق رابطه جنسی منتقل می شود. علائم هرپس تناسلی عبارتند از:

  • تاول و زخم داخل یا خارج ناحیه تناسلی که ممکن است بزرگ باشد یا کوچک و اغلب بصورت خوشه‌ای هستند.
  • احساس خارش یا سوزش در ناحیه تناسلی یا اطراف مقعد
  • درد در پاها، باسن یا ناحیه تناسلی
  • درد و سوزش هنگام ادرار
  • ترشحات غیر طبیعی

بیشتر بخوانید: ابتلا به انواع تبخال و تفسیر آزمایش HSV

راه های انتقال هرپس سیمپلکس

متاسفانه ویروس هرپس سیمپلکس، حتی وقتی هیچ علامتی از بیماری وجود ندارد، به دیگران منتقل می‌شود. عفونت مجدد می‌تواند از طریق تماس دست از ناحیه آلوده به سایر نقاط پوست با خاراندن یا مالیدن پوست منتقل شود.

نوع اول از طریق ترشحات یا زخم روی پوست می تواند منتقل شود. نوع دوم عموما از طریق تماس جنسی با فرد آلوده منتقل می شود. از آنجایی که HSV-2 می‌تواند، از طریق مادر به نوزاد در حین تولد منتقل شود، زنان باردار مبتلا به هرپس تناسلی باید تحت نظر پزشک باشند.

هرپس تناسلی در بارداری

اگر به ویروس هرپس تناسلی در بارداری مبتلا هستید، انجام ویزیت‌های دوران بارداری حائز اهمیت است. در برخی موارد عفونت هرپس تناسلی می‌تواند، منجر به سقط خودبه خودی شود. هم چنین احتمال بروز زایمان زودرس نیز افزایش می‌یابد. این امکان وجود دارد که زایمان بانوان مبتلا به این ویروس با توجه به دستور پزشک، از طریق سزارین انجام شود.

راه های تشخیص هرپس سیمپلکس (‌HSV)

چهار آزمایش اصلی برای تشخیص ویروس هرپس سیمپلکس (HSV) وجود دارد. اگر هنگام مراجعه به متخصص علائم بالینی داشته باشید، پزشک می‌تواند انجام تست کشت ویروس یا تست تشخیص آنتی‌ژن ویروس را برای شما تجویز کند. اگر هم علائم بالینی نداشته باشید می‌توانید از تست‌های آنتی‌‌بادی استفاده کنید.

آزمایش کشت ویروس هرپس

هدف این تست این است که مشخص کند آیا ضایعات پوستی یا تاول شما حاوی ویروس است یا خیر. البته این تست درصد خطای منفی کاذب دارد و ممکن است باوجود ابتلا به هرپس سیمپلکس نتیجه منفی گزارش شود.

آزمایش واکنش زنجیره ای پلیمراز PCR

تست PCR برای کپی کردن DNA شما از نمونه خون، بافت زخم یا مایع نخاعی استفاده می‌شود. سپس DNA را می‌توان برای تعیین وجود HSV و تعیین نوع HSV مورد آزمایش قرار داد.

آزمایش خون

در آزمایش خون نمونه‌ای از خون شما را برای وجود آنتی بادی‌ها HSV برای تشخیص عفونت تبخال بررسی می‌کند.

در آزمایشگاه تخصصی ویروس شناسی کیوان، انواع تست جهت تشخیص هرپس سیمپلکس با بالاترین دقت انجام خواهد شد. جهت ثبت درخواست روی دکمه زیر کلیک کنید.

درمان هرپس سیمپلکس

در حال حاضر هیچ درمانی برای این ویروس وجود ندارد. درمان‌های لازم برای از بین بردن علائم بیماری و زخم های آن انجام می گیرند. البته ممکن است زخم ها بدون هیچ درمانی، بهبود یابند.

چه مواردی باعث فعال شدن ویروس هرپس سیمپلکس یا تبخال می شود؟

پس از ابتلا به ویروس تبخال، بیماری قابل درمان نیست، اما می‌توان آن را کنترل کرد. به این معنا که، ویروس می‌تواند دوباره فعال شود. برخی از مواردی که باعث فعال شدن این ویروس می‌شوند عبارتند از:

مشاوره خرید واکسن گارداسیل
مشاوره خرید واکسن گارداسیل

جلوگیری از گسترش عفونت تبخال

اگر چه هیچ درمانی برای این ویروس وجود ندارد، اما می توان با انجام برخی اقدامات لازم از قرار گرفتن در معرض ویروس یا انتقال HSV به دیگران جلوگیری نمود، که شامل:

  • پرهیز کردن از تماس مستقیم فیزیکی با دیگران
  • استفاده نکردن از وسایل شخصی دیگران مانند فنجان، حوله، لباس و لوازم آرایش به خصوص رژ
  • استفاده از کاندوم و وسایل محافظتی هنگام برقراری رابطه جنسی

مطالب مرتبط:

چند نوع ویروس هرپس سیمپلکس داریم؟

نوع ۱ به هرپس دهانی و نوع ۲ به هرپس تناسلی معروف است.

علائم هرپس دهانی چیست؟

زخم باز یا تاول در ناحیه صورت، دهان یا لب، درد موقع جویدن غذا، بلع یا صحبت کردن، خارش زخم و ناحیه اطراف زخم، تورم غدد لنفاوی، سر درد، از دست دادن اشتها، احساس خستگی

علائم هرپس تناسلی چیست؟

تاول و زخم داخل یا خارج ناحیه تناسلی که ممکن است بزرگ باشد یا کوچک و اغلب بصورت خوشه ای هستند، احساس خارش یا سوزش در ناحیه تناسلی یا اطراف مقعد، درد در پاها، باسن یا ناحیه تناسلی، درد هنگام ادرار، ترشحات غیر طبیعی

آیا درمانی برای ویروس هرپس سیمپلکس وجود دارد؟

در حال حاضر هیچ درمانی برای این ویروس وجود ندارد. درمان‌های لازم برای از بین بردن علائم بیماری و زخم های آن انجام می گیرند. البته ممکن است زخم ها بدون هیچ درمانی، بهبود یابند.

نظر بگذارید

ایمیل شما منتشر نمی شود.